Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Današnji Večernji

Kako je Plenković stvorio utjecaj u središtu europske moći

Andrej Plenković i Ursula von der Leyen
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/6
15.09.2019.
u 00:09

U dvije dramatične noći odigrao je ključnu ulogu da Ursula von der Leyen ispliva umjesto Fransa Timmermansa za šeficu Komisije

Scena prva: bila je nedjelja, vruće ljetno prijepodne 30. lipnja, kad je Andrej Plenković, nakon što se probudio oko 7 sati u Zagrebu i doletio omiljenom premijerskom rutom do Bruxellesa, ušetao na finalni krug pregovora o podjeli najvažnijih dužnosti u EU i zatekao dosta veselu atmosferu u sobi. Premijeri Portugala i Belgije, pregovarači uime političkih obitelji socijalista i liberala, izgledali su kao da bi svaki tren mogli početi otvarati boce šampanjca. Osmjesi od uha do uha. Očito pod dojmom da je sve već dogovoreno na višim instancijama, veselo su dočekali pregovarače uime Europske pučke stranke (EPP). No, Plenković i letonski premijer Krišjanis Karinš bili su više u raspoloženju da, umjesto šampanjca, izvuku hladan tuš.

– EPP se baš ne identificira s tim rješenjem – rekao je Plenković, citiran prema kasnijem prepričavanju jednog vrlo upućenog izvora koji je s nama razgovarao pod uvjetom anonimnosti jer se sve to događalo strogo povjerljivo, iza zatvorenih vrata.

To rješenje s kojim se Plenković i europski pučani “nisu identificirali” bilo je dogovoreno između njemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, nizozemskog premijera Marka Ruttea i španjolskog premijera Pedra Sancheza. Prethodnih dana svi su se oni našli u Japanu, na sastanku na vrhu lidera skupine G20, i ondje na marginama dogovorili s čime dolaze na summit u Bruxelles, koji je započeo te nedjelje. Dolaze s rješenjem da Frans Timmermans, Nizozemac i vodeći kandidat (tzv. spitzenkandidat) europskih socijalista, druge političke grupacije na svibanjskim izborima za Europski parlament, bude predložen za novog predsjednika Europske komisije. Manfred Weber, spitzenkandidat pučana, nije bio u stanju okupiti većinu ni u EP-u, a pogotovo ne među državama članicama u Europskom vijeću, pa je i Merkel, kancelarka Njemačke i neokrunjena kraljica europskih pučana, dotad neprikosnovena u toj najvećoj političkoj grupaciji u EU, pristala na rješenje s Timmermansom. No, ne i Plenković, koji je na pripremnom, predsamitskom sastanku svih premijera i predsjednika država članica iz redova pučana te nedjelje bio jedan od predvodnika pobune protiv Merkeličina pristanka na ideju s Timmermansom. Kad su se svi preselili iz Kraljevske akademije, s pripremnog sastanka EPP-a, u zgradu Europa, gdje se održavaju sastanci Europskog vijeća, dakle u formatu svih 28 šefova država i vlada EU, EPP-ovi premijeri i predsjednici nastavili su se opirati nagovaranju Angele Merkel da je Timmermans jedino moguće rješenje.

Cijeli tekst čitajte u sutrašnjem Večernjem!

Neki od tekstove koje donosimo danas:

- Obiteljska saga braće Pivac

- Uoči 10. memorijala hrvatski snajperisti otkrivaju kako pogoditi kovanicu od pet kuna sa 300 metara

- Rusi pokazali zašto i članica NATO-a Turska želi njihove avione

- Pomoćnici u nastavi su dragocjeni

- Vlasnik najluksuznijeg restorana u Hrvatskoj: Kad bi 'Gariful' i dobio Micelinovu zvjezdiuc, zahvalio bih se i vratio je

Foto: Vecernji.hr

 

Ključne riječi

Komentara 25

TE
tegovdizac
22:09 14.09.2019.

Godinama smo slusali od euroskeptika kako ne triba uc u EU jer smo "mali" i "nebitni". Onda kad smo usli, Milanovic nas je osramotija prid cilom Europom radi Lex Perkovic. Sad kad smo ne samo ravnopravni nego ozbiljan faktor, sto ce te sada reci??

DD
ddh
01:37 15.09.2019.

Nije Plenkovic stvorio svoj ugled sada kad se formirala nova komisija u EU-i. To su izmisljotine VL-a i onih kpji ucaju od zavisti radi toga jet Plenkovic uziva vec davno veliki ugled i to ne samo u EU-i nego ii u cijelom civiliziranom svijetu. Bez Plenkoviceva ugleda i respekta prema njemu U EU-i mozemo zahvaliti i to, da je komisija sa Junkerom na celu promjenila plocu kod vrednovanja presude u arbitraznom postupku sa Slovenijom. Pa nije komisija promjenila svoj stav radi Bernardica, Grmoje, Petrova ili lakrdijasa Pernara. Plenkovic je jednostavno jedna lcnost koju Evropa postuje, licnost cije je ponasanje kulturno i civlizirano, za razliku od primitivaca poput Bernardica, Milanovica ili lakrdijasa Pernara, Grmoje i Petrova, koje mediji stalno plasiraju u javni prostor Hrvatske, jer su i ti mediji u najvecem dijelu isto tako na tom nivou balkanskih primitivaca kao i naprijed nabrojani. Plenkovic je jednostavno receno naajbolji.

Avatar berija1
berija1
04:31 15.09.2019.

Plenkovic je priznat dugo ranije, bio povjerenik za Ukrajinu u vrijeme tamosnjeg rata. Kulturni svijet ga je odmah otkrio , kod nas dio to ne zna i ne razumije priznati, Slicno je i s Kolindom , najvece mjesto u NATO koje je jedna zena ikad imala. To posebno tesko pada nasim "desnicarima i zagovornicijma bivse drzave, prvi ne razumiju drugi zna se zasto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije