Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULAZAK U SCHENGEN

Komisija i Ressler branili Hrvatsku od optužbi da protjeruje migrante

Karlo Ressler
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
09.11.2019.
u 08:53

Neki su europarlamentarci tvrdili da su se i osobno na granici Hrvatske i BiH uvjerili u sumnje koje iznose migranti, a hrvatsku stranu branio je Karlo Ressler, HDZ-ov europarlamentarac koji sjedi u tom odboru

Međunarodna nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch zatražila je jučer od institucija EU da ne “nagrađuju” Hrvatsku zelenim svjetlom za Schengen, nego da bolje istraže prigovore migranata i tražitelja azila na postupanje hrvatske granične policije, a kao dokaz za svoju tvrdnju da hrvatska policija nezakonito protjeruje azilante HRW koristi i izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović švicarskoj televiziji iz srpnja ove godine.

U videopriopćenju u kojem se pojavljuju i svjedoci postupanja hrvatske policije, HRW tu predsjedničinu izjavu prezentira kao priznanje Hrvatske da zaista protjeruje migrante na način koji je protivan međunarodnim, europskim i hrvatskim zakonima. – Nezakonita i nasilna protjerivanja tražitelja azila i migranata trebala bi diskreditirati Hrvatsku od pristupanja Schengenu – izjavila je Lydia Gall, viša istražiteljica HRW-a za istočnu Europu i Balkan.

Kritike zelenih i lijevih

Slične kritike imali su i oporbeni, uglavnom zeleni i lijevi, zastupnici u Europarlamentu u prekjučerašnjoj raspravi na sjednici Odbora za građanske slobode, gdje je predstavnik EK predstavio dokument o prolasku Hrvatske na tehničkoj evaluaciji pripreme za Schengen. Neki su europarlamentarci tvrdili da su se i osobno na granici Hrvatske i BiH uvjerili u sumnje koje iznose migranti, a hrvatsku stranu branio je Karlo Ressler, HDZ-ov europarlamentarac koji sjedi u tom odboru. – Naravno da smo svjesni navoda koje iznose neke nevladine organizacije, ali drago nam je da je Komisija kao jedino kompetentno tijelo potvrdila da Hrvatska ispunjava sve kriterije za ulazak u Schengen. Trebali bismo izbjeći politiziranje nečega što je zaista tehnička evaluacija – rekao je Ressler.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

– Slažem se da je ulazak Hrvatske u Schengen u interesu EU, jednako kao i u interesu hrvatskih građana. Ali u interesu EU je i da budemo iskreni jedni prema drugima. Pa nisu se svi ti migranti (koji iznose primjedbe na postupanje policije, op. a.) sami pretukli ili sami porazbijali svoje mobitele. Njih se protjeruje natrag, ja to ne izmišljam, vidio sam svojim očima – rekao je njemački zeleni Erik Manquardt. Predstavnik Komisije otkrio je nove detalje o posebnom monitoringu, nadzoru nad postupanjem hrvatskih graničnih policajaca prema migrantima i tražiteljima azila na granici prema BiH, koji je EU pomogao uspostaviti financiravši ga s 6,8 milijuna eura. I koji je očito pomogao Hrvatskoj da dobije zeleno svjetlo EK prema ulasku u Schengen, jer se na temelju tog nadzora moglo zaključiti da Hrvatska čini dovoljno u pogledu zaštite ljudskih prava neregularnih migranata.

Uskoro izvješće

Taj neovisni nadzor trebao je završiti 31. listopada, ali zatraženo je produljenje za još mjesec dana, a kad bude gotov, ideja je da se rezultati nadzora prezentiraju na okruglom stolu svim zainteresiranim akterima. Izvješće o nadzoru dobit će i EK, a sam nadzor vode Hrvatski pravni centar i UNHCR, u suradnji s unutarnjom kontrolom MUP-a. Nadzire se postupanje graničnih policajaca na terenu, a uz to se i provodi obuka policajaca u kojoj proširuju svoja znanja o temeljnim ljudskim pravima na koja tražitelji azila imaju pravo kad prelaze granicu.

– Taj mehanizam najbolje omogućava neovisni nadzor aktivnosti hrvatske granične policije – rekao je predstavnik Komisije. Dodao je da će Komisija imati mogućnost dolaziti nenajavljeno u nadzor rada hrvatske policije na vanjskoj granici EU, no tek nakon što Vijeće EU odluči primiti Hrvatsku u schengensku zonu i nakon što se uklone granične kontrole između Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

Komentara 12

DU
Deleted user
08:57 09.11.2019.

"Slične kritike imali su i oporbeni, uglavnom zeleni i lijevi, zastupnici u Europarlamentu..." Pametnome dosta... Bravo hrvatska policija: tjeraj bandu!!!

Avatar southman
southman
08:59 09.11.2019.

Levičari se bune što ne prostremo crveni tepih ilegalnim migrantima i potencijalnim teroristima !

KO
komunikolog
09:03 09.11.2019.

Ja ovo ne razumijem. Molio bi ove dežurne ljevičare na portalu ako mogu i znaju neka objasne. Što hoće ovi njihovi istomišljenici? Da ne kontroliramo granice? Da ih smjestimo u Hrvatskoj? Da čekamo sa autobusima, ukrcamo ih pa direktno kodod frau Merkel? Možda bi najbolje ipak bilo da oni pošalji čartere, pa direktno sa aerodroma Željava za Berlin! Da se ljudi ne truckaju satima, jel te!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije