Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GAF TJEDNA

Ivan Malenica kao da nas u inflaciji želi 'dotući' pa povećava cijene usluga javnih bilježnika

Zagreb: Ivan Malenica dao je izjavu za medije povodom završetka štrajka djelatnika u pravosuđu
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/3
13.08.2023.
u 11:09

Ministarstvo ističe kako su se nadležnosti javnih bilježnika znatno proširile, zbog čega se javnobilježnički uredi moraju "jače angažirati prema strankama" pa više cijene javnobilježničkih usluga ne zovu poskupljenjem, nego “uravnoteženjem”!?

Kao da nam nije dosta skupoće, pogotovo osnovnih životnih namirnica i inflacije ministar pravosuđa i uprave kao da nas je odlučio “dotući” još jednim poskupljenjem. A to su ionako skupe javnobilježničke usluge. Iz njegova je ministarstva ovih dana u e-savjetovanje pušten prijedlog prema kojem bi javnobilježničke usluge kojima se koristi najveći broj građana u rujnu trebale poskupjeti prosječno 25 posto.

Neke "ekstrausluge" poput deponiranja novca izvan javnobilježničkog ureda pritom će se plaćati i deset puta više nego dosad. Uz pravilnik nije ponuđeno formalno obrazloženje, no priložen je "Sažetak", u kojem se navodi da se javnobilježničke tarife mijenjaju kako bi se "revidirao sustav nagrada za najčešće javnobilježničke radnje i proširio obuhvat prava javnih bilježnika na naknadu troškova nastalih u vezi s obavljanjem navedenih radnji".

VEZANI ČLANCI:

Ministarstvo ističe kako su se nadležnosti javnih bilježnika znatno proširile, zbog čega se javnobilježnički uredi moraju "jače angažirati prema strankama" pa više cijene javnobilježničkih usluga ne zovu poskupljenjem, nego “uravnoteženjem”!? Javni bilježnici, primjerice, za ovjera prijepisa ili fotokopije dokumenta, do sada imali pravo na naknadu u visini tri boda, a od sada će imati pravo na četiri boda. A kako je vrijednost boda ostala na prijašnja 1,33 eura, jasno je da će ovjera prijepisa umjesto 3,99 ubuduće koštati 5,32 eura, i to samo ako je riječ o dokumentu do pet stranica. Za veće dokumente od toga svaka sljedeća stranica dodatno će se naplaćivati jedan bod, odnosno 1,33 eura. 

VIDEO Usporedio je cijene u Barceloni i na Balkanu: 'Mi smo vam glup narod'

Komentara 9

Avatar mustafa1
mustafa1
11:36 13.08.2023.

ivan malenica, mafijas mafijaske udruge.

Avatar Crazy_bat
Crazy_bat
11:29 13.08.2023.

A oni nisu trebali tjednima štrajkati?....Sram te bilo!

FE
fefellerunt
11:53 13.08.2023.

Javni bilježnici jedna od institucija koja je jako potrebna , kao i mnoge druge po županijama i gradovima , da se izvuku novci od ljudi bez ikakve odgovornosti , rada i znanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije