Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Između vodećih kandidata vodi se mrtva utrka, Milanović sve bliže K. Grabar-Kitarović

istraživanje
Foto: RTL
1/6
10.12.2019.
u 18:42

Aktualna predsjednica od rujna, uzastopna četiri mjeseca, bilježi pad potpore. U odnosu na studeni, pala je za gotovo 2 postotna boda

Dvanaest dana prije izbora, troje predsjedničkih kandidata vode iznimno napetu utrku. Kolindu Grabar-Kitarović bira 26,8 posto ispitanika (28,6 posto u studenom). Zorana Milanovića 25,4 posto (24,3 posto u studenom), a Miroslava Škoru 21 posto (16,7 posto u studenom). Pokazuje to istraživanje Promocije plus koje je objavio RTL.

Mislav Kolakušić udaljio se od vodećeg trojca, ali nezanemarivih 10,6 posto ispitanika njega želi za predsjednika (u odnosu na 14 posto u studenom).

Aktualna predsjednica od rujna, uzastopna četiri mjeseca, bilježi pad potpore. U odnosu na studeni, pala je za gotovo 2 postotna boda. Milanović je od rujna na sličnoj razini, s tim da mu je od studenog potpora porasla nešto iznad postotnog boda. Najveći rast, više od 4 postotna boda u odnosu na studeni, bilježi Miroslav Škoro koji se time ozbiljno približio vodećem dvojcu!  Istodobno, Kolakušić gubi 3,5 postotna boda.

Prema istraživanju, HDZ-ovi birači, točnije njih 77,3 posto podržat će službenu kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović, no 14,1 posto kaže da bi izabralo bivšeg člana HDZ-a Miroslava Škoru. Mislava Kolakušića bira 2,3 posto. A u redovima HDZ-a ima i onih kojima je Zoran Milanović prvi izbor.

Nakon vodećeg kvarteta, peta je Dalija Orešković s 2,6 posto (2,5 posto u studenom). I ona i Ivan Pernar bilježe rast. Bivši član Živog zida sada je na 1,9 posto (1,3 posto u studenom). Dejan Kovač pada, bira ga 1,5 posto ispitanika (2,6 posto u studenom). Dario Juričan, odnosno Milan Bandić, bilježi rast, ali je i dalje ispod 1 posto (0,9 posto, a u studenom 0,5 posto). Baš kao i Katarina Peović koja je na 0,9 posto (0,3 posto u studenom). Anto Đapić je ispod toga, na 0,4 posto. Nedjeljko Babić na 0,3 posto.
Neodlučnih birača je 7,9 posto.

Ako u drugi krug uđu Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović u tom je slučaju bira 48,3 posto ispitanika (51,8 posto u studenom). Zorana Milanovića 47,6 posto (u studenom 44,5 posto). Neodlučnih je 4,1 posto i to su oni koji bi odlučili o novom predsjedniku ili predsjednici.

Još veći pad Grabar-Kitarović bilježi u srazu s Miroslavom Škorom. Da oni uđu u drugi krug, Škoru bi odabralo 50 posto ispitanika (45,6 posto u studenom), aktualnu predsjednicu 45,2 posto (49,2 posto u studenom). Škoro ovdje u odnosu na studeni bilježi rast od gotovo 4,5 postotna poena, a predsjednica pad od čak 4 postotna poena. Smanjio se i broj neodlučnih, ali i dalje ih je 4,8 posto.

Da se u drugom krugu nađu Miroslav Škoro i Zoran Milanović, Škorina pobjeda je uvjerljivija. Bira ga 52,9 posto ispitanika (prema 49,6 posto u studenom). Milanovića 43,5 posto (u studenom 46,3 posto).

VIDEO Predsjednički kandidati

Komentara 125

IL
ilijan1a
20:31 10.12.2019.

Škoro predsjednik 🇭🇷

DU
Deleted user
20:37 10.12.2019.

koga vi to anketirate, majke ti?!! središnjicu sdp-a i hdz-a? gdje vi živite?

Avatar Ernest_Fulir
Ernest_Fulir
20:29 10.12.2019.

Opet mokri snovi... sve je vec odavno jasno. Milankovic sigurno gubi ove izbore, mozda cak ispada u prvom krugu. A Miroslav Skoro je gotovo sigurno novi predsjednik. Ako prodju Skoro i Milankovic, Skoro ce pobijediti sa cca 60 %. Ako prodju Kolinda i Milankovic, Kolinda pobjedjuje sa cca 55%. Ako pak Milankovic ispadne u prvom, Skoro tijesno pobjedjuje Kolindu (SDPovci ce dati glas njoj, a pola HDZa Skori. U sva tri scenarija Milankovic nema sanse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije