Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavni sud

'Upravni sudovi nisu ispunili svoju zadaću, povrijeđena su ustavna prava T. Karamarka'

Miroslav Šeparović
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/10
12.07.2019.
u 10:12

Upravni sudovi nisu izvršili svoju ulogu nadzora nad zakonitosti akata upravnih tijela, odnosno povjerenstva. Mi nismo dirali odluku Povjerenstva, nismo se bavili odlukom Povjerenstva, nego smo propitivali prigovore koje podnositelj iznio, a nije dobio odgovore – pojasnio je Šeparović

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o ustavnim odlukama vezanim uz prava srpske manjine u Vukovaru, predmetu Tomislava Karamarka, ali i pitanju medijskih sloboda.

Naime, na sjednici Ustavnog suda održanoj 2. srpnja uvažena je ustavna tužba Tomislava Karamarka te se ukida presuda Visokog suda i presuda Upravnog suda te se predmet vraća Upravnom sudu.

– Ustavni sud usvojio je ustavnu tužbu Tomislava Karamarka te ukinio presudu i predmet vratio na ponovni postupak. Podnositelj je osporavao odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa – rekao je Šeparović.

– Ustavni sud uopće ne odlučuje o tome je li podnositelj bio u sukobu interesa, ta pitanja u nadležnosti su sudova i povjerenstva. No, zadaća je utvrditi je li došlo do povrede ustavnih prava podnositelja. On je ponovio prigovore koje je isticao pred upravnim sudovima te istaknuo da nije usvojen niti jedan njegov prigovor nego su samo prihvaćena stajališta povjerenstva – pojašnjava Šeparović.

Šeparović je pojasnio kako Upravni sud nije odgovorio na pitanja koja je u svom prigovoru postavio Tomislav Karamarko.

– Ustavni sud utvrdio je da Upravni sudovi nisu ispunili svoju zadaću, propustili su dati jasan i decidiran odgovor na postavljena pitanja. Podnositelj je otvorio važna pitanja na temelju granica ovlasti Povjerenstva – kaže Šeparović.

– Upravni sudovi na ta pitanja se nisu uopće očitovali iako je riječ o važnim pravnim pitanjima. Utvrdio je da je podnositelju povrijeđeno ustavno pravo tj. pravo na pravično suđenje – dodao je. Deset sudaca glasalo je za ovu odluku, tri suca bila su protiv.

– Laičkim riječima, Upravni sudovi nisu odgovorili na prigovore koje su odvjetnici Tomislava Karamarka isticali u žalbama, nisu dobili odgovore od upravnih sudova. Upravni sudovi nisu izvršili svoju ulogu nadzora nad zakonitosti akata upravnih tijela, odnosno povjerenstva. Mi nismo dirali odluku Povjerenstva, nismo se bavili odlukom Povjerenstva, nego smo propitivali prigovore koje podnositelj iznio, a nije dobio odgovore. Rekli smo im, vi odgovorite na ta pitanja, kad odgovorite onda ćemo mi odlučivati jesu li povrijeđena njegova prava. Sudovi nisu izvršili svoju zadaću – pojasnio je Šeparović.

– Ova odluka neće ni pomoći ni odmoći premijeru Plenkoviću ni nikom drugom. Svaki dužnosnik ima pravo na pravičan postupak i da se donese zakonita odluka, kako će na daljnji tijek rada povjerenstva utjecati ova odluka odlučit će Upravni sudovi. Nismo doveli u pitanje načela djelovanja Povjerenstva. Mi se nismo bavili Povjerenstvom, njime su se trebali baviti Upravni sudovi – rekao je.

Komentara 22

DD
ddh
10:22 12.07.2019.

To sto je Karamarko sudjelovao u pregovorima oko MOL-a, nije bio razlog zbog cega ga je ona ljevicarska baba osudila. Karamarko je osudjen radi toga, jer mu je povjerentvo imputiralo, da bi on mogao doci u sukob interesa. To je bio atentat Oreskovicke na zdravi razum i na zdravu pamet, a u sluzbi SDP-a odnosno komunjara, kojima i ona sama pripada. Po toj logici , da bi netko mogao doci u sukub interesa, pa je kriv, moglo bi se kazniti svih cetiri miliona gradjana, jer svaki bi mogao doci u sukob interesa i svaki bi mogao biti kaznjen za nesto, sto nije pocinio, ali bi eto mogao nesto pociniti. To je toliko pokvareno i glupo sa toliko izvrtanja istine, da bi se moglo izjednaciti sa sudovima zlocinca Tita za vrijeme informbiroa. To je sprdanje sa demokracijom i na tom ispitu su pali i Oreskovicka i svi medij uni sono, koji su privatili to kao nesto ispravno.

BA
bakulušić
10:46 12.07.2019.

Upravni sudovi su opisani izrekom - kadija te tuži, kadija ti sudi.

Avatar transdanubier
transdanubier
11:13 12.07.2019.

mislim da bi bilo krajnje vrijeme da se gospođu daliju stavi iza brave zbog onoga što je učinila, ne iz neznanja, nego po nalogu svoga uhljebodavca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije