Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa iz Europarlamenta

Korona je pokazala kako se trebamo boriti protiv raka

Zagreb: Liječnica  i sestra koje  gotovo dvije godine rade na Covid odjelu
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/2
04.12.2021.
u 16:07

Europa će promicati jednak pristup lijekovima i potaknuti inovacije, kao što je to učinjeno s cjepivima protiv COVID-19

U Europi je do danas zabilježeno više od 1,4 milijuna smrtnih slučajeva prouzročenih koronavirusom, od prve zabilježene smrti u Francuskoj 15. veljače 2020. Rak uzrokuje 1,3 milijuna smrtnih slučajeva godišnje u Europi, od čega 6000 kod djece. Osim toga, ta strašna dijagnoza svake godine u potpunosti mijenja 2,7 milijuna života, od čega 35.000 kod djece i adolescenata. COVID-19 i rak nisu samo po ovome slični, već obje bolesti mogu pogoditi svakoga, bez obzira na društveni status ili mjesto stanovanja. Koronavirus i rak nisu bolesti prvog i drugog reda u Europi; one idu zajedno jedna s drugom.

Lakše liječenje drugdje u EU

U rujnu 2020. Europski parlament osnovao je poseban odbor sa svrhom istraživanja što Europa može učiniti da pobijedi rak. Rad obavljen tijekom 20 mjeseci imao je za cilj pokazati kako postići taj cilj, udruživanjem napora na europskoj razini. Kao sudionici u donošenju zakona u Europskom parlamentu, izradili smo nacrt koji bi trebao ukazati na put i dovesti do promjena.

Pandemija koronavirusa već je pokazala prednosti zajedničkog rada na zdravstvenim pitanjima, kao i poteškoće i prepreke s kojima se susreće. U borbi protiv COVID-19 morali smo krenuti od nule. No zdravstveni sustavi EU već imaju mnogo više znanja i iskustva u borbi protiv raka. Zamislite što bismo mogli učiniti udružimo li to znanje i stručnost. Lekcije naučene u borbi protiv COVID-19 pokazuju što bi Europa mogla učiniti da pobijedi rak.

Liječenje raka i lijekovi su vrlo skupi, čak i više kada se radi o vrlo rijetkim vrstama raka. Kao što je to učinjeno za cjepiva protiv COVID-19, Europska komisija trebala bi promovirati europski zajednički sustav nabave koji ove tretmane čini pristupačnijim za pacijente i naše zdravstvene sustave. Europa će promicati jednaki pristup lijekovima i potaknuti inovacije, kao što je to učinjeno s cjepivima protiv COVID-19.

EU također može unaprijediti prevenciju, rano otkrivanje i liječenje, podržavajući istraživanja strukturnim financiranjem od 95,5 milijardi eura iz programa Obzor Europa. EU također može ukloniti prepreke podacima za istraživanja koje sada usporavaju rješenja za liječenje rijetkih karcinoma, od kojih mnogi pogađaju djecu.

“Veliki EU zakon o podacima” mogao bi pomoći u spašavanju dječjih života poticanjem istraživača i farmaceutskih tvrtki da ulažu u lijekove za djecu. Kako bi se osiguralo da je ciljano liječenje dostupno svim pacijentima, svaka država članica treba imati barem jedan specijalizirani centar za djecu i mlade adolescente koji boluju od
raka.

Iskustvo s COVID-19 pokazalo je i da prekogranična suradnja u liječenju može znatno pomoći u spašavanju života. Pacijentima s rakom mora biti lakše tražiti liječenje u drugoj zemlji EU, kao i zdravstvenim sustavima premjestiti pacijente u bolnicu u kojoj se mogu pronaći najbolji načini liječenja. U svim državama članicama EU mora postojati jedinstven skup pravila o odobrenju i nadoknadi troškova. Europa bi također trebala osigurati platformu za razmjenu najboljih praksi u palijativnoj skrbi i podržati istraživanja u području palijativne skrbi. Život pacijenata oboljelih od raka i podrška njihovim njegovateljima zahtijevaju naše najjače zajedničke napore.

Resursi i politička volja

Ovo su samo neki od primjera kako Europa može dovesti do promjena. Europski parlament radi na pružanju pomoći oboljelima od raka, bez obzira na to u kojoj od 27 država članica žive. Trenutačno imamo građane prvog i drugog reda, jer u istočnoj Europi pacijenti imaju 30 posto manje šanse za ozdravljenje u odnosu na pacijente u zapadnoj Europi. Kao zastupnici u Europskom parlamentu želimo osigurati da borba protiv raka ne bude uvjetovana društvenim statusom ili granicama. Isto tako, nitko u EU ne smije biti diskriminiran zato što je obolio od raka, a svi građani zaslužuju da i činjenica da su oboljeli od raka bude uključena u njihovo pravo na zaborav.

Europa može udružiti napore, znanje i novac. Takvi resursi i znanje sada zahtijevaju političku volju 27 šefova država i vlada. Kao što je to učinio Parlament, lideri se moraju složiti da Europa može zajedničkim snagama pobijediti rak. Europski parlament nada se da 27 ministara zdravstva neće zabiti glave u pijesak, već da će se suočiti s ovim zadatkom političkom snagom volje poput one koju svakodnevno pokazuju pacijenti s rakom diljem Europe. 

 

Sunčana Glavak članica je Posebnog odbora za borbu protiv raka (BECA) u Europskom parlamentu, a Cindy Franssen koordinatorica Europske pučke stranke (EPP) u Odboru BECA.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije