Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gori odlagalište

Upozorenje građanima zbog požara kod Čakovca: Zatvorite prozore i ne izlazite iz kuća!

Buknuo požar na deponiju komunalnog otpada u Totovcu
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
1/17
25.05.2019.
u 20:41

Gori mješoviti komunalni otpad, a požar gase vatrogasci JVP-a Čakovec i okolnih DVD-ova

Na odlagalištu otpada u Totovcu pokraj Čakovca danas u 17 sati izbio je požar. Riječ je o deponiju gradskog poduzeća Čakom.

Gori mješoviti komunalni otpad, a požar gase vatrogasci JVP-a Čakovec i okolnih DVD-ova. Iznad tog najvećeg odlagališta u Međimurju visok je stup gustog dima.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

– Zapalila se plastika, uzrok još ne znamo. Pretpostavljam da je to od od otpada odloženog na plohi za zaprimanje miješanog komunalnog otpada. Gore na vrhu saniranog dijela odlagališta je plastika koja sad gori i gorjet će još sat, sat i pol vremena. To je taj crni, gusti dim od plastike. Nadamo se da neće biti većih problema. Plastika će sigurno sva izgorjeti, vatrogasci to ne mogu zaustaviti jer su temperature visoke – kaže direktor Čakoma Ivica Perhoč.

Je li, pitali smo ga, dim opasan za okolno stanovništvo?

– Sigurno ima nekakvog zagađenja, kontaktirali smo Zavod za javno zdravstvo koji će obaviti mjerenja. Gori plastika, a zna se da dim ima određenih zagađenja. U svakom slučaju, rekao bih da je požar sad pod nadzorom, lokaliziramo ga i ići ćemo na sanaciju plohe. Bit će sigurno komentara u javnosti, na nama je da kažemo istinu. Sve što ćemo utvrditi, javnost će doznati – kaže Perhoč.

Zavod za javno zdravstvo preporučio je stanovnicima na području trokuta Kuršanec - Orehovica - Čakovec da zatvore prozore i ne izlaze van zbog požara na deponiju i potencijalnog onečišćenja zraka.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok sredinom siječnja ove godine rekao je da u susjednom Čakovcu plastika koju građani selektiraju završava na odlagalištu otpada.

– Budući da je cijena da vam netko preuzme plastiku sada 1000 kuna po toni u cijeloj Hrvatskoj, Čakovec tako lijepo tu plastiku stavi na vrh deponija, dakle, ne zbrinjava, te na taj način štedi 1000 kuna po toni. To može jer ima u Totovcu svoj deponij – rekao je tada Čehok. Čakom je na tu Čehokovcu opasku tada odgovorio da  se sav otpad koji prikupe najprije sortira, a onaj koji se ne može na taj način zbrinuti, zbrinjavaju po najpovoljnijim uvjetima na tržištu.

Foto: David Kutnjak

– Preostala plastika koja se ne može zbrinuti jer se time nitko ne bavi ili je cijena previsoka, balira se i odlaže u privremeno skladište – poručili su tada u Čakomu. Takav balirani otpad prema zakonu u privremenom skladištu može biti najviše godinu dana, pa su prisiljeni odlagati ga na Totovcu. 

–To je sve u skladu sa zakonom. Na tom zbrinjavanju ne zarađujemo, znamo na kojem je mjestu plastika odložena te je u svakom trenutku, ako se pojavi mogućnost, možemo izvaditi i zbrinuti – istaknuli su u Čakomu u siječnju ove godine i pojasnili da je zbrinjavanje takve plastike stajalo oko 650 kuna po toni.

Komentara 11

NO
Nordik
19:40 25.05.2019.

Da li će za taj šlamperaj netko odgovarati, netko dati ostavku... Satima smo u otrovnom dimu od plastike.

PR
prokurator
21:27 25.05.2019.

ma ništa strašno, eno u zagrebu je gorilo skladište opasnog kolko već, 3-4 puta? na visokoj temperaturi gore svakakve toksične tvari, čestice aluminija padaju po milijunskom gradu... to su narodni običaji kod nas.

DO
dopizdilomi
23:23 25.05.2019.

Tako se to radi. Zagrebački potpis.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije