Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI USPJEH

Mladi matematičar iz BiH riješio problem star 40 godina koji je “mučio” cijeli svijet

Nebojša Đurić
YouTube screenshot
02.11.2020.
u 14:39

Svoj zadatak prije nekoliko mjeseci poslao sam Vjačeslavu Jurku, ruskom matematičaru koji ima najbolje referencije iz matematike na svijetu, i on je rekao da se ovaj problem ne može riješiti, kaže Nebojša Đurić

Nebojša Đurić, viši asistent matematike na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu u Banjoj Luci, riješio je matematički problem star više od 40 godina, koji su godinama pokušavali riješiti mnogo poznatiji matematičari diljem svijeta, pišu Nezavisne.

– Nakon što sam radio na problemu više od dvije godine, saznanje da je potvrđena moja teorija donijelo mi je toliko sreće i adrenalina da nisam mogao spavati dva dana – priča za Nezavisne ovaj 31-godišnji matematičar, rodom iz mjesta Blatnica kod Teslića.

Brojne obveze

Kaže da mu je, unatoč tome što ima mnogo obveza, pandemija koronavirusa omogućila potpuno se posvetiti tom problemu.

– Svoj zadatak prije nekoliko mjeseci poslao sam Vjačeslavu Jurku, ruskom matematičaru koji ima najbolje referencije iz matematike na svijetu, i on je rekao da se ovaj problem ne može riješiti. Tek tada sam dobio dodatnu motivaciju da nastavim s radom i ovo uspješno završim – kaže Đurić. Najbolji matematičari svijeta, naime, pokušali su dati odgovor na otvoreno pitanje: “Postoji li jedinstveno rješenje inverznog problema Sturm–Liouvilleova tipa s kašnjenjem na intervalu od π/3 do 2π/5 u općem slučaju”. Mnogi od njih svoja znanstvena istraživanja bazirali su na pretpostavci da jedinstveno rješenje postoji, dok je Đurić kontraprimjerom dao negativan odgovor.

– Ova teorija mi je inače u doktorskoj disertaciji, ali nisam mogao očekivati da ću uspjeti riješiti ovaj kompleksni problem. Treća sam godina doktorskih studija i nadam se da sam potvrđivanjem ove teorije pri kraju – ističe Đurić za Nezavisne. Rad je objavio u časopisu Applied Mathematics Letters s ruskim matematičarom Sergejom Buterinom, koji je podržao ideju kontraprimjera.

Postizanje novih rezultata

Inverzni problemi diferencijalnih operatora imaju značajnu primjenu u astrofizici, aerodinamici i biofizici.

– Ovo mi je tek drugi rad na SCI listi iz ove oblasti. Trenutačno još nemam dovoljno iskustva napisati rad svjetske razine i zbog toga sam ovo poslao Sergeju Buterinu koji je veliko ime u svjetskoj matematici, koji me podržao, ali sve sam uradio sam – kaže Đurić. Ističe da je ovaj rezultat veoma važan ne samo za njega osobno i Univerzitet u Banjoj Luci već i za buduće generacije matematičara.

– Nadamo se da ćemo formirati jedan jako dobar tim matematičara u RS-u koji će igrati na svjetskoj razini jer se ovime otvorilo puno prostora za rješavanje problema i postizanje novih rezultata – naveo je Đurić. Ljubav prema matematici gaji još odmalena, otkad igra i šah u kome je osvajao brojne nagrade, a šah i matematika su povezani. Već radi i na novim matematičkim problemima. Zahvalio je, u prvome redu, Goranu Trbiću, dekanu PMF-a, koji ga je oslobodio plaćanja skupih doktorskih studija kako bi mogao nastaviti svoju ljubav prema matematici – navode Nezavisne novine.

Komentara 43

Avatar Ričard
Ričard
14:49 02.11.2020.

pa onda je svaka marka ( Dojcmarka) ulozena u diplomu iz BanjaLuke zlata vrijedna.

DU
Deleted user
15:49 02.11.2020.

Ima li negdje drugdje objava osim u vodecem hrvatskom dnevnom znanstvenom listu?

TK
tkoznaa
18:15 02.11.2020.

Bravo Nebojša!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije