Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Mladi Hrvati sve su konzervativniji, zemlja sve dalje od razvijene Europe

Vrijednosti sekularnosti i racionalizma slabe, dok jačaju one tradicionalno-religiozne, a stanovnici Hrvatske nazaduju prema vrijednostima preživljavanja, pokazuje istraživanje
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
31.03.2019.
u 22:18

Primjeri zemalja u kojima su tradicionalne vrijednosti i preživljavanje vrlo izraženi su Zimbabve, Maroko, Jordan i Bangladeš. Društva koja visoko cijene tradicionalne vrijednosti, ali i samoostvarenje su SAD, većina zemalja Latinske Amerike i Irska.

Prema rezultatima istraživanja koje je nakon desetljeća rada objavio World Values Survey (WVS), globalna mreža znanstvenika “društvenjaka” koji se studijski bave promjenama vrijednosti i njihovu utjecaju na društveni i politički život, Hrvatska ne napreduje u razvoju vrijednosti od tradicionalnih prema racionalno-sekularnima pa se posljednjih godina našla u društvu država poput Bahreina, Kirgistana i Libanona.

Istraživanje je otkrilo kako mladi Hrvati postaju sve konzervativniji, da vrijednosti sekularnosti i racionalizma slabe, a jačaju one tradicionalno-religiozne te da stanovnici Hrvatske ne napreduju prema vrijednostima samoostvarenja, već nazaduju prema vrijednostima preživljavanja. Stoga, Hrvatska se sve više udaljava od razvijenih europskih društava, posebno protestantskih, pa i većine katoličkih, uključujući slovensko, te se približava afričko-islamskim društvima. Uzroke takvom trendu najvjerojatnije treba tražiti u ekonomskom zaostajanju, deindustrijalizaciji i odsutnosti tranzicije društva od industrijskog prema društvu znanja, što pogoduje jačanju utjecaja Crkve i desnih, autoritarnijih političkih opcija, a ugrožava instrumente demokracije.

Primjeri zemalja u kojima su tradicionalne vrijednosti i preživljavanje vrlo izraženi su Zimbabve, Maroko, Jordan i Bangladeš. Društva koja visoko cijene tradicionalne vrijednosti, ali i samoostvarenje su SAD, većina zemalja Latinske Amerike i Irska. Društva u kojima su važne sekularno-racionalne vrijednosti, ali i preživljavanje su Rusija, Bugarska, Ukrajina i Estonija.

Društva koja snažno vrednuju sekularnost i racionalnost te samoekspresiju su Švedska, Norveška, Japan, zemlje Beneluxa, Francuska, Švicarska, Češka, Slovenija i neke zemlje engleskoga govornog područja poput Velike Britanije, Novog Zelanda i Kanade. No, smjer u kojem se Hrvatska posljednjih dvadesetak godina kreće, kako proizlazi iz istraživanja, karakterizira kao sve veće udaljavanje od najrazvijenijih europskih zemalja, pa i Slovenije, te sve veće približavanje afričko-islamskim zemljama.

Pogledajte video usporedbe Hrvatske i Slovenije:

Ključne riječi

Komentara 300

DU
Deleted user
22:34 31.03.2019.

Kakav odvratan plačeni člančić čike sorosa...bljak!

JU
juma
22:46 31.03.2019.

Ne vidim u tome nista loseg, stovise pokazuje se kako su mlade Hrvatice i Hrvati otporni na liberalno medijsko ispiranje mozga. Mladost jednostavno ne voli diktat i da joj se govori kako se treba misliti i ponasati. Mladi ljudi u Hrvatskoj opcenito vole slobodu i vole misliti svojom glavom i to treba cijeniti, jer na njima ostaje buducnost ove zemlje. Dok su ovako divni, tradicionalni i konzervativni, cak i vise nego mladi prije 30 ili 40 godina, ne trebamo se bojati za Hrvatsku.

DO
domagoj1492
22:29 31.03.2019.

Ajd ne kenjkajte... dakle, razvijene zemlje (čitaj - one koje su pune para), su razvijene jer podržavaju gay brakove sa mogućnošću usvajanja djece ili su možda razvijene jer su u kapitalizmu već 75 godina i znaju kako se razvija ekonomijaa ? Nemojte manipulirati sa glupim zaključcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije