Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar o Zdravku Mamiću

Malenica: Čim DORH zatraži od nas pokretanje procedure, mi ćemo zatražiti izručenje

Zagreb: Uručenje ugovora podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji
Zeljko Lukunic/PIXSELL
10.06.2021.
u 14:57

Njega se može izručiti Republici Hrvatskoj samo za ono kazneno djelo i za onaj kazneni postupak za koji se izručenje traži, pojasnio je

Ministar Ivan Malenica komentirao je danas na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade proceduru mogućeg izručenja Zdravka Mamića

- Uloga Ministarstva pravosuđa i uprave u postupku izručenja se ostvaruje onda kada nadležno tijelo od nas zatraži da u komunikaciji s ministrom pravde BiH zatražimo izručenje. U ovom trenutku, Ministarstvo pravosuđa nije dobilo zahtjev nadležnog pravosudnog tijela, u ovom slučaju to je DORH, da se pokrene postupak izručenja. Čim DORH zatraži od nas pokretanje procedure, mi ćemo naravno pripremiti svu potrebnu dokumentaciju i zatražiti izručenje od Ministarstva pravde BiH, rekao je Malenica dodajući kako postoje procedure za traženje izručenja. 

- Njega se može izručiti Republici Hrvatskoj samo za ono kazneno djelo i za onaj kazneni postupak za koji se izručenje traži i on samo u tom kaznenom postupku može biti izručen i može boraviti u RH, takav je zakon, pojasnio je Malenica odgovarajući na pitanje treba li Mamić, ako dođe do izručenja, biti pušten nakon istrage i ispitivanja. 

Što se tiče sporazuma BiH i Hrvatske, Malenica navodi kako je koncipiran tako da postoji katalog kaznenih djela, među kojima je i korupcija. 

- On bi trebao biti izručen temeljem tog sporazuma, rekao je ministar te se osvrnuo na daljnji postupak ako do izručenja dođe. 

- Teško mi je u ovom trenutku odgovoriti na pitanje koliko postupak traje, ali u što kraćem roku nadam se da će se to realizirati i da će Ministarstvo pravde, odnosno nadležni sud, odgovoriti na naš zahtjev, kazao je. 

Odgovorio je i na pitanje kako on planira, prema uputi premijera Andreja Plenkovića, braniti hrvatsko pravosuđe. 

- Branim ga svakodnevno s aktivnostima koje poduzimam u Ministarstvu pravosuđa i uprave, od akcijskih planova, jačanja državnog sudbenog vijeća, ulaganjem u pravosudnu infrastrukturu, kroz antikorupcijski paket i ulaganjem u pravosudnu infrastrukturu i digitalizaciju, naveo je dodajući kako smatra da je premijerova reakcija razumna. 

- Svim članovima Vlade je u interesu da Vlada radi odgovorno i da reputacija bude na visokoj razini, zaključio je. 

VIDEO U Osijeku su uhićena tri suca i poduzetnik: Sumnjiče se za primanje mita.

Komentara 4

RE
RedTree
15:12 10.06.2021.

Ne može Ustavni sud ukinuti presudu ako se sucima pravomoćno ne utvrdi ono što im se stavlja na teret, jer to bi dovelo do pravnog kaosa. Ovo sve više liči na lukavu manipulaciju i blef.

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
15:35 10.06.2021.

nisu samo oav tri drugara korumpirana , odes u Zgareb nakupitces ih pun autobus ha,ha,ha a po manjim gradovima da i nepricamo sve sami drugari .

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
15:33 10.06.2021.

Mamica postavit za PREMIJERA hrvatske a ne u zatvor , ove sto nist nerade u vladi u zatvor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije