Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjene u sustavu

Manjak zbog porezne reforme ide na leđa građana

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
16.12.2014.
u 18:49

Komunalna naknada uzet će Petrokemiji dodatnih 1,6 milijuna kuna

Izmjene u sustavu poreza na dohodak koje su se poklopile s promjenama u sustavu poticanja lokalnih jedinica u pojedinim su gradovima izazvale stanje opće pripravnosti, dok je u većini gradova i županija odlučeno da će se malo štedjeti.

Režu plaće zaposlenih

Većina jedinica izgubila je dio proračuna, a poravnanja najavljena iz Ministarstva financija neće potpuno neutralizirati pad prihoda. Režu se uglavnom plaće zaposlenih u gradovima i općinama. Ti se dosad zaštićeni dijelovi administracije tako prvi put suočavaju s krizom. Neki pak gradovi, poput Varaždina, iskoristit će europska sredstva da bi pokrili manjak. O tome da je Boris Lalovac bio u pravu kada je odlučio nauštrb proračuna gradova i općina osloboditi dio novca za potrošnju gradova, svjedoči i podatak da je Belom Manastiru bilo dovoljno ukinuti cipelarinu za svoje zaposlenike te smanjiti donacije udrugama kako bi ostvario većinu potrebnih ušteda. Cipelarina je iznosila 230 kuna, a riječ je o naknadi koja se isplaćuje umjesto naknade za prijevoz zaposlenicima koji žive na manje od kilometar od mjesta rada. Ipak, gradovi i općine koji smanjuju plaće ili štede na donacijama u manjini su. Većina gradova odlučila je novac nadoknaditi novim ili većim nametima. Eklatantan primjer je Grad Kutina, koji će problem riješiti tako da će podignuti cijenu komunalne naknade što će na kraju Petrokemiji donijeti još 1,6 milijuna kuna troškova, a u Osijeku će pak štedjeti na borbi protiv komaraca. Povlačenje novca iz proračuna lokalnih jedinica jedini je način kojim bi država mogla natjerati lokalne političare na reforme u smjeru pojeftinjenja sustava, ali je uz novi propis trebalo donijeti i pravilnik kojim bi se onemogućilo podizanje ijednog prireza ili parafiskalnog nameta.

Lokalni šerifi ne čuju poruku

Poruku Vlade o reformama lokalni šerifi nisu čuli niti poslušali, već su još jednom teret krize prebacili na leđa građana.

Koprivničko-križevačka

Gradonačelnik Križevaca Branko Hrg kaže kako neće podizati namete za građane, već će skresati troškove administracije i zaustaviti neke tekuće projekte. U Đurđevcu je već podignuta komunalna naknada za 25 posto i komunalni doprinos za 20 posto u užoj zoni. Gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak, pak, kaže kako će gradska uprava s mjerama krenuti nakon što vidi stvarne učinke reforme jer su procjene neuvjerljive. U slučaju da gradski proračun doista bude znatno okrnjen, uvest će prirez.

Karlovačka

Karlovački gradonačelnik Damir Jelić uveo je strogu štednju; zabranio je bilo kakve donacije Grada i gradskih tvrtki, od siječnja 2015. zaposlenici gradske uprave i gradskih tvrtki imat će šest posto manju plaću, najvjerojatnije neće biti božićnica i regresa, a bit će i otpuštanja. Prirez će povećati sa 12 na 14 posto, komunalnu naknadu za 12 posto, a za 18 posto smanjit će naknade vijećnicima, članovima nadzornih odbora i upravnih vijeća. Još se dogovaraju novi razredi za cijenu smještaja djece u dječje vrtiće koji će donijeti nova poskupljenja, a za 50 kuna poskupjet će i produženi boravak za djecu u osnovnim školama, pa će roditelji, umjesto 100 kuna izdvajati 150 kuna mjesečno. Ogulinci će od 2015. plaćati prirez u iznosu od 10 posto, iako su do sada bili jedini grad u županiji koji nije imao prirez.

BJELOVARSKO-BILOGORSKA

Prema procjenama, u bjelovarski proračun slit će se do četiri i pol milijuna kuna manje, dok bi u daruvarskom taj manjak trebao iznositi oko 1,2 milijuna. Vlasti oba grada tvrde da neće posegnuti za poskupljenjem usluga ili novim nametima kojima bi opteretili građane, ali će se manjak prihoda odraziti na provedbu planiranih projekata.

Osječko-baranjska

Osječani bi uvođenje porezne minireforme doslovno mogli osjetiti na vlastitoj koži jer se zbog toga iduće godine u obračun s komarcima kreće s pet milijuna kuna dok je ove za to bilo predviđeno duplo više novca. Za ukupno dva milijuna kuna “srezat” će se božićnica, regres, topli obrok i prijevoz za oko 250 zaposlenih u Gradu. Našice iduće godine neće moći pripremiti potrebnu dokumentaciju za Dom za stare i nemoćne osobe te Dom kulture, projekte koje su planirali nominirati za EU fondove. – Ne znamo što će biti s projektom pročistača otpadnih voda koji Grad Đakovo sufinancira s tri milijuna.

Ne znam odakle ćemo namaknuti taj novac – kaže đakovački gradonačelnik Zoran Vinković. Svim zaposlenicima grada i gradskih ustanova Beli Manastir ukida “cipelarinu” u iznosu od 230 kuna dok će se dotacije udrugama smanjiti za 20 posto. - Povećali smo i prirez s jedan na pet posto što bi nam trebalo povećati i prihode do nekih 500.000 kuna - objašnjava Ivan Doboš, gradonačelnik Belog Manastira.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Iz Vinkovaca poručuju da neće povećavati poreze, komunalnu naknadu niti druge namete iako će godišnje biti na gubitku od 4 milijuna kuna. Smanjivat će donacije i investicije, rekao nam je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić. Vukovar će u proračunu imati 2,7 milijuna kuna manje, ali neće uvoditi nove ili povećati sadašnje namete već će se snalaziti uštedama gdje god je to moguće.

SISAČKO-MOSLAVAČKA

Unatoč gubicima, građani Siska neće biti opterećeni

povećanjem prireza ili komunalne naknade kao u nekim drugim gradovima. Uštedjet će se prije svega smanjenjem plaća zaposlenika gradskog sustava za pet posto, čime će se uštedjeti oko tri milijuna kuna. Pola milijuna kuna ušteđeno je objedinjenom javnom nabavom, a na taj način planiraju se nove uštede.

Kutina će povećati iznos komunalne naknade za čak 21,5 posto. Na taj će način kutinski proračun uprihodovati čak tri milijuna kuna. Nepopularna mjera najviše će se odraziti upravo na budžet Petrokemije koja će morati izdvojiti 1,6 milijuna kuna.

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

Varaždinci zasad mogu odahnuti jer se u 2015. ne planiraju nova poskupljenja, a manjak od sedam milijuna

kuna prihoda od poreza na dohodak gradski oci planiraju pokriti sredstvima iz europskih fondova i većom pomoći iz državnog proračuna. Iz Ludbrega i Ivanca također poručuju da neće povećavati prireze, komunalne naknade i druge namete.

POŽEŠKO-SLAVONSKA

Iz Požege poručuju kako se gubitak neće prelamati preko leđa građana uvođenjem novih nameta i smanjenjem prava socijalnim kategorijama. Uštede će se ostvariti uglavnom rezanjem sredstava udrugama civilnog društva. Čini se kako je najviše zakinuto Vijeće srpske nacionalne manjine, kojemu su proračunska sredstva umanjena za čak 63 posto u odnosu na prošlu godinu. Plaće zaposlenih neće se dirati, jer su one prošle godine već smanjene za oko 10 do 15 posto u prosjeku, doznajemo u požeškoj Gradskoj upravi.

BRODSKO-POSAVSKA

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara

kaže kako je proračun ovog grada izvorno umanjen za oko 8,5 milijuna kuna po osnovu poreza. Dodaje, ipak, kako prvo treba vidjeti što donose kompenzacijske mjere koje je donijela Vlada i kojima bi, nada se, Brod trebao dobiti natrag dio sredstava. - Pokušat ćemo uštedjeti maksimalno koliko je moguće, a da to ipak ne ide na teret građana. Usluge neće poskupjeti, a socijalna davanja ostat će ista – rekao je Duspara.

VIROVITIČKO-PODRAVSKA

Učinci porezne minireforme u Virovitičko-podravskoj županiji su dva milijuna kuna manje u županijskom proračunu, zbog čega će, navodi župan Tomislav Tolušić (HDZ), trpjeti kultura, sport, vatrogasna zajednica, manifestacije, donacije udrugama, ali i djelatnici jer će, najavio je, biti otpuštanja zaposlenika.

- Kreirajući proračun ‘rezali’ smo svugdje po malo gdje se moglo, ne dirajući ipak školstvo i zdravstvo - kaže Tolušić.

PRIMORSKO-GORANSKA

Proračun Grada Rijeke ostao je bez 57 milijuna kuna, pa ide u povećanje prireza s 12 na 15 posto. Rashodi poslovanja smanjeni su za 27,6 milijuna kuna, u što je uključeno i 3,4 milijuna kuna smanjenja plaća za zaposlene u gradskoj upravi i proračunskim korisnicima. Manje novca, 12,4 milijuna kuna, bit će za materijalne troškove, pet milijuna manje su i subvencije gradskim poduzećima. Opatijski proračun za 2015. u odnosu na ovogodišnji manji je za 9,81 posto. Plaće i druga materijalna prava zaposlenih u gradskoj upravi planirane su niže u odnosu na kolektivni ugovor - plaće za tri posto, niže božićnice i regres. Ne planira se povećanje postojećih javnih davanja ni uvođenje novih nameta za građane ili gospodarstvo.

ISTARSKA ŽUPANIJA

Da bi održali uravnotežen proračun u Puli će, koliko god se radi o nepopularnoj mjeri, stopu prireza sa sadašnjih 7,5 posto podići na 12 posto. No, povećanje prireza nije dovoljno pa je planirano i povećanje iznosa participacija za cijenu vrtića, sa sadašnjih 650 kuna mjesečno raste na 690 kuna. Ni plaće zaposlenika ne mogu biti izuzete i trebaju dijeliti teret smanjenja prihoda poput svih ostalih proračunskih korisnika i već je pokrenut proces kolektivnog pregovaranja za smanjenje osnovice plaća zaposlenih u gradskoj upravi i ustanovama koje se financiraju iz proračuna.

SPLITSKO-DALMATINSKA

Splićani će zbog porezne reforme plaćati 10 posto veću komunalnu naknadu, ali gradonačelnik Ivo Baldasar ističe kako im to neće opteretiti kućne budžete s obzirom na to da im je ukinut namjenski dio cijene za sanaciju deponija otpada na Karepovcu. Ali, manje novca u gradskoj blagajni osjetno je i u proračunu za 2015. godinu. - Smanjili smo svima, osim socijali – kaže Baldasar. Splitu će mini porezna reforma odnijeti 60 milijuna kuna, a povećanjem komunalne naknade uprihodit će se 25. Baldasar očekuje da će dio vodne naknade država prepustiti gradovima pa bi i tu uprihodio 10-ak milijuna kuna.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA

Ukinut ćemo vrtić i napraviti teatar apsurda – poručio je ogorčeno gradonačelnik Metkovića Božo Petrov. Dubrovnik je već u siječnju 2013. smanjio stopu prireza s 15 na 10%. Gradonačelnik Andro Vlahušić poručuje da ni u kom slučaju neće biti novih nameta za građane.

ZADARSKA ŽUPANIJA

Iz Zadra negoduju zbog ove porezne politike, ali nisu otkrili gdje će rezati i na kojim projektima. Na područjima od posebne državne skrbi, primjerice u Benkovcu, ove godine će se manjak uslijed mjera i povrata poreza koji prvi put isplaćuju iz proračuna izgubiti oko pet milijuna kuna, ali će to pokriti oko sedam milijuna kuna dotacije. U Biogradu planiraju plaće u gradskoj upravi umanjiti za 12 posto, a 12 posto iznosit će i prirez.

ŠIBENSKO-KNINSKA

Komunalna društva vjerojatno neće povećati cijenu usluga građanima, a uštede će biti izvršene na svim stavkama uključujući plaće. Konkretno, projekti neće osjetiti posljedice porezne reforme jer ne želimo zaustaviti razvoj Šibenika – istakli su iz Šibenika gdje će zaposlenicima umanjiti plaće za oko pet posto.

LIČKO-SENJSKA

Za građane Gospića ništa se neće promijeniti, nema uvođenja novih nameta, no kroz dohotke na plaće (regresi, božićnice), manjak u proračunu osjetit će zaposlenici Grada jer će se vjerojatno ići u restrikciju materijalnih prava. Grad Senj uvodi prirez od 10 posto. Također ide u smanjenje plaća i naknada svojih zaposlenika, no za sada neće dirati u komunalije, vrtiće, škole, muzeje... Kod gradova Novalje i Otočca, koji su u manjku za pola milijuna kuna, odnosno milijun i pol, neće doći do nikakvih promjena.

KRAPINSKO-ZAGORSKA

Neke jedinice lokalne samouprave i uprave u županiji, poput Donje Stubice, najavile su uvođenja prireza. Oštre mjere štednje najavio je i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović (HDZ). U Gradu Pregradi, gdje je već usvojen proračun za 2015. godinu, smanjeni su prihodi od poreza na dohodak za 6,5 posto. Inače, ukinute su isplate za sjednice Gradskog vijeća i povjerenstava gradonačelniku Marku Vešligaju (SDP) i zaposlenima, a planira se i smanjenje broja zaposlenih u Upravnim odjelima.

MEĐIMURSKA

Međimurska županija zbog porezne minireforme ostat će u proračunu bez 2,3 milijuna kuna. Župan Matija Posavec kaže da je dva milijuna kuna država kompenzirala interventnim sredstvima. - Porezna reforma neće toliko pogoditi Međimursku županiju zbog niskog prosjeka plaće koje su 30 posto manje od državnog prosjeka - smatra Posavec.

Zagrebačka županija

Rezanje plaća zaposlenicima i naknada vijećnicima, što bolja naplata usluga od građana te manje novca kulturnim i sportskim programima, potez je koji će načelno povući gradonačelnici u svih devet gradova Zagrebačke županije i u samoj županijskoj upravi kako bi preživjeli 2015. Poskupljenje režija zasad je jedino uveo Grad Zaprešić, u kojem je za 15 posto od 1. siječnja podignuta cijena komunalne naknade. Poskupljenje očekuje i stanovnike Vrbovca, gdje će za 50 kuna u gradskom i 100 u privatnom poskupjeti vrtić; roditelji će s još 20 kuna morati sudjelovati u kupnji mjesečne đačke karte, a za 300 kuna umanjit će se pomoć za novorođenčad. Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić istaknuo je da neće poskupljivati usluge ni smanjivati socijalna prava, već će rezati plaće. – Smanjit ćemo osnovicu za obračun plaće za 5%, sa sadašnjih 3210 kuna na 3050 kuna, ali ćemo smanjivati i ukidati dodatke na plaće, koji su regulirani kolektivnim ugovorima – kazao je Barišić. Sudbinu svojih gradova dijeli i krovna županijska uprava u kojoj predviđaju da će zbog poreznih izmjena u 2015. uprihoditi oko 11,5 milijuna kuna manje (8 posto).

– Zagrebačka županija smanjit će svojim djelatnicima plaće za 6 posto, smanjiti naknade vijećnicima te ostvariti uštede na materijalnim troškovima, ali i istodobno povećati prihode iz drugih izvora financiranja – fondova EU, prihoda od imovine i slično te tako djelomično ublažiti znatan negativan efekt smanjenja izvornih prihoda od poreza na dohodak – kazao je Ivica Bošnjak, pročelnik Odjela za financije.

Pripremili: H. Šlabek, S. Bičak, D. Marčinković, I. Barišić, M. Flego, J. Grgurić, D. Pajtak, V. Balen, M. Palijan, T. Opačak-Klobučar, S. Vuković, F. Šarić, I. Vidović-Pocrnić, A. Brodar, I. Beti, S. Bubalo

>> Božo Petrov: Možda ugasim vrtić jer nemamo novca zbog porezne reforme

Komentara 6

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:01 16.12.2014.

............ide na leđa građana.................u zadnjih 25 godina ponovljena rečenica barem 35000 puta

ST
stefj
19:15 16.12.2014.

Ide na teret građana? Svaka porezna reforma koju je ova vlada uvodila je čisto povećanje poreznog opterećenja i s reformom nema nikakve veze. Posljedice takvih "reforma" jako dobro su vidljive na gospodarskim rezultatima - padu BDP-a, rejtinga, investicijama i svemu ostalom... Ovaj potez promjena poreznih stopa na plaćama samo donekle vraća porezno opterećenje na plaću otprilike tamo gdje je prije nego je ova pošast došla na vlast. Ne treba zaboraviti da se istovremeno uvodi porez na kamate i sredinom godine porez na kapitalnu dobit... A ako usporedimo ukupno porezno opterećenjem i cijene energenata, te parafiskalne namete, onda bi odmah svaki građanin i svako poduzeće odmah potpisali da se vrati 2011. godina jer su porezi bili kud i kamo manji, trošak poslovanja neusporedivo manji, a čak i antipoduzetnička klima bila blaža i bilo je više investicija. Tko bi rekao da će itko žaliti za vladom Jadranake Kosor, koja bi sigurno bila proglašena najgorom, da se nije pojavio Milanović i njegova svita...

DU
Deleted user
19:01 16.12.2014.

To ce biti tezak udarac na uhljebe u opcinama, mislim da ce morati uzimati vise mita ili jos manje raditi da kompeziraju gubitak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije