Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tijela pronađena u jami

Jablan optužen na osam godina zbog ratnog zločina nad civilima

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
08.01.2021.
u 08:15

Ćazimovo tijelo pronađeno je u jami na 40 metara dubine, a Alino na preko 100 metara. Bili su im odsječeni prsti, uši, spolovila...

Dane Radočaj zvani Jablan, s posljednjim poznatim prebivalištem u Udbini, proglašen je krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na osam godina zatvora. Prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Čakovcu, on i još nekoliko pripadnika jedinice za specijalne namjene tzv. milicije SAO Krajine 23. kolovoza 1991. godine u prostorije nogometnog kluba Krbava u Udbini, gdje im se nalazio štab, priveli su Ćazima Vilića, njegova brata Jasmina i bratića Alu, građane muslimanske nacionalnosti koji su živjeli na tom području.

U nakani, piše u presudi, da se civilno stanovništvo nesrpske nacionalnosti izvrgne zlostavljanju, zastrašivanju, maltretiranju, kako bi ih se protiv njihove volje natjeralo da se isele s područja Udbine, Ćazima Vilića naizmjenično su počeli tuči šakama, nogama i gumenom palicom po glavi i drugim dijelovima tijela. Ozljeda glave bila je smrtonosna. Mrtvo Ćazimovo tijelo i još živog, lisicama vezanog Alu Vilića, utovarili su u osobni automobil i odvezli do Krečana, gdje su hicima iz pištolja ubili i Alu. Tijela su im prekrili granama i otišli, a idućeg su se dana vratili i tijela bacili u obližnju jamu Bezdanku.

Optužnicu je Županijsko državno odvjetništvo u Gospiću podiglo u srpnju 2008., a osam godina kasnije osuđeni su na 15, 12, 10 i šest godina. No, sedmooptuženi Jablan oslobođen je optužbe, ali je Vrhovni sud u studenom 2019. ukinuo taj oslobađajući dio presude. Jablan nije iznosio svoju obranu jer mu je suđeno u odsutnosti. No, na jednoj raspravi pred Okružnim sudom u Kninu 1992. ispričao je da su ubijeni Vilići surađivali s ustašama. Ćazim im je, tvrdio je, prijetio da će dovesti ustaše iz Iloka. Jablan je tada tvrdio da nije bio u štabu u vrijeme ubojstava.

Jedini preživjeli, Jasmin Vilić, rekao je da je vidio kako su tukli brata, tukli su i njega, i pitanje je kako bi i on završio da u štab nije došla njihova teta Mica i rekla da će se, ako ga ne puste, ići žaliti direktno Milanu Martiću u Knin. Skinuli su mu lisice i rekli mu da je slobodan.
- Muslimani su za Srbe svi bili Turci. Njima je bila bitna njihova Krajina, a što god nije bilo srpsko, gledali su uništiti i Hrvate i Muslimane - rekao je Jasmin na suđenju. Ćazimovo tijelo pronađeno je u jami na 40 metara dubine, a Alino na preko 100 metara. Bili su im odsječeni prsti, uši, spolovila... 

Komentara 3

Avatar Cornelius
Cornelius
16:00 08.01.2021.

Geđe, škije... oni kojima su svima Turci preci - sada protiv muslimana. Ne trpe konkurenciju.

DU
Deleted user
08:33 08.01.2021.

e moja pravdo....

RU
Rusvaj
08:51 08.01.2021.

Ajmo potražiti "Jablana"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije