Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iscurila tajna

Mate Granić za lobiranje traži 500.000 eura!

mate granić
Foto: Pixsell
1/5
12.05.2013.
u 21:14


Kada bi se dokazalo da je centar od državne važnosti, privatni vlasnici na čijoj zemlji je Westgate bili bi izvlašteni

Lobirao sam za vas da se stari kanali na kojima je sagrađen Westgate zamijene novima te da se Shopping City Zagreb (SCZ) proglasi državnim interesom pa mi izvolite za to platiti 500.000 eura. Sukus je to pisma koje je najpoznatiji hrvatski lobist Mate Granić poslao direktoru tvrtke Shopping City Zagreb Ottu Bariću, koji mu ipak ne želi platiti traženi novac.

Državni interes

SCZ je investitor u Westgate kojim upravlja pak Trgovački centar Zagreb (TCZ), najveći trgovački centar u Hrvatskoj vrijedan oko 343 milijuna eura, a koji je dijelom sagrađen na državnom zemljištu, odnosno na odvodnim kanalima. Investitor je morao sagraditi nove kanale i ustupiti ih besplatno državi, preciznije, Hrvatskim vodama. Prema ugovoru SCZ-a i Hrvatskih voda, investitor je stare kanale koje je zatrpao kako bi mogao graditi centar trebao platiti po tržišnoj cijeni. Ispod samog centra , koji se prostire na 250.000 kvadrata, nalazi se još 3633 državnih kvadrata, a na cijeloj parceli u vlasništvu SCZ-a ukupno je oko 68.000 kvadrata kanala u vlasništvu RH.

Iako je još HDZ-ova vlada donijela odluku da austrijski investitori za 3633 kvadrata ispod centra trebaju platiti 726.600 eura, SCZ nije to želio platiti nego samo zamijeniti stare za nove kanale. Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) prošle je godine, pak, naručila elaborate od neovisnog vještaka koji je isprva odredio da za sve kanale, a to znači za 68.000 kvadrata, SCZ treba platiti 35,7 milijuna kuna.

No, nakon toga je to vještačenje revidirano i SCZ bi trebao platiti razliku od pet milijuna kuna.

Granić u pismu navodi kao svoju zaslugu upravo rješavanje problema s kanalima odnosno njihovu zamjenu. Kao svoju drugu zaslugu, za koju mu trebaju platiti pola milijuna eura, Granić navodi uključivanje u drugu fazu dobivanja statusa državnog interesa za SCZ. Naime, SCZ ima problema a dijelom vlasnika zemljišta pa bi mu status interesa RH omogućio izvlaštenje tog zemljišta. Granić u pismu navodi da je prvu fazu tog lobiranja uspješno obavio postojeći lobističko-konzultantski tim, i to do razine Zagrebačke županije i predaje Ministarstvu pravosuđa, kojem je isplaćeno 400.000 eura plus PDV, a da je ostalo za platiti još 500.000 eura.

– Uspješno smo odradili proces, dobili suglasnost svih ministarstava, posebno Ministarstva gospodarstva, Ureda za zakonodavstvo RH, DORH-a i Saborskog odbora za gospodarstvo – navodi Granić i dodaje da se nakon lokalnih izbora očekuje i formalna odluka Saborskog odbora za prostorno uređenje te Vlade RH, čime će to onda biti prvi privatni projekt koji je proglašen od posebnog interesa za RH.

Granić je bio iznenađen kad smo mu kazali da posjedujemo njegovo pismo.

– Za taj posao postoji pravni slijed od tvrtki koje su ga prethodno radile – tvrdi Granić. Navodi da je lobističko-konzultantski tim od četiri tvrtke radio više od godinu dana na spomenutim poslovima, no nije htio otkriti koje su to tvrtke, uz njegovu Magru, bile u tom timu.

Nisam ni vidio ugovor

– Ako je nešto najveća privatna investicija u Hrvatskoj, logično je da je od interesa za RH – kaže Granić. Što je točno koštalo 500.000 eura, Granić nije htio otkriti, ali tvrdi da je sve bilo čisto kao suza.

Otto Barić kaže, pak, da ne može platiti ono što Granić traži jer nije vidio nikakav ugovor niti narudžbu od prethodne uprave SCZ-a za lobističke poslove na koje se Granić poziva.

– Granić tvrdi da ima ugovor, no ja ga nisam vidio, kao ni narudžbu koja navodno postoji – kaže Barić, koji se i sam čudi iznosu od 500.000 eura i ne zna na što se to točno odnosi.

– A možda je i bolje da to ne znam – zaključuje Barić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije