Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Jednog civila pretukli na smrt, drugog upucali pa im tijela bacili u jamu Bezdanku

Vrhovni sud je potvrdio osuđujući dio presude, a ukinuo oslobađajući dio pa se Radočaju ponovo sudilo te je sada nepravomoćno osuđen
21. siječnja 2021. u 12:51 6 komentara 1996 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dane Radočaj (70), zvani Jablan, u odsutnosti je na Županijskom sudu u Rijeci  nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora  zbog ratnog zločina nad civilima. Riječ je o ponovljenom postupku jer je na prvom suđenju, za razliku od suoptuženika mu bio oslobođen krivnje. No Vrhovni sud je potvrdio osuđujući dio presude, a ukinuo oslobađajući dio pa se Radočaju ponovo sudilo te je sada nepravomoćno osuđen.

Tijela pronađena u jami Jablan optužen na osam godina zbog ratnog zločina nad civilima

Prema optužnici teretilo ga se da je zajedno sa Danom Radočajem zvanim Gajota, Nikolom Ćuruvijom, Đorđem Kosanovićem, Radoslavom Koraćem i Draganom Galovićem, koji su bili pripadnice Jedinice za specijalne namjene milicije tzv. SAO Krajine 23. kolovoza 1991. u prostorije nogometnog kluba Krbava u Udbini, priveo Ćazima Vilića, Alu Vilića, te Jasmina Vilića, građane muslimanske nacionalnosti. Cilj im je bio, navodi se u optužnici, zastrašivanje  civilnog nesrpskog stanovališta. Jasmina Vilića su pustili, no Ćazima Vilića su u prostorijama štaba  naizmjenično tukli nogama, rukama i gumenim palicama po glavi i tijelu. Zbog ozljeda koje su mu nanijeli on je na mjestu preminuo. Nakon toga su njegovo mrtvo tijelo utovarili u automobil, u koji su smjestili  i lisicama vezanog Alu Vilića. Odvezli su se do Krećana gdje su tijelo Ćazima Vilića izvukli iz vozila, dok je Dane Radočaj Gajota  Alu Vilića izveo iz automobila, nakon čega je on u njega ispalio jedan hitac, a Ćuruvija najmanje dva. Ale Vilić je na mjestu preminuo,  nakon čega su optuženici, njegovo tijelo i tijelo Ćazima Vilića prvo prekrili granama, da bi se sljedeći dan vratili na mjesto zločina te su tijela ubijenih bacili u obližnju jamu tzv. Bezdanku. U toj su jami tijela Ale i Ćazima Vilića i nađena te izvađena 7., odnosno  13. rujna 1991.

BIVŠI PRIPADNIK 9. GARDIJSKE BRIGADE Osuđen za ratni zločin: Dobio tri godine jer je ubio nenaoružanu staricu

Optužnica je za ovaj zločin podignuta u srpnju 2008., a u presuda je donesena u travnju 2016. Tom presudom Dane Radočaj Gajota i Nikola Ćuruvija su osuđeni na po 15 godina zatvora svaki, Đorđe Kosanović na 12 godina zatvora, Radoslav Korać na 10 godina zatvora, Dragan Galović na pet godina zatvora dok su Damir Radočaj i Dane Radočaj bili oslobođeni optužbi. U studenom 2019., Vrhovni je sud potvrdio osuđujući dio presude, te ukinuo oslobađajući. Damir Radočaj je u međuvremenu preminuo, a Dane Radočaj je u ponovljenom postupku u odsutnosti  nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora.
Radočaj je svoju obranu iznosio u travnju 1992. pred sudom u Kninu i ta je obrana kasnije konvalidirana.  Nijekao je da je tukao  Ćazima Vilića te  je kazao da je tek navečer  doznao da je mrtav. Tvrdio je i da nema veze s ubojstvom Ale Vilića.

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
 • Avatar Ledeni
  Ledeni:

  Sad ste se sjetili 25 godina nakon rata i to u odsutnosti. Možete mu staviti soli na rep. A do pravomoćnosti presude još 10 godina. Koliko je to sve koštalo, a za koga, za šta?

 • Avatar Warded
  Warded:

  Za kaznu što im se sudi, zaposliti im potomstvo u PU Vukovarska.

 • Linomedo:

  Ovo je jako zakašnjelo. Nema ništa od hrvatskog pravosuđa, ali Hrvate uči povijest da trebaju biti na oprezu i da ne smiju biti naivni.