Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U SVIJETU

Crna Gora uvela policijski sat: Vikendom zabranjen izlazak od 13 sati

Koronavirus u Francuskoj
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
30.03.2020.
u 23:58

U svijetu se od koronavirusa oporavilo više od 160 tisuća osoba

Novi koronavirus zarazio je više od 780,000 ljudi širom svijeta i ubio više od 37.000, prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins. Amerika je u broju slučajeva prešla Italiju i Kinu.

23:50 - Zbog suzbijanja širenja virusa, policijski sat uveden je i u Crnoj Gori. Građanima je radnim danom zabranjen izlazak između 19 sati popodne i 5 sati ujutro, a vikendom između 13 sati popodne i 5 sati ujutro. 

Ključni će radnici dobiti posebna odobrenja za izlazak, a oni koji prekrše nove mjere bit će novčano kažnjeni. 

U Crnoj Gori zaražena je 91 jedna osoba, a jedna je osoba preminula.

21:00 - U ponedjeljak je u Francuskoj prijeđena granica od 3000 umrlih od koronavirusa sa 418 slučajeva samo u posljednjih 24 sata, najviše u jednom danu od početka epidemije, objavila je vlada.

Broj umrlih od 1. ožujka skočio je 16 posto na 3024, a broj pacijenata na intenzivnoj skrbi više od deset posto na 5107 nakon dva dana pada.

Ukupan broj hospitaliziranih je gotovo 21.000 (ili 1592 više nego u nedjelju), među kojima veliki priljev teških slučajeva na reanimaciji (424) gdje je do sada primljeno 5056 pacijenata.

18:52 - Dok virus još hara svijetom, Kina se priprema objaviti pobjedu i već ublažava ograničenja kretanja proglašena radi sprečavanja širenja virusa. Granice pokrajine Hubei, epicentra virusa, u srijedu su otvorene nakon dva mjeseca blokade. No, strahuje se da bi ukidanje ograničenja moglo pustiti "u opticaj" tisuće zaraženih ljudi.

Asimptomatski nositelji virusa predstavljaju ogromni izazov kontroli širenja zarazne bolesti jer je njihovo otkrivanje otežano, a time i sprečavanje prijenosa zaraze. U Kini je broj asimptomatskih slučajeva tajan i nije uključen u službene podatke. List South China Morning Post, pozivajući se na neobjavljene službene dokumente, prenio je nedavno da ih je više od 40.000. Više pročitajte ovdje

18:42 - Zemlje u razvoju trebat će ove godine 2,5 bilijuna dolara pomoći da ublaže gospodarsku krizu prouzročenu pandemijom koronavirusa, objavila je u ponedjeljak UN-ova agencija.

Njihova gospodarstva pretrpjet će "goleme" štete zbog velikog odljeva kapitala i gubitka izvoznih prihoda, a što je posljedica pada cijena robe i deprecijacije valuta. Ukupan učinak bit će teži od onoga koji je izazvala financijska kriza 2008, navodi se u izvješću.

:18:38 Danska bi nakon Uskrsa mogla postupno olakšavati mjere uvedene zbog koronavirusa, ako brojke novozaraženih i smrtnih slučajeva ostanu stabilne, rekla je u ponedjeljak premijerka Mette Frederiksen.

Danska ima 2733 zaražena i 77 smrtnih slučajeva do ponedjeljka poslije podne.

18:27 - Ploveća vojna bolnica s 1000 kreveta, USNS Comfort, stigla je u ponedjeljak ujutro u New York gdje će olakšati pritisak na bolnice zbog priljeva oboljelih od koronavirusa.

Brod sa 1200 liječnika i ostalog osoblja te dvanaest 12 operacijih dvorana primat će na intenzivnu njegu bolesnike koji nisu zahvaćeni virusom, kako bi omogućili bolnicama da se koncentriraju na Covid-19.

Sjedinjene Države su zemlja s najviše potvrđenih slučajeva, više od 143.000 te 2500 umrlih, pokazuju podaci sveučilišta Johns Hopkins.

18:14 - U Italiji je u posljednja 24 sata umrlo 812 osoba više u odnosu na dan ranije, odnosno umrlih ima 11.591. Ozdravilo je ukupno 14.620 osoba, a novooboljelih ima 1.648 više, osnosno ukupno oboljelih ima 75.528. Više pročitajte ovdje

VIDEO Naši poznati znanstvenici odgovaraju na pitanje: zašto se koronavirus toliko brzo širi u Italiji?

18:04 - Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je Moskovljane da "ozbiljno shvate" pozive o ostanku kod kuće i time doprinesu spriječavanju širenja koronavirusa, a riječ je o mjeri koju poduzimaju brojne druge ruske regije.

Pozvao je ruske čelnike da povećaju broj raspoloživih bolničkih kreveta, da uspostave nove centre u kojima će obavljati testiranje na virus i da stvore zalihe respiratora i lijekova. Naredio je i kontrolu pružanja pomoći starijim osobama.

17:54 - U Srbiji je od početka epidemije  6. ožujka do ponedjeljka u 15 sati preminulo 16 pacijenata povezanih sa zarazom koronavirusom, a potvrđena su i nova 44 slučaja dnevno te je ukupno 785 zaraženih, priopćio je zdravstveni stožer u Beogradu. 

Novozaražene 44 osobe bile su pozitivne na COVID-19 među 622 testiranih od nedjelje popodne, dok je u tom razdoblju preminulo troje pacijenata.

Prema podacima od devet sati ujutro, hospitalizirano je ukupno 540 pacijenata, a na respiratorima ih je 62, dok su s lakšom kliničkom slikom u privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu smještene 33 osobe, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

17:51 - Članice EU-a trebale bi omogućiti dolazak stotina tisuća sezonskih radnika koji rade u poljoprivredi, usprkos nacionalnim mjerama za borbu protiv koronavirusa, poručila je u ponedjeljak Europska komisija. Više pročitajte ovdje

GALERIJA Pripadnici vojne policije vojske Srbije osiguravaju granični prijelaz Batrovci-Bajakovo

1/0

17:36 Slovačka vlada u ponedjeljak je oprezno ublažila poslovna ograničenja donesena u borbi protiv širenja novoga koronavirusa. Mnoge tvrtke koje su bila prisiljene zatvoriti vrata zbog ograničenja mogu se ponovno otvoriti jer je od ponedjeljka na snazi odredba o ublažavanju štete u gospodarstvu.

Dopušteno je da ponovno s radom počnu trgovine za uređenje doma i vrtni centri s maksimumom prostora od 1000 četvornih metara, optičari, male tekstilne trgovine, trgovine biciklima te mehaničari. Odvjetnički uredi također se mogu otvoriti.

17:25 - Starija žena kod koje je potvrđena zaraza koronavirusom preminula je u ponedjeljak u bolnici u Tuzli, čime je ukupni broj smrtnih slučajeva u Bosni i Hercegovini koji se mogu povezati s epidemijom povećan na devet.

Ministrica zdravstva Tuzlanske županije Dajana Čolić potvrdila je kako je tijekom dana preminula žena u dobi od 73 godine koja je bila u teškom stanju jer je ranije podvrgnuta operativnom zahvatu na privatnoj klinici "Bayer". Kada je kod nje potvrđena zaraza koronavirusom prošlog tjedna, prebačena je Infektivnu kliniku tuzlanske bolnice, gdje je i preminula.

Ukupan broj osoba u BiH kod kojih je potvrđena zaraza virusom SARS-CoV-2 do ponedjeljka poslije podne bio je 358.

15:51 Više od dvjesto osuđenika u Sloveniji je pušteno iz zatvora kućama, kako bi se suzbila opasnost širenja koronavirusa na ionako prepunjene kapacitete kaznionica, potvrđeno je u ponedjeljak u Ljubljani.

Kako je potvrdila ministrica pravosuđa Lilijana Kozlovič, kod svih koji su pušteni najprije je izvršen sigurnosni pregled, a riječ je o osuđenicima za koje ne postoji opasnost da će ponoviti kazneno djelo za koje su osuđeni i kod kojih ne prijeti opasnost bijega.

15:45 Njemačka je zbog pandemije koronavirusa do daljnjega obustavila protjerivanja u Afganistan, objavilo je u ponedjeljak njemačko ministarstvo unutarnjih poslova.

"Zbog osjetljivosti stanja u Afganistanu zbog širenja koronavirusa, sve letove smo odložili za neki termin u budućnosti", priopćio je glasnogovornik ministarstva na upit Njemačke novinske agencije (Dpa).

15:38 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kao i ostatak njegove Vlade u dobrovoljnoj je samoizolaciji jer čekaju rezultate testova na koronavirus. Naime, jedan ona najbližih pomoćnika pozitivan je na COVID-19. 

15:20 Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji sada je 756, što je za 62 oboljela više od stanja objavljenog u nedjelju, objavilo je slovensko ministarstvo zdravstva ističući da se rast broja zaraženih stabilizira.

Riječ je o stanju tijekom nedjelje od 00 do 24 sata. Prema novim službenim podacima, hospitalizirano je ukupno 115 zaraženih, od čega ih je 28 na intenzivnim odjelima, a broj smrtnih slučajeva ostao je isti - ukupno 11, većinom starih osoba, u najvećoj mjeri bivših štićenika domova za umirovljenike.

Ministar zdravstva Tomaž Gantar kazao je na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Ljubljani da slovenski zdravstveni sustav za sada kontrolira situaciju, no budući da je epidemija deleko od kraja očekuje se i dalje porast broj zaraženih, iako blaži nego do prije koji tjedan.

Više nema eksponencijalnog dnevnog rasta broja zaraženih, krivulja na grafu inficiranih se postupno stabilizira, istaknuo je Gantar.

15:01 Južna Koreja je najavila da će svim obiteljima, osim najbogatijima, hitno na račune doznačiti novac kako bi se lakše nosile s koronakrizom a planira i još jednu dopunu proračuna kako bi ublažila pritisak na gospodarstvo.

Koronavirus u Francuskoj
1/15

Svakom kućanstvu uz izuzetak 30 posto njih s najvišim primanjima bit će doznačen milijun wona (820 dolara) "hitne pomoći za slučaj katastrofe", što će ukupno iznositi 9.100 milijardi wona, objavio je u ponedjeljak predsjednik Moon Jae-in.

14:36   Episkop valjevski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Milutin Knežević preminuo je u noći između nedjelje i ponedjeljka u beogradskom Kliničkobolničkom centru "Dragiša Mišović", gdje je prošlog tjedna primljen zbog covida-19, objavili su lokalni mediji.

Vladika Milutin (71) 14. je žrtva koronavirusa u Srbiji, nakon što je Eparhija valjevska krajem prošlog tjedna priopćenjem potvrdila da su, osim vladike, na koronavirus pozitivna još dvojica njezinih svećenika.

13:16 Od početka epidemije do danas, ponedjeljka ujutro, u Belgiji je od Covida 19, bolesti koju uzrokuje koronavirus, umrlo 513 osoba,  zaraženih je 11.899, od kojih je 4524 hospitalizirano, objavile su u ponedjeljak belgijske zdravstvene vlasti.

 Belgijski zdravstveni stručnjaci ističu da epidemija još nije došla do vrhunca, ali da se usporava rast broja novozaraženih.

12:54 Broj umrlih u Bosni i Hercegovini čija se smrt može povezati s koronavirusom povećan je u ponedjeljak na osam, nakon što je tijekom dana potvrđeno kako je to bio slučaj kod još dvojice preminulih.

U bolnici u Mostaru umro je muškarac koji je bio prva osoba kod koje je u tom gradu potvrđen virus SASR-CoV-2 i koji je pritom uskratio informacije kako je bio u Italiji pa je zarazu proširio na djelatnike bolnice.

12:42 Iranski dužnosnici objavili su da je broj smrtnih slučajeva od koronavirusa porastao na 2757 slučajeva, a ukupni broj slučajeva koronavirusa je 41 495. 

 

 

12:15 Svi Austrijanci morat će nositi maske prilikom odlaska u trgovinu, priopćila je vlada u ponedjeljak donoseći još jednu mjeru u borbi protiv novog koronavirusa.

Kada trgovačkim lancima supermarketa stignu maske, svaki kupac dobit će zaštitnu opremu na ulasku u trgovinu.

11:50 Epidemija koronavirusa u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazuje znakove usporavanja, a testovi na antitijela mogli bi biti spremni za nekoliko dana, rekao je u ponedjeljak glavni britanski epidemiolog Neil Ferguson s londonskog Imperial Collegea.  

"Mislimo da epidemija u Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno usporava", rekao je Ferguson za BBC. 

11:49 Mjere ograničenja kretanje u Argentini zbog koronavirusa produžene su za još dva tjedna. One će biti na snazi najmanje do Uskrsa, rekao je predsjednik Alberto Fernandez.

11:33 Španjolsko ministarstvo zdravstva objavilo je da su u Španjoskoj u posljednjih 24 sata preminulo 812 osoba. Zabilježeno je 6,398 novih slučajeva. Primjetan je pad smrtnih slučajeva s obzirom da je jučer zabilježeno 838 preminulih, no brojka je i dalje visoka. Zabilježeno je ukupno 7, 340 umrlih, te 85,195 oboljelih. 

Španjolska je prestigla Kinu po broju zaraženih, javlja Worldmeters. 

11:30 Koronavirus je nametnuo način održavanja obreda na Veliki tjedan, pa tako će i papa Franjo morati promijeniti način na koji održava obrade. Više o tome saznajte ovdje

Koronavirus u Francuskoj
1/14

11:19 Mjere ograničenja kretanja koje su već stupile na snagu u Moskvi treba primijeniti u cijeloj zemlji kako bi se spriječilo daljnje širenje novog koronavirusa, rekao je u ponedjeljak ruski premijer Mihail Mišustin.

Moskva, ruska prijestolnica i najveći grad, naredila je svojim stanovnicima da ostanu kod kuće i izlaze samo kada je to apsolutno nužno, radi kupnje hrane ili lijekova.

Mišustin je rekao na izvanrednom sastanku sa svojim zamjenicima da regionalni guverneri trebaju napraviti planove za "provedbu takvih mjera u svojim regijama", navodi se u službenom transkriptu sa sastanka.

Većina od preko 1500 zaraženih koronavirusom diljem zemlje zabilježena je u Moskvi. Gradonačelnik Sergej Sobjanjin upozorio je da je stvaran broj slučajeva vjerojatno puno veći.

11:00 Koronavirusom su zaraženi dva redovnika i tri redovnice iz Međugorja, koje skrbe o napuštenoj djeci u ustanovi Majčino selo, objavila je Hercegovačka franjevačka provincija na svojim mrežnim stranicama.

10:52 Broj osoba zaraženih kornavirusom u Bosni i Hercegovini do ponedjeljka ujutro povećan je na 354 nakon što su tijekom noći u laboratorijima u Sarajevu i Banjoj Luci proveli testiranje više od dvije stotine uzoraka.  

Ravnateljica Kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović potvrdila je kako su tamo testirani uzorci uzeti od 46 osoba pri čemu je potvrđeno 13 slučajeva zaraze. Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić kazao je pak kako su u Banjoj Luci testiranjem potvrdili zarazu samo kod jedne od 186 testiranih osoba.

Najavio je kako se ubuduće na graničnim prijelazima više neće provoditi testiranja nad svim osobama koje ulaze u BiH, nego će se raditi trijaža kako bi se utvrdilo je li netko od njih već obolio od COVID-19. Samo takve osobe bit će privremeno zadržane u karanteni uz granične prijelaze, a ostale će odmah slati u mjesta prebivalište gdje će biti podvrgnuti izolaciji.

Šeranić je ocijenio kako su naredna dva do tri tjedna ključna za zaustavljanje širenja epidemije.

"Očekujem da naredni 21 dan budemo u boljem položaju nego što smo sada", kazao je Šeranić upozoravajući kako je pretpostavka za to striktno pridržavanje propisanih mjera ograničenja kretanja i socijalne distance. U BiH je do sada zabilježeno šest smrtnih slučajeva koji se mogu povezati s komplikacijama prouzročenim koronavirusom.

10:27  Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je u nedjelju u borbi protiv koronavirusa korištenje antimalarijskih lijekova klorokina i hidroksiklorokina, ali isključivo u bolnicama. Više pročitajte OVDJE

VIDEO Ovako izgleda tampon-zona kojom se KB Dubrava štiti od zaraze

10:15 Očekuje se da će mađarski parlament u ponedjeljak podržati zakon koji će dati veće ovlasti premijeru Viktoru Orbanu za, kako on tvrdi, isključivo borbu protiv pandemije koronavirusa.  Kritičari u i izvan zemlje osudili su "zakon protiv koronavirusa". Kažu da će se njime dati nepotrebna i neograničena moć Orbanu da ojača svoje vodstvo, umjesto borbe protiv virusa. 

Orbanova vlada proslijedila je prijedlog zakona parlamentu ranije ovog mjeseca koji će im omogućiti vladanje putem izvršnih dekreta u borbi protiv Covida-19 unutar produljenog izvanrednog stanja. 

Prema nacrtu zakona koji je objavljen na stranici parlamenta 20. ožujka, zakon će omogućiti vladi da produlji izvanredno stanje i s njim povezane ovlasti na neodređeno vrijeme, a zastupnici više neće morati odobravati nova produljenja. Također, uvode se kazne do pet godina zatvora za sve koji budu širili "lažne vijesti" o koronavirusu ili mjerama protiv virusa.  Od dolaska na vlast 2010., samoprozvani "neliberalni" nacionalist transfomirao je mađarsku politiku, pravosuđe i ustav.  

Orban (56) se često sukobljavao s europskim institucijama, nevladinim organizacijama, skupinama za ljudska prava i Bruxellesom koji je tužio Mađarsku za "kršenje europskih vrijednosti", što Budimpešta oštro odbacuje.  Orban je poručio "europskim gunđalima" da puste Mađarsku da se obrani od koronavirusa. 

10:12 Donesene su oštrije mjere u Rumunjskoj: vozači kamiona moraju ići u samoizolaciju na 14 dana, trgovine prehrambenih namirnica moraju dati prednost pri kupnju starijima od 65 godina svakog dana od 11 do 13h, lokalne vlasti moraju omogućiti dezificijens prilikom ulaska u zgrade, cijene struje, vode, plina su zamrznute do daljnjega. 

10:00 Nekoliko sati nakon što je Novi Zeland uveo ograničenje kretanja u borbi protiv pandemije koronavirusa, premijerka Jacinda Ardern emitirala je uživo na Facebooku u džemperu iz kreveta, kako bi "provjerila" kako su građani i obavijestila ih o događajima tog dana.

Njezine svakodnevne polusatne tiskovne konferencije, odgovaranje na pitanja građana, objavljivanje videa na Facebooku i fotografija na Instagramu, u kontrastu su s ponašanjem nekih svjetskih čelnika koji održavaju zbunjujuće brifinge o planovima za borbu protiv Covida-19.

 

"Mislila sam na brzinu otići na internet i vidjeti kako su svi... dok se pripremamo na nekoliko tjedana izolacije", kazala je ona u jednoj od poruka na društvenim mrežama koju su vidjeli i lajkali milijuni ljudi.

"Ovo je osjećaj utjehe kao kad me mama navečer ušuškavala u krevet", napisao je jedan od njezinih pratitelja u komentaru na objavu. "Hvala što provjeravate kako smo."

Broj zaraženih koronavirusom na Novom Zelandu je 589, a jedna osoba je umrla, što je daleko manje u usporedbi s drugim zemljama poput susjedne Australije koja ima 4200 zaraženih i 17 mrtvih.

Očekuje se da će ograničenje kretanja uvedeno u četvrtak imati dalekosežan učinak u toj zemlji s pet milijuna stanovnika čije je gospodarstvo orijentirano na izvoz.

Međutim, jasno komuniciranje 39-godišnje premijerke hvale svi, pa čak i njezini najoštriji kritičari.

"Mislim da ona stvarno komunicirra jasno i dobro", izjavio je John Key, bivši premijer iz oporbene Nacionalne stranke, u radio emisiji.

9:45 Srpski ministar obrane Aleksandar Vulin objavio je kako je devet vojnika srpske vojske zaraženo koronavirusom, no svi su dobro. 

9:37  Dvije objave brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara na Twitteru u kojima preispituje mjere karantene čiji je cilj ograničiti širenje koronavirusa uklonjene su u nedjelju uz objašnjenje da krše pravila te društvene mreže. Ultradesni predsjednik postavio je nekoliko snimaka koje ga prikazuju u nepoštivanju vladinih preporuka socijalnog distanciranja jer se družio sa sljedbenicima na ulicama Brasilije i pozivao ih da sudjeluju u gospodarstvu zemlje.

Dvije objave uklonjene su i umjesto njih pojavila se obavijest Twittera o tome. Twitter je u priopćenju objasnio da je proširo globalna pravila o objavama koje su u suprotnosti s javnozdravstvenim preporukama službenih izvora i mogla bi povećati rizik za prenošenje bolesti koju izaziva koronavirus.

U Brazilu zaražene su 3904 osobe, a preminulo je 114.

"Neki žele da ušutim i slijedim preporuke", kaže Bolsonaro. "Koilko puta liječnik ne slijedi protokole?"

"To je život, svi moramo umrijeti jednog dana".

Bolsonaro epidemiju koronavirusa uspoređuje s gripom.

9:30 Svjetska turistička organizacija (UNWTO) krajem ožujka revidirala je svoje procjene turističkog prometa za svijet ove godine, očekujući zbog pandemije covid19 pad putovanja turista po svijetu za 20 do 30 posto u odnosu na rekordnu 2019., izvijestili su iz UNWTO-a. Više pročitajte OVDJE

9:11 Crna Gora objavila je da ima 6 novih slučajeva, čime se ukupni broj osoba oboljelih od koronavirusa popeo na 91, navodi se u priopćenju Instituta za javno zdravlje

8:57 Nigerija je proglasila karantenu u gradovima Lagos i Abuja. Mjera će trajati dva tjedna, a u tom periodu će biti zatvoreno sve što nisu prehrambene trgovine, bolnice te ostali nužni davatelji usluga. 

8:40 Njemačka agencija za javno zdravstvo, Institut Robert Koch izvijestio je kako su zabilježili 57 298 slučajve koronavirus. U 24sata došlo je do povećanja oboljelih za 4751. 

Za sada je zabilježeno čak 455 smrtnih slučajeva. Primjetan je rast smrtnih slučajeva, naime od nedjelje došlo je do 66 novih. 

Koronavirus u Francuskoj
1/2

8:30 Japan će zabraniti ulazak strancima koji putuju iz SAD-a, Kine, Južne Koreje i većine Europe kako bi spriječio širenje koronavirusa, objavio je ponedjeljak list Asahi. 

Svima koji nisu Japanci, a bili su u nekim od tih područja posljednja dva tjedna zabranit će se ulazak u zemlju, navodi list.  Tokio bi također mogao zabraniti ulazak putnicima nekih zemalja iz jugoistočne Azije i Afrike, piše list Asahi pozivajući se na anonimne vladine izvore. 

Japan zasad zabranjuje ulazak samo građanima iz nekih dijelova Južne Koreje, Kine i brojnih europskih zemalja. Oni koji dolaze iz SAD-a, Kine i Južne Koreje moraju u dvotjednu samoizolaciju.  Iako Japanci neće biti pogođeni tom zabranom, do nje dolazi zbog porasta zaraza u Japanu pa se strahuje da bi premijer Shinzo Abe mogao proglasiti izvanredno stanje u zemlji, potez koji bi otvorio put prema izolaciji Tokija. 

"U kritičnoj smo fazi", rekao je glavni vladin tajnik Yoshihide Suga na konferenciji za medije u ponedjeljak. 

Izolacija u Japanu razlikovala bi se od strogih mjera uvedenih u nekim dijelovima Europe i SAD-a.  Lokalne vlasti u Japanu mogu samo pozvati ljude da ostanu kod kuće, što nije pravno obvezujuće. 

8:25 U Sloveniji su od ponoći uvedene strože mjere kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Naime, zabranjeno je kretanje izvan područja stalnog ili privremenog prebivališta. Uvedeno je obvezno korištenje maski ili improvizirane zaštite tijekom boravka u zatvorenim javnim prostorima, javljaju slovenski mediji. 

8:17 Zabilježeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Federaciji BiH. Broj zaraženih u BiH je 340, piše Avaz. 

6:30 - Poznati japanski televizijski komičar Ken Shimura umro je od posljedica koronavirusa kao prva celebrity žrtva covida-19 u Japanu, izvijestila je u ponedjeljak javna televizija NHK.

6:00 - Kina je u nedjelju zabilježila ukupno 31 novi slučaj zaraze koronavirusom, uključujući jedan lokalan prijenos, što je pad u usporedbi s 45 novih slučajeva dan ranije, priopćile su kineske zdravstvene vlasti, a u provinciji Hubei šest dana zaredom nije bilo novih slučajeva.

Kineska državna zdravstvena komisija u priopćenju je u ponedjeljak izvijestila o četiri nova smrtna slučaja od covida-19, čime se ukupan broj smrti od izbijanja pandemije koronavirusa u kontinentalnoj Kini do 29. ožujka popeo na 3304. Ukupan broj zaraženih trenutno iznosi 81.470.

Video: Građani su pjevali "Moja domovina"

Provincija Hubei sa 60 milijuna stanovnika, središte izbijanja epidemije koncem 2019., do nedjelje nije zabilježila niti jedan novi slučaj zaraze šest dana zaredom, nakon što su ukinuta ograničenja kretanja i prometa i ponovno uspostavljene zrakoplovne linije prema ostatku zemlje.

Iako je broj novih zaraženih u Kini značajno pao u usporedbi s vrhuncem pandemije u veljači, vladu u Pekingu i dalje zabrinjava mogućnost izbijanja drugog vala epidemije uslijed povratka zaraženih putnika iz drugih zemalja, koji su se zarazili u tim zemljama.

Kina je zabranila ulazak strancima u zemlju i naredila zrakoplovnim kompanijama da smanje broj međunarodnih dolaznih letova. Velika većina takozvanih "uvezenih" slučajeva do sad su bili kineski državljani, mnogi od kojih studenti.

5:50 - Sirijsko ministarstvo zdravstva u nedjelju je priopćilo da je žena koja je preminula u bolnici gdje je primljena radi hitne intervencije bila zaražena koronavirusom.

To je prva službeno potvrđena žrtva covida-19 u toj zemlji. Vlada je također izvijestila da je broj potvrđenih zaraženih slučajeva narastao s pet na sadašnjih devet, no medicinsko osoblje i svjedoci tvrde kako je ta brojka znatno veća.

Dužnosnici tvrde kako nema zataškavanja, ali je na snazi potpuna blokada svih aktivnosti - zatvorene su tvrtke, škole, sveučilišta, džamije i većina vladinih ureda, te su uvedene drakonske mjere prevencije, uključujući potpunu zabranu kretanja noću i zabranu napuštanja mjesta stanovanja.

UN je Siriju ocijenio zemljom visokog rizika za epidemiju većih razmjera zbog krhkog zdravstvenog sustava devastiranog devetogodišnjim ratom, nedostatka odgovarajuće opreme za otkrivanje virusa, te velikog broja stanovnika koji pripadaju tzv. ranjivim skupinama.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također je upozorila na ograničene kapacitete Sirije u suočavanju s brzim širenjem virusa.

Koronavirus u Francuskoj
1/5

5:45 - Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u nedjelju da bi se 100 tisuća mrtvih od posljedica koronavirusa u SAD-u moglo smatrati "dobro obavljenim poslom", te najavio odustajanje od ranijeg plana ponovnog pokretanja gospodarskih aktivnosti do sredine travnja, prenose agencije.

Na konferenciji za novinare u Bijeloj kući Trump je kazao da je njegova administracija snizila svoje ranije procjene potencijalnih smrti u SAD-u od covida-19 s prethodnih 2,2 milijuna, te ocijenio kako bi, ukoliko Sjedinjene Države uspiju taj broj ograničiti na 100 tisuća, to značilo da je odrađen odličan posao.

"Ako bismo uspjeli zadržati tu brojku na rečenih 100 tisuća, to je užasan broj, možda čak i na manje ... Tako da imamo između 100 i 200 tisuća, onda smo svi zajedno napravili odličan posao", rekao je Trump, prenosi dpa.

Svoju raniju izjavu kako želi da gospodarstvo bude ponovno pokrenuto do Uskrsa, 12. travnja, nazvao je "ambicioznom". "Do Uskrsa bismo trebali dosegnuti vrhunac i polako početi silaznu putanju i to, nadam se, značajno", rekao je američki predsjednik.

Smjernice o socijalnom distanciranju vezanom za pandemiju, koje su uvedene na dva tjedna i trebale isteći sljedeći tjedan, produljio je do 30. travnja. "SAD produljuje smjernice do 30. travnja radi zaustavljanja širenja koronavirusa. Ništa nije gore od preuranjenog proglašenja pobjede", izjavio je Trump, prenosi Reuters.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Sjedinjenim Državama, prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins, iznosi 142.106. Ukupno je 2479 ljudi dosad umrlo od posljedica covida-19, a oporavljenih je slučajeva 2686.

"Stopa smrtnosti svoj će vrhunac najvjerojatnije zabilježiti za dva tjedna", izjavio je Trump. Amerikancima je poručio: "Što se budete bolje ponašali, brže će se okončati ova noćna mora".

Ranije u nedjelju, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Anthony Fauci izjavio je za CNN da će pandemija, ukoliko mjere suzbijanja njezina širenja ne budu uspješno provedene, vjerojatno odnijeti između 100 i 200 tisuća života u SAD-u.

VIDEO: Đikić: Hrvatska ulazi u kritičnu fazu borbe protiv koronavirusa i sudjelovanje građana je od iznimne važnosti

5:00 - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je u nedjelju navečer uvođenje strožih mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa, uključujući i 24-satni policijski sat, ocijenivši da je dosad Srbiji više pomogla Kina nego Europska unija, ali da Beograd očekuje pomoć i iz Bruxellesa i iz Moskve.

"Imamo najstrože mjere u Europi, ali se nećemo ustezati da idućeg tjedna uvedemo dvadesetčetverosatni policijski sat na 14 dana, ako ne budu bolji rezultati. Ako se ne budemo držali mjera, očekujte narednih dana tu odluku", rekao je Vučić u intervjuu za TV Prva i uputio sućut obiteljima dosad 13 preminulih žrtava koronavirusa u Srbiji.

Tema: Koronavirus

Ključne riječi

Komentara 32

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
07:54 30.03.2020.

SAD-obećana zemlja!!! 100000 mrtvih Amerikanaca je za Trumpa "dobro obavljen posao"!!!

DU
Deleted user
08:03 30.03.2020.

Kad je bilo 15 zarazenih pricao je da ce uskoro biti nula a sad se vec tapse po ramenu za dobro odradjen posao sa samo 100k mrtvih

DU
Deleted user
22:42 30.03.2020.

Ja ništa nerazumijem.Neka mi netko objasni karantena sve ograničeno a broj se zaraženih penje rapidno.U Italiji ama baš ništa ne daje rezultate!?niti se stabilizira ili smanjuje broj umrlih niti zaraženih..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije