Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPLIT

Milanović na obilježavanju Dana antifašističke borbe: To što je majka Dalmacija dala, to nije dao nitko

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek
1/2
21.06.2021.
u 20:33

Istaknuo je da je Hrvata malo i da zajedničkim naporima možemo napredovati.

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanom obilježavanju Dana antifašističke borbe u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, nakon čega se obratio govorom okupljenima.

- Došao sam ovdje radi svog dida, njegovog brata, svoje babe i njezine braće koji u rat nisu otišli kao antifašisti, nisu ni znali što je to znači - naveo je i dodao: - Moja baba je govorila: 'Čovjek nije mogao durat'. To je moralo biti grozno, jer običnog čovjeka, nakon svega što je prolazio kroz ratove, da ponovno ide u rat, a da ustvari ne mora, to mora biti duboki ljudski potres. 

Ustvrdio je da su Alfred Santini, Bicko Ožić, Nebojša Borozan bili revolucionari koji su bili spremni za žrtvu. Naveo je i to da su oni bili iskra iz koje je planuo narodni ustanak. 

- Srbija i BiH imaju nešto slično i ja ne znam niti za jednu treću, četvrtu ili petu državu koja u Europi koja ima osnovu za slaviti ovakav praznik - nadometnuo je. 

Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

Predsjednik Milanović rekao je kako su pedeset godina kasnije neki drugi hrabri ljudi, hrvatski borci za slobodu u Domovinskom ratu, bili spremni i hrabri uči u borbu te riskirati vlastiti život.

- Osamdeset godina kasnije Hrvatska je ipak, što god mi mislili o sebi, nismo mi dobri samo u nogometu, mi smo dobri i u nekim razumnim stvarima. I ovaj skup danas,  miran, civiliziran, građanski i pučki, ljevičarski, ali i tradicionalno dalmatinski je pokazatelj kako je ovo u stvari jedno normalno i mirno društvo, u kojem samo malo treba da se oko nekih stvari složimo, naveo je i istaknuo je da je Hrvata malo te da zajedničkim naporima možemo napredovati. 

- Toplo mi je oko srca. Sutra idem u Brezovicu, ali to što je majka Dalmacija dala za tu borbu to nije dao nitko - ustvrdio je. 

VIDEO: Ekskluzivno za Večernji list, predsjednik Zoran Milanović: "Zlatu Đurđević sam predložio u najboljoj vjeri... Koja u vladi pudlica ne odgovara."

  

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar ukurtapash
ukurtapash
15:21 22.06.2021.

dan raskida pakta izmedju nacista i komunista.

AJ
AjdeDe
05:48 22.06.2021.

Zapravo zahvaljujuci antifasistickoj borbi mi i danas uzivamo u slobodnoj Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije