Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

FOTO Snimke satelita otkrile koliko se smanjila količina štetnog plina u zraku

Nove snimke, koje je objavila Europska svemirska agencija (ESA) a analizirao Europski savez za javno zdravstvo (EPHA), pokazuju smanjenu gustoću plina dušikovog dioksida, koji može uzrokovati respiratorne probleme i rak
30. ožujka 2020. u 07:15 1 komentara 581 prikaza
Smanjenje zagađenja u Europi
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Od uvođenja mjera ograničavanja kretanja i aktivnosti zbog koronavirusa, u urbanim područjima diljem Europe smanjena je razina zagađenosti zraka, pokazuju u ponedjeljak najnovije satelitske snimke.

Koronavirus u Francuskoj KORONAVIRUS U SVIJETU Crna Gora uvela policijski sat: Vikendom zabranjen izlazak od 13 sati

Snimke satelita Sentinel-5 pokazuju da je u razdoblju od 5. do 25. ožujka u velikim gradovima, među kojima u Bruxellesu, Parizu, Madridu, Milanu i Frankfurtu, zabilježeno smanjenje prosječne razine štetnog dušikovog dioksida u usporedbi s istim razdobljem godinu ranije.

Video: Đikić: Hrvatska ulazi u kritičnu fazu borbe protiv koronavirusa i sudjelovanje građana je od iznimne važnosti

To se poklapa s uvođenjem mjera ograničenja cestovnog prometa, najvećeg izvora dušikovog dioksida, i smanjenjem proizvodnje u tvornicama koje ispuštaju štetne plinove u velikom broju europskih zemalja uslijed pandemije koronavirusa.

Nove snimke, koje je objavila Europska svemirska agencija (ESA) a analizirao Europski savez za javno zdravstvo (EPHA), pokazuju smanjenu gustoću plina dušikovog dioksida, koji može uzrokovati respiratorne probleme i rak.

Samoizolacija MJERA KOJA MNOGE ZBUNJUJE Što je zapravo samoizolacija i kako se provodi

Dnevne vremenske prilike mogu utjecati na razinu zagađenosti atmosfere, pa satelitske snimke uzimaju 20-dnevni prosjek i zanemaruju podatke uzete za oblačnih dana. Podaci Europske agencije za okoliš (EEA) pokazuju sličan trend u razdoblju od 16. do 22. ožujka. U Madridu, prosječna razina dušikovog dioksida pala je za 56 posto na tjednoj razini nakon što je španjolska vlada 14. ožujka zabranila sva putovanja osim apsolutno nužnih.

EPHA ističe da ljudima koji žive u zagađenim gradovima prijeti veća opasnost od zaraze covidom-19, jer produljena izloženost zraku loše kvalitete može oslabiti imunološki sustav.

Smanjenje zagađenja u Europi | Autor : Reuters/PIXSELL Foto: Reuters/PIXSELL

Kina je u veljači, kada je vlada uvela stroge mjere ograničenja kretanja radi suzbijanja epidemije koronavirusa, također zabilježila pad razine zagađenja dušikovim dioksidom u gradovima.

Zagađenost zraka uzrokom je oko 400 tisuća preuranjenih smrti svake godine u Europi, podaci su EEA-e.

Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama
  • sisavac:

    a tek da vidite sliku iznad afrike, koja je to milina, skoro nikakvog zagađenja. nikako sad razjasniti zašto afrikanci bježe u najzagađenije dijelove europe...