Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proizvodne kvote

Jakovina virovitičku šećeranu oštetio za 97,5 milijuna kuna?

Tihomir Jakovina
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
03.03.2014.
u 23:35

Ni iz Jakovinina ministarstva ni iz virovitičke šećerane nisu htjeli komentirati presudu.

Nismo dobili pisani otpravak presude s obrazloženjem te se ne možemo očitovati ni komentirati odluku, prve su reakcije Ministarstva poljoprivrede na odluku Upravnog suda u Osijeku, kojom se poništava rješenje Ministarstva poljoprivrede iz 2012. o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer od tržišne 2013./2014. godine.

Neslužbeni izvori kažu kako to znači da bi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina tužitelje, odnosno tvrtke Sladoranu i Viro Željka Zadre, sada trebao obeštetiti s najmanje 97,5 milijuna kuna, koliko je dvije šećerane dosad stajala njegova odluka. Jakovina ju je, navodno, donio i mimo odluke povjerenstva kojega je sam imenovao.

Povećavši kvotu Tvornici šećera Osijek Marka Pipunića sa 58,9 na 67,5 tisuća tona, Viro i Sladoranu zakinuo je za čak 380 milijuna kuna u sedmogodišnjem razdoblju, tvrdio je tada savjetnik uprave Vira Miroslav Božić te je najavljena i pravna bitka. Viro je tražio da se nacionalna kvota za šećer i u Hrvatskoj dodjeljuje prema pravilima i praksi EU po kojoj je isključivi kriterij proizvodnja u prethodnom višegodišnjem razdoblju. No upitnom odlukom Jakovine Viri su kvote smanjene za najmanje 7000 tona u korist osječke šećerane iz koje su pak tada poručivali kako su procjene štete za virovitičku šećeranu iznesene za dnevnopolitičke potrebe i nemaju veze sa stvarnosti. Upravni sud  je međutim ipak pobio Jakovininu odluku što su nam potvrdili i u Ministarstvu poljoprivrede. Željko Zadro, predsjednik uprave Vira, sinoć je kazao kako nema komentara dok ne vidi i pismenu presudu.

>>Jakovina: Otkupna cijena mlijeka u Hrvatskoj nije niska

Komentara 43

Avatar mijan
mijan
07:12 04.03.2014.

Za pretpostaviti je zasto su se drugovi ovih dana tako zdusno borili za mjesto pretsjednika HGK. Ipak, nije im poslo za rukom partijsko kadroviranje pa prodje kandidat i to bas iz navedene Sladorane. Sada je za ocekivati da se klupko razmota pa bi drug Jakovina mogao konacno spakovati kofere ! Vlak polazi, Sekuliceva je u vagonu, a drug Jakovina mogao bi i sumare kao suputnike povesti ! I jos za kraj : kondukter u tom vlaku mora biti jedino i samo javnost, nikakvi milanovici, bajici i partijski sudovi neke casti drugarske !!

PA
pagora23
07:21 04.03.2014.

A tek kad prođu tužbe poljoprivrednika .

Avatar puky
puky
07:11 04.03.2014.

... jadan ovaj apotekar ... vid' mu očiju koliko su se "razrogačile" od šoka što nije dobro izračunao kvote pa će neki "siromah" bez kapi znoja zaraditi 100 milijuna kuna "prebogatih" hrvatskih građana ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije