Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović se riješio parne postaje i faksa, kupio kosilicu i TV, uštedio na struji i vodi

Potrošilo se 169.676 kn više u odnosu na 2019. za promidžbu i informiranje jer se redizajnirala i razvijala web-stranica predsjednik.hr
18. veljače 2021. u 06:33 70 komentara 42999 prikaza
Petrinja: Milanović se sastao s predstavnicima Stožera za otklanjanje posljedica potresa
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Pomalo kao Pale sam na svijetu bio je svoju prvu godinu na Pantovčaku Zoran Milanović. Danas mu je točno 365 dana od prisege, tijekom kojih mu nisu baš dolazile delegacije niti se puno radilo prekovremeno. Vanjskih je suradnika bilo minimalno, kao i službenih putovanja, a ušparalo se i na struji te vodi.

VELIKA AKCIJA POLICIJE I USKOK-a Sudac i stečajni upravitelji od vjerovnika uzeli 30 milijuna kuna i prebacili ih na svoje račune

Takvo je jednostavno bilo to COVID razdoblje, objašnjavaju u Uredu predsjednika, koji je crno na bijelo podastro na što se sve u 2020. trošilo, gdje se štedjelo i zašto Milanović sad ima nove televizore, usisavače, perilice i sušilice rublja, pa i klime.

 

Mi ćemo, baš kao što su u izvještaju s Pantovčaka, redom pa ćemo se prvo pozabaviti predsjednikovom bilancom.

Ili, za one koji sad misle zašto bi trebali znati što je bilanca, usporedbom vrijednosti imovine u Milanovićevu uredu na prvi dan lanjske godine sa stanjem na zadnji. Razlika je 761.918 kuna, odnosno 1. siječnja u Uredu bilo je stvari vrijednih 132.486.612 kuna, a na 31. prosinca 131.724.694 kuna. Zašto? Bilo je otpisa. Najviše pod stavkom “uredska oprema i namještaj”, koja se smanjila za 558.465 kuna.

Zoran Milanovic | Autor : Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL 09.11.2020., Zagreb - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanovic. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Manje prekovremenih

– Isknjižena je rashodovana uredska oprema i namještaj, i to računala, pisači, skeneri, serveri, ostala računalna oprema, uredske stolice, fotokopirni aparati, a sve sukladno rješenju od 24. siječnja 2019. godine i rješenju od 22. siječnja 2020. godine – bez čega i zašto je ostao predsjednik, objašnjavaju u Uredu, iz kojeg su, po istim rješenjima, “izbačeni” i digitalni telefoni, mobilni aparati, DVB-T i telefaks-uređaji. Naravno, oni dotrajali, ima Milanović i dalje faks, pisati mu se može na 01 4565 268. Vjerojatno najdraža pisma može još uvijek i plastificirati, iako je “otišao” i dotrajali plastifikator, kao i stroj za uvez, pa i fotoaparati, klima-uređaji, usisivači, aparat za gašenje požara, kao i jedan stroj za pranje čaša. Maknuli su s Pantovčaka i parnu postaju, mnogima najdraži uređaj za brzo uklanjanje nabora s košulja.

Što se samog proračuna Ureda predsjednika tiče, on je prvotno planiran na 19,579.957 kuna, ali dvaput je rebalansiran te jednom prenamijenjen pa je konačni lanjski godišnji budžet iznosio 17,899.957 kuna. Ni to se sve nije potrošilo jer, prema podacima iz izvještaja, izvršenje proračuna na kraju 2020. bilo je 17,562.418 kuna i 96 lipa. Ono gdje su se dogodila znatnija odstupanja u odnosu na godinu prije jest, primjerice, u stavci “plaće za prekovremeni rad”. Ostati na poslu nakon što završi radno vrijeme nije se prakticiralo zbog koronavirusa pa se u prošloj godini na tome uštedjelo 675.783 kune i 91 lipa, gleda li se trošak u odnosu na 2019. “Zbog smanjenih izdataka za službena putovanja u zemlji i inozemstvu zbog epidemije bolesti COVID-19” na posjete stranim zemljama i domaćim gradovima uštedjelo se nešto više od 253 tisuće kuna, naravno, opet uspoređujući istu stavku s godinom prije.

Stevo Karapandža 'Zagreb je moj grad, tu sam naučio sve, a onda je odjednom postalo važno što sam Stevo, a ne Štef'

Nije se išlo ni na stručne seminare te tečajeve, a gotovo 1,4 milijuna manje nego 2019. godine otišao je na električnu energiju, gorivo i plin. Smanjili su se i “izdaci za poštarinu i telekomunikacijske usluge”, a na mjesečnom trošku vode kroz godinu se uštedjelo nešto više od 645 tisuća kuna. Smanjili su se i troškovi korištenja službenog zrakoplova, hotelskog smještaja stranih delegacija, milijun kuna manje otišlo je na “protokolarne poklone”, a nisu se previše koristile ni usluge vanjskih suradnika te agencija.

Više zastava i jarbola

Potrošilo se, zato, u odnosu na 2019. godinu 169.676 kuna više na stavku “usluge promidžbe i informiranja” jer se “redizajnirao i razvijao website predsjednik.hr”. Otišlo je nešto više novca i na licence za razne softvere, 96 tisuća kuna na “veću količinu zastava”, a uz zastave, kupili su se i jarboli. Spadaju potonji pod stavku “uređaji, strojevi i oprema za ostale namjene”, koja je povećana za nešto više od 40 tisuća kuna, što se opravdava nabavom i “stroja za sušenje rublja, perilice, sušilice te kosilice”.

A kako su neke rashodovali, tako su nove “veće količine klima-uređaja i usisivača” kupili, što je stajalo gotovo 28 tisuća kuna.

Nije samo to bilo u “većim količinama” jer kupilo se i televizora za nešto manje od 63 tisuće kuna. Zbog prelaska s DVB-T na novi DVB-T2 sustav odašiljanja je to, kažu neslužbeno u Uredu predsjednika, pa dodaju kako su baš zato stare DVB-T uređaje, s početka ovog teksta, rashodovali. A kako je danas obljetnica Milanovićeve inauguracije, podsjetit ćemo i da je ona stajala 68.025 kuna.

VIDEO: Inauguracija Zorana Milanovića

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • BrankoPospanko:

  Ako van treba para zagrijte vodu...

 • Avatar Radiator2
  Radiator2:

  Do sada nije napravio nista korisnog za RH.

 • stefj:

  A dobro, ne vidim što je više mogao ušparati ili više potrošiti... Ne putuje, nema te komponente, a i bolje, sjetimo se njegovih putovanja u Silicijsku dolinu ili Australiju i Novi Zeland... Jedino je šteta što smo izgubili tu međunarodnu ... prikaži još! komponentu, ostao je samo Plenković i EU, izvan toga ko da ništa ne postoji...