Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Lokalni izbori mogu donijeti promjenu, birajte one koji će se brinuti i o životinjama

„Zaštita životinja nije nevažno ni periferno političko pitanje. Naprotiv, stupanj osviještenosti i provedbe Zakona te zanemarivanje odnosa prema životinjama i okolišu uvijek se odražavaju i na kvalitetu života ljudi. Stoga hrvatski građani od političkih kandidata očekuju izgrađene stavove o zaštiti i pravima životinja, a birat će one koji mare za životinje i štite ih provodeći Zakon", kažu iz udruge Prijatelji životinja
13. svibnja 2021. u 12:20 0 komentara 259 prikaza
Foto: Prijatelji životinja
Pogledajte galeriju 1/2

Ususret lokalnim izborima, udruga Prijatelji životinja obratila se svim kandidatima apelirajući na njih da kao dio svojeg programa obavezno uključe područje zaštite životinja.

– Pozivamo građane da biraju one kandidate koji će na njihovu području provoditi Zakon o zaštiti životinja i unaprjeđivati postojeće stanje, dok kandidate potičemo da promisle kako mogu poboljšati zaštitu života, zdravlja i dobrobiti pasa i ostalih životinja najmanje u skladu s odredbama Zakona, a poželjno bi bilo i više od toga. Za mnoge bitne promjene često nisu potrebni novci, već samo dobra volja –  naglasili su iz Udruge.

Prijatelji životinja već godinama provode edukacije i nude pomoć lokalnim zajednicama, prvenstveno vezano za provedbu Zakona o zaštiti životinja, ali i u promociji novih pravilnika i ostalih inicijativa s ciljem bolje zaštite i dobrobiti životinja. Prošle godine poslali su svim lokalnim zajednicama brošuru o provedbi Zakona, koja se u digitalnoj verziji možete preuzeti na www.prijatelji-zivotinja.hr. Kako bi dobili kvalitetan uvid u provođenje Zakona o zaštiti životinja u cijeloj Hrvatskoj, iz Udruge su poslali lokalnim zajednicama Službeni upitnik vezan za provedbu Zakona o zaštiti životinja na području jedinica lokalne samouprave.

– U upitniku, između ostaloga, pitamo lokalne zajednice jesu li donijele Odluku o uvjetima i načinu držanju kućnih ljubimaca i propisale kontrolu razmnožavanja, financiraju li kastracije skrbničkih pasa i mačaka te slobodnoživućih mačaka i na koji način, jesu li provele kontrolu mikročipiranja pasa, jesu li podijelile letke o zakonskim obavezama skrbnika pasa i o zakonskoj obavezi kontrole razmnožavanja, imaju li vlastito sklonište ili sklopljen ugovor s nekim skloništem i s kojim, planiraju li osnovati sklonište i na koji načine te promoviraju li redovito udomljavanje životinja – navode Prijatelji životinja.  Kažu da su dosad primili odgovore od 80% lokalnih zajednica i da se već sada vidi da među njima postoje velike razlike.

 | Autor : Prijatelji životinja Foto: Prijatelji životinja Azil Prijatelji Čakovec

– Dok su neki gradovi i općine napravili zaista mnogo u provedbi Zakona, neki nisu napravili ništa. Pritom je vidljivo i da nije problem u novcima, nego u dobroj volji nadležnih načelnika i gradonačelnika. Novci za zbrinjavanje životinja ne troše se zbog životinja, nego zbog neodgovornih građana, pa provedba Zakona pomaže i ljudima i životinjama. Stoga se pitamo koliko su kandidati za izbore uopće upoznati sa zakonskim obavezama koje imaju njihove lokalne zajednice –  ističu.

Nakon prikupljanja i analize svih odgovora, Prijatelji životinja obratit će se svakoj lokalnoj zajednici savjetom i preporukama kako provesti ili poboljšati provedbu Zakona. Posebno će ukazati na važnost da se ugovori sklapaju s neprofitnim skloništima ili udrugama koja ta skloništa vode ili ih mogu voditi ako su spremni osnovati ih. Svi podaci prikupljeni upitnikom podijelit će se i s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, kao i s Ministarstvom poljoprivrede.

– Zaštita životinja nije nevažno ni periferno političko pitanje. Naprotiv, stupanj osviještenosti i provedbe Zakona te zanemarivanje odnosa prema životinjama i okolišu uvijek se odražavaju i na kvalitetu života ljudi. Stoga hrvatski građani od političkih kandidata očekuju izgrađene stavove o zaštiti i pravima životinja, a birat će one koji mare za životinje i štite ih provodeći Zakon – zaključuju Prijatelji životinja.

Lanac nije za psa Kopač se nikada nije slobodno prošetao dvorištem, već 15 godina živi vezan lancem mreža za zaštitu žiotinja Virtualna šetnja skloništima: "Ljubav se ne kupuje"
Ivana Paradžiković
Novi izazovi
Pogledajte koji je prvi javni angažman Ivana Paradžiković odradila nakon odlaska s Nove TV
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.