Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Jablan optužen na osam godina zbog ratnog zločina nad civilima

Ćazimovo tijelo pronađeno je u jami na 40 metara dubine, a Alino na preko 100 metara. Bili su im odsječeni prsti, uši, spolovila...
08. siječnja 2021. u 08:15 3 komentara 1472 prikaza
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Dane Radočaj zvani Jablan, s posljednjim poznatim prebivalištem u Udbini, proglašen je krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na osam godina zatvora. Prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Čakovcu, on i još nekoliko pripadnika jedinice za specijalne namjene tzv. milicije SAO Krajine 23. kolovoza 1991. godine u prostorije nogometnog kluba Krbava u Udbini, gdje im se nalazio štab, priveli su Ćazima Vilića, njegova brata Jasmina i bratića Alu, građane muslimanske nacionalnosti koji su živjeli na tom području.

Bruno Lončarević SKUPLJA SE POMOĆ Strani mediji se raspisali o mladiću iz Petrinje, fascinirani su njegovom pričom

U nakani, piše u presudi, da se civilno stanovništvo nesrpske nacionalnosti izvrgne zlostavljanju, zastrašivanju, maltretiranju, kako bi ih se protiv njihove volje natjeralo da se isele s područja Udbine, Ćazima Vilića naizmjenično su počeli tuči šakama, nogama i gumenom palicom po glavi i drugim dijelovima tijela. Ozljeda glave bila je smrtonosna. Mrtvo Ćazimovo tijelo i još živog, lisicama vezanog Alu Vilića, utovarili su u osobni automobil i odvezli do Krečana, gdje su hicima iz pištolja ubili i Alu. Tijela su im prekrili granama i otišli, a idućeg su se dana vratili i tijela bacili u obližnju jamu Bezdanku.

Optužnicu je Županijsko državno odvjetništvo u Gospiću podiglo u srpnju 2008., a osam godina kasnije osuđeni su na 15, 12, 10 i šest godina. No, sedmooptuženi Jablan oslobođen je optužbe, ali je Vrhovni sud u studenom 2019. ukinuo taj oslobađajući dio presude. Jablan nije iznosio svoju obranu jer mu je suđeno u odsutnosti. No, na jednoj raspravi pred Okružnim sudom u Kninu 1992. ispričao je da su ubijeni Vilići surađivali s ustašama. Ćazim im je, tvrdio je, prijetio da će dovesti ustaše iz Iloka. Jablan je tada tvrdio da nije bio u štabu u vrijeme ubojstava.

Miroslav Škoro i Ivan Penava u Vukovaru najavili kako zajedno izlaze na parlamentarne izbore DOMOVINSKI POKRET Škorin klub spao na deset zastupnika: Tko će biti sljedeći odmetnik?

Jedini preživjeli, Jasmin Vilić, rekao je da je vidio kako su tukli brata, tukli su i njega, i pitanje je kako bi i on završio da u štab nije došla njihova teta Mica i rekla da će se, ako ga ne puste, ići žaliti direktno Milanu Martiću u Knin. Skinuli su mu lisice i rekli mu da je slobodan.
- Muslimani su za Srbe svi bili Turci. Njima je bila bitna njihova Krajina, a što god nije bilo srpsko, gledali su uništiti i Hrvate i Muslimane - rekao je Jasmin na suđenju. Ćazimovo tijelo pronađeno je u jami na 40 metara dubine, a Alino na preko 100 metara. Bili su im odsječeni prsti, uši, spolovila... 

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh