Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera s nekretninama

Kaptol: Odvjetnik je ucjenjivao prebendare i izvlačio im novac

Odvjetnički dvojac Dario Budimir i Marina Meter prebendare su zastupali od 2010. do 2014. godine
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
24.01.2018.
u 14:02

Na prijevaru se, tvrde na Kaptolu, uknjižio na crkvene nekretnine. 
U odvjetničkom društvu kažu: Dobili smo sve sporove protiv Crkve

Okidač afere s nekretninama Zbora prebendara koja se posljednjih dana odvija pred očima javnosti zapravo je sukob između prebendara kardinala Josipa Bozanića i njihova bivšeg odvjetnika Darija Budimira.

Budimir je bio odvjetnik Zbora prebendara od 2010. do 2014., za poslove koje je obavljao imao je ugovor o pravnoj pomoći i savjetovanju i dobivao je za to ugovorenu plaću – kažu nam dobro upućeni na zagrebačkom Kaptolu, jer prebendari ne smiju javno istupati, no u istražnom su postupku, koji je pokrenuo kardinal Bozanić, iznijeli sve detalje.

Između prebendara i Budimira puknulo je kada su oni, kako tvrde naši sugovornici, otkrili da im Budimir savjetuje pravne radnje koje nisu nimalo učinkovite, samo kako bi mogao što više zaraditi.

Odvjetnički dvojac Dario Budimir i Marina Meter prebendare su zastupali od 2010. do 2014. godine
1/7

Zbog toga su mu otkazali ugovor, nakon čega je odvjetnik zatražio honorar od sedam milijuna kuna. Za taj iznos priložio je samo troškovnik, bez računa!

- Iako je po zakonu račun dužan izdati u roku od 30 dana, Budimir to nije učinio, jer očito nije bio siguran da polaže pravo na toliki iznos – kažu nam izvori, dodajući da je time napravio prekršaj, zbog kojega ga sada istražuje inspekcija Porezne uprave.

Ipak, Budimir je na temelju takvog troškovnika podigao čak devet tužbi na Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Saslušanja na policiji

- I počeo je s ucjenama, u čemu je, na kraju, i uspio. Naime, prebendari su nakon raskida ugovora tražili da im vrati sve dokumente, no on je bez njihove punomoći ili čak možda na temelju krivotvorene punomoći napravio uknjiženje vlasništva Zbora prebendara i nakon toga uknjiženja na tim uknjiženim nekretninama stavlja svoje zabilježbe sporova i onemogućuje prebendarima raspolaganje njihovom imovinom. Nelegalno se uknjižuje samo da bi mogao upisati svoje zabilježbe – kažu na Kaptolu i dodaju da tvrdnje prebendara potkrepljuju Budimirovi medijski istupi, u kojima je objavio dokumente iz vremena dok je zastupao prebendare, čime je, kažu, prekršio odvjetničku tajnu.

Budimir nakon toga u javnost izlazi s informacijama da mu prebendar Gabrić prijeti batinašima i prijavljuje ga DORH-u.

- Slijede saslušanja na policiji, DORH pokreće istragu za kazneno djelo iznude, ali istražni sudac odbija zahtjev za istragu, kao i kasnije sudsko vijeće – kaže naš izvor, dodajući kako poslije Budimir 7. siječnja 2017. prijavljuje Gabrića i kardinala Bozanića Rimskoj roti, navodeći u tužbi da je protiv Gabrića pokrenuta istraga za kazneno djelo iznude, premda je nekoliko mjeseci prije toga odbijen zahtjev DORH-a za istragu.

No, najveći je problem, kažu na Kaptolu, to što Budimir u prijavi Vatikanu navodi da sve to zna i sve podržava kardinal Bozanić, što je u Vatikanu teška optužba.

- Lani u lipnju ponovno šalje prijavu u Vatikan, navodi neke izmišljene činjenice i teško optužuje Bozanićev ured i njegove pomoćnike, a opet sve to da prisili Bozanića da smijeni Gabrića i prebendare – kažu nam na Kaptolu o „suradnji“ Budimira i prebendara.

Jučer se oglasio i donedavni nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Alessandro D’Errico, koji opovrgava tvrdnje da je osobno pomogao Budimiru da njegove optužbe dođu na pravu adresu u Vatikanu.

“Što se tiče govorenja i pisanja o mojoj hipotetskoj ulozi u slučaju zagrebačkih prebendara i njihova bivšeg dekana mons. Mije Gabrića, želio bih razjasniti samo dvije stvari: nikada nisam upoznao odvjetnika Budimira i sigurno ga nisam nikada susreo. U cijelom tom događaju moja je uloga bila samo da prenesem kardinalu Josipu Bozaniću dokumentaciju vezanu uz taj slučaj koja je došla iz Rima. Ništa više od toga. Sve ostalo je čista fantazija”, piše bivši nuncij.

Izvansudska nagodba

U odvjetničkom uredu Budmir & Meter ne žele odgovoriti na pitanje je li Budimir osobno prijavio prebendare i Bozanića Vatikanu. Ističu kako nisu ovlašteni odgovarati na pitanja koja se tiču Zagrebačke nadbiskupije i Svete Stolice. Što se tiče potraživanja prema Crkvi, kažu da je stvar riješena izvansudskom nagodbom sa Zborom prebendara i prebendarskim kurijama zastupanima po pomoćnom biskupu Miji Gorskom te kako su “u obostranu korist utvrđena i ispunjena potraživanja odvjetničkog društva prema Zboru prebendara i okončani sudski postupci radi naplate neplaćenih odvjetničkih usluga”.

No, za razliku od izvora na Kaptolu koji Budimira prozivaju za nelegalne postupke i ucjene, odvjetnici naglašavaju da su svi postupci koje su pokrenuli protiv Crkve okončani u njihovu korist.

“Svi sudski postupci okončani su u korist odvjetničkog društva i završeni sklapanjem izvansudske nagodbe i ispunjenjenjem tražbina”, otpisala nam je odvjetnica Marina Meter.

Komentara 40

CE
cenzura
14:33 24.01.2018.

Honorar od 7 milijuna kuna za 3 godine zastupanja!? Lijepo! Odvjetnici, suci, političari...... su ..............(hm, ako napišem što mislim mogli bi me tužiti)!

Avatar SINIŠA POLJAK
SINIŠA POLJAK
13:45 24.01.2018.

Sad mu treba oduzeti odvjetničku licencu i zabraniti obavljanje bilo kakvih odvjetničkih poslova i radnji. Nažalost ovo nije ni prvi ni zadnji odvjetnik koji je lihvario Crkvu u korist kontra strane, a najgore od svega je što ih Crkva angažira i u mnogim drugim nenekretninskim pravnim aktivnostima. Ovo bi trebala biti dobra pouka i Crkvi koga uzimaju za svoje odvjetnike.

DU
Deleted user
14:24 24.01.2018.

U Hrvatskoj rasirena pojava da odvjetnik radi kontra svoje stranke, uzelo to maha zbog neutazive fiskalske gladi za tudjim parama, gramziv parazitluk bez drzavne kontrole. Ta nakazna praksa se savrseno uklapa u kompletnu pravosudnu strukturu. Kad Milan plemeniti Bandic poziva da institucije rade svoj posao... pametnom dosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije