Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAMO U BOLNICAMA

SAD odobrio liječenje Covida-19 klorokinom i hidroksiklorokinom u bolnicama

koronavirus u SAD-U
Foto: REUTERS
1/4
30.03.2020.
u 10:35

Sjedinjene Države imaju više od 140.000 slučajeva zaraženih i  2.489 mrtvih, po podacima sveučilišta Johns Hopkins.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je u nedjelju u borbi protiv koronavirusa korištenje antimalarijskih lijekova klorokina i hidroksiklorokina, ali isključivo u bolnicama. 

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da je FDA dao zeleno svjetlo da te lijekove "propisuju liječnici pacijentima adolescentima i odraslima, koji su hospitalizirani zbog Covida-19, po potrebi".

Više zemalja započinje veća klinička ispitivanja djelovanja tih lijekova na koronavirus nakon što je istraživanje na malom uzorku pokazalo da bi lijekovi mogli biti djelotvorni.

Američki predsjednik Donald Trump nahvalio je 24. ožujka te lijekove. "Postoje dobri izgledi da će oni imati ogroman utjecaj", rekao je on nazvavši ih "Božjim darom".

Kontroverzni francuski liječnik Didier Raoult, ravnatelj IHU Mediterranee Infectiona u Marseilleu, zagovara primjenu klorokina u liječenju bolesti.

Potaknuo je sumnju kod mnogih drugih liječnika koji upozoravaju da ispitivanje koje je proveo na malom broju pacijenata nije provedeno u skladu sa zlatnima standardima kliničkih ispitivanja, odnosno, među ostalim nije koristio kontrolnu skupinu ispitanika koji ne primaju ispitivanu aktivnu tvar. 

Američke zdravstvene vlasti upozoravaju građane da ne uzimaju lijekove na svoju ruku. Jedan stanovnik Arizone umro je nakon što je progutao klorokin fosfat, sredstvo koje se koristi za dezinfekciju akvarija.

Američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) i Agencija za biomedicinsko napredno istraživanje i razvoj (Barda) rade na kliničkim ispitivanjima.

Ispitivanje kombinacije hidroksiklorokina i antibiotika azitromicina, trebalo bi uskoro početi u New Yorku.

Sjedinjene Države imaju više od 140.000 slučajeva zaraženih i  2.489 mrtvih, po podacima sveučilišta Johns Hopkins.

Ključne riječi

Komentara 1

MO
morskival
14:14 30.03.2020.

Ovo mijenja cijelu situaciju! U Indiji i još puno zemalja liječnici i drugo medicinsko osoblje preventivno uzimaju hidroksiklorokvin da se ne bi zarazili. Lijek nema patent i jeftin je. Nizozemska je već pred tjedan dana kupila velike količine tog lijeka.. Sada da se i naši opamete i nabave taj lijek. Ovime je pandemija neslužbeno zaustavljena a farmaceutska industrija koja se nadala zaradi dobila je udarac koji su pod svaku cijenu željeli izbjeći. Sve zahvaljujući Trampu. I da sevlijek koristi samo u bolnicama je zato jer je taj lijek u SAD-u dostupan bez recepta pa se ljudi navalili i pokupovali sve zalihe. Sada ga danonocno proizvode da bi kasnije mogao biti dostupan svima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije