Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskok provjerava

Ministar Jakovina 
pod istragom zbog kvota za šećer

Tihomir Jakovina
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/2
Autori: Ivanka Toma, Jolanda Rak Šajn, Marina Šunjerga
05.03.2014.
u 18:45

Povjerenstvo – 
M. Pipunić dobio je 55 posto kvote, a dvije šećerane Ž. Zadre 45 posto.

Raspodjela izvoznih kvota za šećer već je gotovo godinu dana predmet istrage USKOK-a, a u kojoj su glavni sudionici ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i njegova zamjenica Snježana Španjol.

Povod je kaznena prijava koju je podnio odvjetnik Željka Zadre, vlasnika dviju šećerana - Sladorane d.d. i Viro d.d. Sporna je, naime, odluka od 3. rujna 2012. kojom se Tvornici šećera Osijek u vlasništvu Marka Pipunića odobrava izvozna kvota od 80.977 tona šećera, dok se tvornici Viro d.d. odobrava izvoz 57.584 tone, a Sladorani d.d. 41.388 tona. Dakle, Pipunić s jednom šećeranom dobiva 55 posto izvoznih kvota, a preostale dvije dobivaju 45 posto.

Prijava Sladorane

– Kategorički tvrdim da pri donošenju odluka o kvotama nije bilo pogodovanja. Bila je primarna isključivo proizvodnja šećerne repe i interes svih naših šećerana. Također, nije više bilo povlaštenog položaja grupacije Viro koji je ta grupacija imala kod ministra iz prethodne vlade – rekao je ministar Jakovina odgovarajući na novinarska pitanja o raspodjeli izvoznih kvota za šećer. Na daljnje pitanje o tome je li pod istragom, ministar je odgovorio kako to trebaju reći institucije.

– Vjerojatno rade svoj posao na temelju prijave Sladorane Županja, ali se nadam da će Sladorana imati dovoljno dobru argumentaciju da objasni kako je prodana za 50 milijuna kuna manje upravo tvornici Viro – izjavio je Jakovina nakon sjednice Vlade u srijedu, te rekao da on u sustav uvodi red, rad i odgovornost, i da od kada on vodi Ministarstvo poljoprivrede grupacija Viro više nema povlašteni položaj.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

S. Španjol dala iskaz

– Izjava ministra Jakovine je notorna besmislica! Proces privatizacije Sladorane Županja je na potpuno transparentan način proveden prije šest godina i do danas nije bilo nikakvih pritužbi – kazao je Željko Zadro, komentirajući jučerašnje optužbe.

Prema neslužbenim informacijama, Jakovinina zamjenica S. Španjol još je u travnju lani dala o svemu iskaz USKOK-u. Ona je, naime, bila na čelu povjerenstva koje je odlučilo o spornoj raspodjeli izvoznih kvota za šećer. Osim nje, više je osoba o istoj temi bilo na razgovoru u USKOK-u. Među ostalim, tužitelji bi trebali utvrditi je li Španjol u dogovoru s Jakovinom članovima povjerenstva nametnula donošenje odluke po kojemu je 55 posto izvoza šećera pripalo Pipuniću. Prema nekim špekulacijama, Jakovina vraća usluge Pipuniću jer mu je on izašao u susret kada mu se biznis našao u dugovima, no izvori upućeni u istragu takve priče nisu mogli potvrditi.

>>Jakovina: Određivanje kvota je diskrecijsko pravo ministra

>>Je li vas ministar Jakovina namjerno oštetio? 'Mi imamo takve informacije'

>>Jakovina virovitičku šećeranu oštetio za 97,5 milijuna kuna?

Komentara 19

GU
Gustavo
19:07 05.03.2014.

Milanović zbrisao u Australiju, a sve se raspada.

BR
brodludjaka
19:31 05.03.2014.

Ovaj od samog početka nikome i ničemu ne služi. Osim Vesni Pusić.

Avatar tajar
tajar
19:36 05.03.2014.

Tko će kome, nego svoj svome!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije