Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kasne 365 dana, a još toliko imaju da reformu pripreme

Za eksperimentalnu primjenu, kazala je ministrica Divjak, sve će biti spremno. Fuchs radi temelj za reformu u svim školama
25. travnja 2018. u 09:42 3 komentara 287 prikaza
Blaženka Divjak i Radovan Fuchs
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Dvije su velike obveze pred Radovanom Fuchsom i članovima Ekspertne radne skupine – prva je revidiranje metodološkog pristupa izradi kurikularnih dokumenata, druga izrada konačnog Okvira nacionalnog kurikula – i tim se zadaćama od danas i službeno, nakon održane konstituirajuće sjednice, članovi ERS-a počinju baviti.

učionica SVJETONAZORSKA PITANJA Fuchs: Nitko u školama neće učiti djecu da je Zemlja ravna ploča

Reforma kreće 2019./2020.

Poslu će prionuti, kako je to naglasio posebni savjetnik za Ekspertnu radnu skupinu Radovan Fuchs, ubrzanim tempom jer prije imenovanja ove radne skupine u vjetar je bačeno 365 dana. Sve to zbog nesposobnosti da se u godini dana ustroji važno tijelo koje je zajedno s Ministarstvom obrazovanja, barem prema Strategiji obrazovanja, zaduženo za provedbu reforme u školama. I dok se nastavnici, profesori i učitelji iz sedamdesetak osnovnih i srednjih škola pripremaju za eksperimentalnu provedu “Škole za život” od ove jeseni, Fuchsov tim detaljnom analizom metodoloških priručnika, njihovom nadogradnjom i potrebnim unapređenjem radi temelje za punu reformu koja će sve škole u Hrvatskoj zahvatiti od školske godine 2019./2020. Iako će takvim velikim promjenama svakako sastavni dio biti i iskustva iz eksperimentalnog dijela provedbe, eksperiment u samoj Strategiji obrazovanja nije predviđen, no podržavaju ga i ministrica Divjak i Fuchs. Revidiranje metodoloških priručnika, kazao je Fuchs, potrajat će mjesec dana.

I dok je konačno nakon godinu dana ekspertna skupina počela s radom, čini se da će i Akcijski plan, dokument kojim se definiraju mjere Strategije i rokovi promjena, također ugledati svjetlo dana. Radovan Fuchs poručio je jučer – Akcijski plan trebao bi do kraja ovoga tjedna biti usuglašen, a sljedećeg tjedna i usvojen na sjednici Posebnog stručnog povjerenstva kojoj je na čelu premijer Plenković.

“Bit će sve spremno”

– Danas je održan prvi sastanak Ekspertne radne skupine i ono što mogu reći jest da je izabran dobar ERS koji čine stručnjaci koji se lakše dogovore nego političari. Članovima ERS-a osigurali smo i online okruženje u kojem će istovremeno moći raditi na svim važnim dokumentima – poručila je nakon sastanka ministrica Divjak. Još je jednom naglasila kako će za eksperimentalnu primjenu reforme sve biti spremno, a pred Fuchsovim timom više je od godine da reformu koja ide u sve škole do kraja pripreme, ali i definiraju promjene u predškolskom odgoju kao i odgovore na dio koji predviđa Strategija obrazovanja za devetogodišnje osnovnoškolsko obrazovanje.

Konferencija za medije povodom početka rada Ekspertne skupine za kurikularnu reformu OBRAZOVANJE Divjak i Fuchs: Eksperimentalna škola eksperiment je za frontalnu primjenu reforme obrazovanja ž Imenovana ključna grupa Ekspertna skupina na sastanak će zvati i Divjak jer je i ona odgovorna ž Blaženka Divjak i Radovan Fuchs Reforma obrazovanja Divjak: Razgovarali smo o 150 milijuna iz fondova. Fuchs: Moramo ubrzati proces
VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
  • reborn:

    Ukratko: Divjak u godinu dana nije formirala niti ključno tijelo - Ekspertnu radnu skupinu, ali usprkos tome sve će navodno biti spremno 1.9.2018 (za 4 mjeseca) za uvođenje eksperimentalnog programa "škola za život". Svaki onaj tko je sumnjičav prema ovom ... prikaži još! obećanju naše Divjak, je kočničar društvenog razvoja i neprijateljski element kojeg treba pod hitno iseliti iz ove države u npr. Irsku. A ako na jesen sve (nedaj Bože, ali ipak treba i o tome razmišljati) NE bude spremno, već postoje krivci za to - radikalna desnica i navodni štovatelji Zemlje kao ravne ploče. Bože čuvaj Hrvatsku!

  • lolalola15:

    ova posvuduša (divjakica) je najveća prepreka reformi obrazovanja... uvodi zakonski neutemeljnu eksperimentalnu provedbu djelomične (dijelove koji njoj odgovaraju) kurikularne reforme (nije u stanju osigurati pravni okvir, ne poštuje strategiju koja je još uvijek na snazi i itd) ... u ers, ... prikaži još!s, (kao i članovi PSP - kao neki uglednici koji su šutke prešli preko očiglednog kršenja zakona kod poništavanja valjanog najtečaja - valjda radi neke svoje koristi) su izabrani poslušnici i oni koji neće "talasati" i posvuduši dizati tlak i eventualno kritizirati njene nebuloze...

  • dalibor.hren:

    Fuchs može raditi u ambulanti veterinarskog fakulteta!