Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDIZBORNI SKUP

Milanović u Rijeci: Ja sam socijaldemokrat, iako nisam savršen

Rijeka: Predizborni skup Zorana Milanovića
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/11
14.12.2019.
u 14:06

Hvalio je socijaldemokratsko nasljeđe u Europi, kritički se osvrnuvši na djelovanje Europske pučke stranke, kao i HDZ-ovo savezništvo s Orbanovom Mađarskom i Tajanijem u Italiji.

Predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović poručio je na velikom predizbornom skupu u Rijeci u krcatom Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku kako su ovi predsjednički izbori zapravo sučeljavanje s HDZ-om i političkim nasljeđem te stranke, a to su "trgovina mržnjom", "korupcija i sukob interesa, što su samo drugi nazivi za "želju za tuđim i lopovluk". Riječ je o stranci koja je se ponaša kao da je Hrvatska njezino vlasništvo i s njom može raditi što hoće, koja je podčinila pravosuđe i druge institucije, pod čijom je vlašću Hrvatska i nakon šest godina članstva u EU najneuspješnija članica EU po realiziranim sredstvima iz EU fondova. 

- Ne predzadnja, nego zadnja. Tko je za to kriv? Moja vlada? Račanova vlada? Drug Tito? Kralj Petar?! - poručio je Milanović u svom 45-minutnom govoru, izgovorenom iz glave, bez papira i telepromptera. U odmjerenom i koncentriranom govoru, u kojem političke provokacije ni u jednom trenutku nisu prešle granicu dobrog ukusa, Milanović je više puta prekidan pljeskom. 

Kroz cijeli govor bivši je premijer pokušao dati sadržaj svojoj ključnoj predizbornoj poruci -"Normalno". Objašnjavao je što sve u današnjoj Hrvatskoj nije normalno i što bi trebalo promijeniti kako bi Hrvatska postala normalna zemlja. "Najbolja demografska mjera je poštena i progresivna vlast, ljudska i moderna vlast", poručio je Milanović, osvrnuvši se i na zamjerke da nije ljevičar. "Ja sam socijaldemokrat, iako nisam savršen", kazao je. Kada je riječ o borbi za radnička prava i prava građana, podsjetio je kako je upravo njegova vlada oslobodila građane jarma švicarskog franka, i to "dok su Plenković i Kolinda bili u šatoru".  

Uvjeravao je da nije protiv eura, smatrajući da Hrvatska ne treba žuriti s uvođenjem europske valute, kao što ne žure ni Mađarska, Češka i Poljska. Hvalio je socijaldemokratsko nasljeđe u Europi, kritički se osvrnuvši na djelovanje Europske pučke stranke, kao i HDZ-ovo savezništvo s Orbanovom Mađarskom i Tajanijem u Italiji. Hrvatska, kazao je, treba biti moderna, uređena država, koja mora stvarati partnerstva sa zapadnim zemljama i SAD-om, "jer naše odnose ne može ugroziti jedan predsjednički mandat", ali i sa susjednom Slovenijom, "jer mora tražiti dobro društvo".

Hrvatska vojska nema što raditi u Afganistanu "samo zato da bi se Kolinda mogla fotografirati s njima", smatra Milanović, a zauzeo se i za modernizaciju hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ali ne u poslu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, "koji ima pet optužnica". Hrvatska treba kupiti avione, ali od Amerikanaca, i to transparentno, kazao je. Osvrnuo se i na slučaj s Lex Perković u vrijeme njegove vlade, poručivši kako je riječ o još jednoj "izdajničkoj epizodi" HDZ-a, koji je ljude koji su radili za tu stranku i stvarali obavještajne službe, umjesto da im se sudi u Hrvatskoj, izručio drugima da im sude, iako tako ne bi postupili ni Nijemci ni Amerikanci. Podsjetio je i na "čekić revoluciju" protiv dvojezičnih tabli u Vukovaru, kada je njegova vlada samo provodila zakon što ga je donijela HDZ-ova vlada, kazavši kako je sve to samo "farsa i manipulacija".

Kao predsjednik države - a pobjeda je "tu, blizu" - neće imati milosti prema lopovluku i manipulacijama. Njegov cilj je normalna i moderna Hrvatska u modernoj Europi, ne na Balkanu, a ovo je izbor između "relativno normalnog" - a to je on - i "jako nenormalnih i pohlepnih ljudi".  

Milanović je čestitao Riječanima na tituli Europske prijestolnice kulture, kazavši kako to nije mala stvar. "To je moderna Rijeka, hrvatska Rijeka, mediteranska Rijeka i Rijeka snova", poručio je i dodao kako Rijeka nikome ne treba dokazivati svoje hrvatstvo. 

- U svom autu uvijek sam imao CD riječkog novog vala, jer Rijeka nikad nije bila ni  Zagreb ni Beograd. Ovdje se nije prangijalo, ovdje se svirao rock i to radnički rock - poručio je Milanović Riječanima.  

Komentara 52

NA
Natashisca
14:27 14.12.2019.

Nisi savršen nego završen.

Avatar Mi sami
Mi sami
14:17 14.12.2019.

Ako je trosenje tuđih novaca socijaldemonkracija onda si ti 100% taj.

ZA
Zagor77
14:41 14.12.2019.

Milanovicu kad ces ti otici u Split, Osjek, Vukovar ,Zadar , Zagreb itd da pametujes à ne samo tu gdje su tvoji SDPsrbijanci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije