Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTROŠNJA ZA USKRS

Svako šesto jaje koje ćemo pojesti za Uskrs bit će od ovih koka: 'Slobodno se mogu kretati'

Donja Stubica: Farma nesilica Perfa
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/11
27.03.2024.
u 11:46

– Naša jaja dolaze iz bio uzgoja, slobodnog uzgoja, štalskog podnog i obogaćenog kaveznog uzgoja – kaže Brajević

U vrijeme uskrsnih blagdana u hrvatskoj potrošnji završi i do tri puta više jaja nego u ostalim mjesecima u godini, a svako šesto, prema nekim procjenama, bit će od nesilica iz Perfa-Bio iz Donje Stubice, jedne od vodećih domaćih farmi u proizvodnji jaja, na tržištu možda i najpoznatijoj po svojim, tzv. sretnim jajima. Direktor Perfe-Bio Marko Brajević kaže kako njihove koke jedu hranu s visokim udjelom domaćeg kukuruza, čija je cijena posljednjih godina divljala. I cijene ambalaže rasle su između 20 i 50%.

Sve to, čemu je pridonio i strah od COVID-19, širenje rata u Ukrajini, inflacija, utjecaj uvođenja eura u Hrvatskoj... utjecalo je i na znatan rast cijena jaja. No vjeruje kako su skokovite promjene ulaznih troškova sada iza njih te da će u sljedećem razdoblju cijene jaja biti stabilnije i povoljnije za potrošače.

– Mi u Perfi imamo sreću da imamo dovoljno proizvodnih farmi u raznim dijelovima Hrvatske pa nemamo rupa u proizvodnji i potražnji s domaćeg tržišta, posebice onda kad je potražnja kao sada, pred Uskrs, nešto veća. Dobro planiranje proizvodnje, a jednako tako i sortiranja i pakiranja te distribucije našim kupcima, kako bi u vrijeme najveće potražnje bilo dovoljno jaja, često zovemo pravim čarobiranjem. Sve Perfine proizvodnje – Perfa, Perfa-Bio, Bio-Vet i Benko Farma imaju oko 300.000 nesilica – i, prema našem planu, proizvest će ove godine oko 80 milijuna jaja. Iako ne postoje točni podaci o ukupnoj domaćoj proizvodnji, procjenjujemo da je naša proizvodnja oko 15%. Ujedno smo i najveći i jedini proizvođač iz svih vrsta različitih proizvodnji na domaćem tržištu.

20.02.2024., Donja Stubica - farma nesilica Perfa, Marko Brajevc, direktor Perfe. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Naša jaja dolaze iz bio uzgoja, slobodnog uzgoja, štalskog podnog i obogaćenog kaveznog uzgoja – kaže Brajević. Kakva su to sretna jaja, pitamo. – To je bila ideja o kojoj sam razmišljao prije deset godina jer se ni tada, a ni i sada, prema mojemu mišljenju, ne jede dovoljno ove zdrave i pristupačne namirnice. Htjeli smo učiniti vidljivijom našu proizvodnju koja je iz kavezne krenula u podnu, štalsku. Naše kokice postale su sretnije jer su se slobodnije mogle kretati i zbog toga jaja koja one snesu moraju biti ''sretna''. Siguran sam da smo sada najpoznatiji po najsretnijim jajima. To su ona iz bio i slobodnog držanja – napominje.

 

20.02.2024., Donja Stubica - farma nesilica Perfa, Marko Brajevc, direktor Perfe. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Siguran je da za kvalitetnu domaću proizvodnju nema straha sve dok na hrvatskom tržištu cijene budu fer, dok budu mogli ulagati i zajedno s domaćim proizvođačima stočne hrane, hrvatskim poljoprivrednicima, osiguravati visoku kvalitetu sirovine koja će završiti u smjesama hrane za Perfine sretne i najsretnije koke. – U takvoj smjesi je visokih 60% domaćeg kukuruza. Ono u što nećemo ići jest stihijska proizvodnja i hranjenje koka hranom niže kvalitete koje neće jamčiti kvalitetna jaja – objašnjava. Ovaj domaći proizvođač hrane dugogodišnji je partner i dobavljač međunarodnog lanca McDonalds, a partneri su mu i Spar, Metro, Lidl, Kaufland, Studenac...

FOTO Prekrasni prizori s Tomislavca: Pogledajte kako je Zagreb prigodno ukrašen za Uskrs

Donja Stubica: Farma nesilica Perfa
1/17
Ključne riječi

Komentara 1

TR
tratincica68
12:13 27.03.2024.

Znaci posli uskrsa koke idu na odstrel kako kaze brisell

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije