Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TROŠKOVI KAMPANJE

Kolakušić je trebao prijaviti koliko je platio za korištenje javnih površina

Mislav Kolakušić
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/4
17.12.2019.
u 13:14

Kolakušić je u preliminarnom izvješću troškova naveo da je u kampanji do sada potrošio svega 12 kuna

Mislav Kolakušić ipak je kao trošak izborne kampanje trebao prijaviti i ono što je platio za korištenje javnih površina na koje je postavio štandove za prikupljanje potpisa birača. Proizlazi to iz odgovora koje nam je poslalo Državno izborno povjerenstvo na pitanje jesu li kandidati dužni prijaviti i troškove koje su učinili u pretkampanji, odnosno u razdoblju prikupljanja potpisa.

Podsjetimo, Kolakušić je u preliminarnom izvješću troškova naveo da je u kampanji do sada potrošio svega 12 kuna, a na pitanje tko mu je platio javne površine za prikupljanje potpisa, voditelj njegove kampanje Dražan Dizdar objasnio je kako su kandidati dužni prijaviti samo troškove nastale od službene predaje kandidature, što je u Kolakušićevu slučaju bilo 29. studenoga.

DIP nas je, međutim, uputio na priopćenje koje je izdao još 6. studenoga, a kojim su sve kandidate upozorili da "prije poduzimanja svake radnje ili skupa radnji koje se odnose na vlastito javno predstavljanje te javno predstavljanje i obrazlaganje vlastitih izbornih programa u svrhu uvjeravanja birača da glasuju za njih (izbornu promidžbu), a koje za posljedicu imaju nastanak troškova vezanih uz izbornu promidžbu, otvore poseban račun u skladu sa Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma".

Iako u odgovoru napominju da će to jesu li kandidati prijavili sve troškove koje su trebali prijaviti objaviti naknadno, u roku od 60 dana nakon održavanja izbora, na temelju nadzora financiranja kampanje, iz ovog priopćenja jasno je da DIP tumači kako u troškove kampanje treba uračunati sve što su kandidati poduzeli kako bi javno predstavili svoju kandidaturu i program, što bi značilo da tu ulaze i troškovi učinjeni prije službene kandidature i početka službene izborne kampanje.

Po Zakonu o financiranju izborne promidžbe, kandidati su dužni otvoriti poseban račun za financiranje kampanje najranije šest mjeseci prije predviđenog datuma izbora (datum na koji su se izbori održali prije pet godina), a najkasnije s podnošenjem kandidature. No iz ovog DIP-ova priopćenja jasno je da otvaranje računa u zadnji tren ne eskulpira kandidate od obveze objave troškova koje su u vlastitu kandidaturu uložili i prije nego je ona postala službena.

Video: Predsjednički kandidati 

 

Komentara 2

GL
GlasRazuma
15:22 17.12.2019.

Svi otvorit Facebook stranicu: "Građani za Mislava Kolakušića" , i da vidim tko će nakog pogledanih prvih par postova tvrdit da ima bolji kandidat.

JO
jokoono
14:18 17.12.2019.

Pošten neki čovjek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije