Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Siniša Labrović:

'Juričan je ozbiljan, ali Hrvati to još ne shvaćaju'

Siniša Labrović
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
20.12.2019.
u 12:30

Sjajan je Darijev instinkt. On je zadao gabarite kojih se treba držati, a onda nas nekoliko daje sugestije

Promjena imena u Milan Bandić. Preimenovanja Ulice kralja Zvonimira u “Ulicu dr. Ive Sanadera”, Trga žrtava fašizma u “Trg žrtava USKOK-a” i Trga hrvatskih velikana u “Trg hrvatskih tajkuna”. Potezanje žute vrpce s natpisom “Korupcija u tijeku” ispred zagrebačkog Holding centra te oko nekoliko adventskih štandova i kućica u Gajevoj ulici, uključujući kućicu Miroslava Škore. Paljenje svijeće, molitva i zazivanje Franje Tuđmana ispred restorana Gastro Globus na Velesajmu.

Posjet predsjedničkim dvorima na Pantovčaku i donošenje zlaćane biste Milana Bandića jer je to “jedina bista koja tamo nedostaje”. Obilazak Kozari boka u luksuznom Mercedesu i obećavanje svega i svačega, što se zapravo uopće ne kani napraviti. Dijeljenje novčanica s njegovim likom, u vrijednosti 366 “kumova” te sloganom “Korupcija, sad il’ nikad”. Javna objava “ljubavnog pisma” Milanu Bandiću s pikantnim navođenjem grijeha zagrebačkog gradonačelnika. Uvođenje osmog padeža – kome i koliko. Slogani: “Korupcija svima”, “Za korupciju spremni”...

Video: Dario Juričan pomolio se za Franju Tuđmana

To je tek dio niza poruka i performansa koje je tijekom, ovih dana najzanimljivije, najinventivnije, najhvaljenije, a po nekima i najubojitije, izborne kampanje izveo predsjednički kandidat, filmski redatelj Dario Juričan, u kojega je neutaživa i nepokolebljiva želja da se preimenuje u – Milana Bandića.

I kako nam je sam Juričan rekao, sve je te ideje i izvedbe osmislila mala skupina ljudi koja čini, nazovimo ga tako, njegov kreativni izborni stožer. Čine ga Maja Grubišin, Maja Gros, Robert Faber i naš poznati konceptualni umjetnik Siniša Labrović, dok je šefica stožera zagrebačka odvjetnica Ljiljana Maravić-Pirš.

– Dario ima sjajnu kampanju. Izabrao je sjajan način na koji će govoriti i o svemu progovarati. To je pravi strateški potez. No, bilo je to i vrlo riskantno jer je bio bez stranačke mašinerije i novca. Ipak, i unatoč tome dosegnuo je jako veliku vidljivost i njegove političke poruke prepoznate su i došle su do jako velikog broja ljudi, što je odlično. Njegova je kampanja satirična, ironična, ali je istodobno i jako, jako ozbiljna. Dira u najozbiljnije, najdramatičnije i najdulje hrvatske probleme, i razotkriva ih do srži. Nedostatak je samo to što mi, kao društvo, nemamo dovoljno političke kulture da takav pristup shvatimo ozbiljno. A moram reći, teško je biti kancerogeniji i gori od, recimo, dvoje naših posljednjih predsjedničkih stanovnika dvora na Pantovčaku, da o onom prvom rodonačelniku mnogih zala uopće i ne govorim – kazao nam je Siniša Labrović u telefonskom razgovoru iz Berlina.

Siniša Labrović
1/15

Na pitanje koliki je njegov doprinos Juričanovoj kampanji, što je on osmislio i predložio, kako je uopće došlo do njihove suradnje u ovoj predizbornoj kampanji te kako ocjenjuje Juričanov nastup u jedinom televizijskom sučeljavanju predsjedničkih kandidata i kandidatkinja, održanom u utorak na HTV-u, Labrović je najprije samozatajno uzvratio da je njegov doprinos Juričanovoj izbornoj kampanji – jako skroman.

– Dario je zadao gabarite kojih se treba držati, a onda nas nekoliko daje svoje sugestije. Sjajan je Darijev instinkt. On točno zna što želi i što hoće. Dario se javio meni i naša je suradnja na raznim projektima počela puno prije ove kampanje. Ja sam kustos njegova Muzeja korupcije koji ima svijetlu budućnost. A njegovo sudjelovanje u sučeljavanju na HTV-u ocijenio bih s – minus pet. Bio je zaista odličan. Možda je jedino, kod teme vjeronauka, izostao trenutak da doslovno naglasi zloćudnu ulogu Crkve u hrvatskom društvu. Političko, ideološko, duhovno, a naročito materijalno koaliranje sa svim najgorim elementima u našem društvu, to je stožerna uloga Crkve u našem društvu. I bio je to sjajan trenutak da Dario poentira, kaže da podržava vjeronauk u školama kako bi djeca od malena naučila sve o korupciji. Jer ako je Crkva uspjela korumpirati samog Krista i njegov nauk, pa tko je onda bolji učitelj o korupciji od Crkve?! Ako nam je ideja potpuno korumpirati društvo, zašto onda vjeronauk ne promovirati u stožerni obrazovni predmet - kazao je Siniša Labrović.

Komentara 13

DO
Dotor1
01:30 22.12.2019.

Jedini koji zasluzuje glas! Hrvati dobili ste pravi izbor, ali zelite opet bit ovce i govorit da je komedijas, da je to nastup. Ne ovo je realnost, a ako hocete ozbiljne kandidate glasajte za milanovca kolindu skoru i budite sigurni da ce stvari ostati iste tj Svicarska

CR
CROLINDA
14:19 20.12.2019.

Desni birači mrze stanje u Hrvatskoj a lijevi birači mrze Hrvatsku i u manjini su pa će zato ovi lijevi izić svi na izbore – zato Škorini birači ne budite lijeni izić jer ako ne iziđete onda Škoro neće uć u drugi krug - svi za Škoru - on je naš hrvatski Zelenski - i Milanović i Kitarović se uzdaju u neizlaznost onih koji su za Škoru - čujem oko sebe vele njih kažu ne da im se, gadi im se sve skupa u politici, izići će kažu samo ako Škoro ne prođe u drugi krug i onda će glasovat protiv Milanovića to jest za Kolindu -

KO
Kokoiduhovi
20:08 08.01.2020.

Lik zna što i zašto radi. Izbori su blizu, priprema teren.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije