Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2013. - Marijeva godina

Mandžukić je čak i Guardiolu uvjerio da je najbolji na svijetu!

Bayern, Borussia, Liga prvaka, Mario Mandžukić (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
24.12.2013.
u 18:18

- Svaki napadač na svijetu trebao bi se ugledati na Mandžukića. Nikad u životu nisam vidio napadača s tolikim radijusom kretanja

Nogometna karijera Marija Mandžukića zaista bi mogla biti odlična filmska priča. Njegov put najbolji je dokaz da se rad i vjera u sebe uvijek isplate, a da se preko trnja može stići do zvijezda. Igrati je počeo u njemačkom niželigašu Ditzingenu, a kasnije je preko Marsonije došao do Zagreba pod pasku Miroslava Blaževića. Trener svih trenera "drilao" ga je, ponekad i pretjerano, ali već tada je najavio:

- Mandžukić je đilkoš, ali bit će pakleni igrač.

I bio je u pravu. Mandžo je iz godine u godinu bio sve bolji, vidno je napredovao, a 2012. godine utišao je i posljednje kritičare kojih je dotada bilo mnogo. Odlične igre na Euru i transfer u veliki Bayern nikoga nisu ostavili ravnodušnim. U prosincu 2012. godine dobio je nagradu Večernjakov nogometaš godine, ali i tada je rijetko tko vjerovao da će dogodine biti još i bolji.

- Ova mi nagrada jako puno znači, zahvaljujem svima koji su glasali za mene. Ovo je moja najuspješnija sezona, a ova nagrada poticaj da budem još bolji - rekao je Mandžo nakon što je primio Večernjakovu nagradu, a u 2013. godini i ostvario ono što je obećao - bio je još bolji.

Održao obećanje

Početkom godine tadašnji trener Bayerna Jupp Heynckes sve mu je više vjerovao, a Mario Gomez, čovjek koji je sezonu ranije postigao čak 40 golova za Bavarce, shvatio je da je u grad došao novi Super Mario.

Mandžo je iz kola u kolo tresao mreže i vodio Bayern prema naslovu prvaka. Već u travnju ove godine Bavarci su osigurali prvo mjesto i skinuli Borussiju s trona nakon dvogodišnje dominacije. Trener je u preostalim kolima odmarao hrvatskog reprezentativca koji je s 15 bundesligaških pogodaka bio peti strijelac lige te najbolji strijelac Bayerna u prvenstvu.

- Mandžukiću sam oduzeo naslov najboljeg strijelca lige. Siguran sam da bi bio prvi topnik, ali morao sam ga odmarati zbog viših ciljeva - priznao je tada Heynckes.

A ti viši ciljevi bili su, naravno, trofeji. I isplatilo se. 25. svibanj 2013. godine datum je koji će Mario pamtiti cijeli život. Tada je s Bayernom osvojio najelitnije natjecanje - Ligu prvaka, a u pobjedi protiv Borussije 2:1 upisao se u listu strijelaca. Postao je tako sedmi Hrvat koji je osvojio ovo natjecanje te drugi koji je postigao pogodak u finalu. Uz njega, pogodak je zabio i Prosinečki, ali u pobjedi Crvene zvezde učinio je to u jedanaestercima.

- Nevjerojatan je osjećaj osvojiti ligu prvaka, presretan sam. Odrezao sam dio mreže u koji sam zabio. Želim imati uspomenu na ovo finale i osvajanje Lige prvaka. Nadam se da mi ovo nije zadnje rezanje mreže - rekao je Mandžukić nakon finala.

Samo nekoliko dana kasnije Bayern je osvojio i njemački kup te postao prva njemačka momčad u povijesti koja je u istoj sezoni osvojila trostruku krunu, a ukupno sedma u svijetu. A Mandžo je upravo u toj sezoni bio među najboljima - s ukupno 22 gola bio je drugi klupski strijelac, jedino je Müller postigao jedan više.

Uslijedio je zasluženi odmor, a nakon toga slijedilo je novo dokazivanje. Heynckes je otišao, a naslijedio ga je Guardiola, trener koji preferira sustav s 'lažnom devetkom', a kojeg čak ni veliki Ibrahimović nije mogao natjerati da promijeni mišljenje. Njemački mediji pisali su crne prognoze našem nogometašu, neki su otišli toliko daleko da su prognozirali da će napustiti klub. No on je ostao i odlučio se na borbu.

Ribery mu se poklonio

Početak pod Guardiolom nije bio lagan, na pripremama i na početku nove sezone često je sjedio na klupi, ali čim bi ušao, zabio bi i spašavao Guardiolu. Sve to dodatno je razljutilo Mandžu koji je u sebi prelomio - dokazat ću da sam najbolji.

Ubrzo su se stvari mijenjale, Mario je sve više igrao, sve više zabijao, a Bayern opet pobjeđivao.

- Guardiola je u početku smatrao da se može igrati bez klasičnog napadača, ali sad vidi da je to nemoguće. On preferira igru s 'lažnom špicom', ali nije tvrdoglav. Kad vidi da to ne ide, onda ubaci Mandžukića, u njemu vidi plan B. To je dobra stvar i to nas razlikuje od Barcelone koja često ima samo jedan plan igre. Upravo smo zbog Mandžukića bolji od njih, rekao je tada predsjednik Bayerna Uli Hoeness.

Bayern je u međuvremenu osvojio i europski Superkup te potvrdio da je 2013. godina najbolja u klupskoj povijesti. A junak naše priče iz dana u dan sve je više uvjeravao Guardiolu da mora promijeniti svoju filozofiju, dok na kraju Španjolac nije priznao:

- Volim Marija Mandžukića! Ima nevjerojatnu sposobnost igranja glavom u kaznenom prostoru i po tome je najbolji napadač na svijetu - priznao je Pep Guardiola, a na njega se nadovezao i najbolji nogometaš Europe i Marijev suigrač Franck Ribery:

- Svaki napadač na svijetu trebao bi se ugledati na Mandžukića. Nikad u životu nisam vidio napadača s tolikim radijusom kretanja, nevjerojatno je koliko puno pretrči za vrijeme utakmice te koliko radi za momčad. Puno odradi u defenzivi, oduzme dosta lopti i još stigne zabiti. Sretan sam što ga imamo.

I Mandžo tako ponovno živi bajku. Kraj godine dočekao je kao treći strijelac Bundeslige u aktualnoj sezoni, Ramos i Lewandowski zabili su jedan gol više, Bayern je uvjerljivo vodeći, a prije nekoliko dana postali su i klupski prvaci svijeta. Mandžukić je bio strijelac u polufinalnoj utakmici, a postao je i prvi Hrvat s pet trofeja u jednoj godini.

A godina mu je bila uspješna i u reprezentaciji. Zabio je Srbiji i na Maksimiru i u Beogradu, vukao nas do dokvalifikacija, a onda tamo i prvi otključao bravu islandskih vrata. Doduše, nešto kasnije dobio je i crveni karton, ali onda su mu suigrači uzvratili i zahvalili za sve dobro što je on napravio za njih te su se muškom i junačkom borbom izborili za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Sve u svemu, 2013. bila je potpuno u znaku Marija Mandžukića, a mi mu želimo da mu sljedeća bude još bolja. Pogotovo kada će sljedećeg ljeta s Hrvatskom nastupati u Brazilu...

Komentara 8

DI
Dupin iz Kupe kod Siska
19:06 24.12.2013.

Mandžo je naš brend, promotor, igrač, pozitiva, domoljub... Nastavi niz. Bravo Super Mario!

RO
rotten12
19:03 24.12.2013.

Svaki komentar je suvišan...BRAVO MARIO

Avatar Topgen
Topgen
20:22 24.12.2013.

Dokaz da se nogomet igra i bez lopte. A kad loptu primi , ova zavrsava u golu ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije