Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
željeli preživjeti

Ispovijest bivših Wagnerovih boraca: 'Znali smo, ako ne poslušamo zapovijed, ubit će nas'

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
12.02.2023.
u 14:35

Jedan čovjek je ostao na položaju, bio je jako uplašen, to mu je bio prvi napad. Dobili smo zapovijed da trčimo naprijed. Ali čovjek se sakrio pod drvo i odbio. To je dojavljeno zapovjedništvu i to je to. Odveli su ga 50 metara od baze. Kopao je sebi grob, a onda je strijeljan, kazali su bivši borci Wagnera u intervjuu za CNN.

Dva bivša borca ruske privatne vojne tvrtke Wagner ispričala su za CNN svoja stravična iskustva na bojištu u istočnoj Ukrajini, te kako su svakoga tko je pokleknuo odmah strijeljali vlastiti zapovjednici. Njih su zarobile ukrajinske snage krajem prošle godine. CNN nije otkrio njihov identitet zbog vlastite sigurnosti. Obojica su oženjeni i imaju djecu te su unovačeni dok su bili u zatvoru. Jedan je služio 20-godišnju kaznu za ubojstvo iz nehata. Iz sigurnosnih razloga, Ukrajinci su bili prisutni u prostoriji u kojoj je održan intervju. CNN je rekao borcima da mogu prekinuti intervju kad god žele. No, razgovarali su detaljno više od sat vremena.

Dvojica boraca pričala su o užasnim gubicima u "prvom valu" napada. “Bilo nas je 90. Šezdeset je poginulo u tom prvom napadu, ubijeno u granatiranju. Šačica je ostala ranjena", rekao je jedan, prisjećajući se svog prvog napada kod sela Bilohorivka. "Ako je jedna grupa neuspješna, odmah se šalje druga. Ako drugi ne uspije, šalju iduću grupu", ispričao je. 

Drugi borac je sudjelovao u napadu koji je trajao pet dana, kroz šumu u blizini grada Lysychansk na granici Luhanska i Donjecka u istočnoj Ukrajini. "Prvi koraci u šumu bili su teški zbog razasutih mina. Od 10 momaka sedam ih je odmah ubijeno. Ne možete pomoći ranjenima. Ukrajinci su žestoko pucali na nas, pa čak i ako su im rane bile manje, morate nastaviti, inače ćete vi biti pogođeni", kazao je za CNN.

"U tome si pet dana, ljudi umiru pored mene, mole se Bogu, mole za vodu. Mislite da možete odložiti oružje i da se ništa drugo neće dogoditi. A onda ponovno počinje borba 10 minuta kasnije, a Ukrajinci nastavljaju dolaziti za vama. Četiri stotine Wagnerovih boraca je dovedeno tamo, a zatim sve više i više, cijelo vrijeme", ispričao je bivši Wagnerov borac.

Video: Tko je 'Putinov kuhar' koji mu se suprotstavio? Prodavao hrenovke, a sada je šef plaćenika koji siju strah po Ukrajini

Kazao je da baciti oružje znači doći pod snajpersku vatru i poginuti. Nije bilo evakuacije ranjenih, dodao je. "Ako ste ranjeni, prvo se otkotrljate sami, kako god možete, negdje neutralno gdje nema vatre, a ako nema nikoga, sami sebi ukažete prvu pomoć”, rekao je.

Žrtve su se gomilale u desecima. "Kada dođu žrtve, dobijete naredbu da ih utovarite, a ne razmišljate zapravo tko je mrtav, a tko ranjen”, rekao je jedan od boraca. Tijekom nekoliko tjedana na prvoj crti bojišnice, dvojica muškaraca rekla su da su mislili samo jedno: "Samo da preživim. Samo sam imao želju preživjeti, bez obzira na cijenu". 

Otupjeli su na žrtve i ubojstva ukrajinskih vojnika s kojima su se suočili. "Pomislio bi da ćeš osjetiti nešto nakon što nekoga ubiješ, ali ne, samo nastavi", kaže jedan od njih.  Alternativa hodanju kroz minska polja prema ukrajinskom topništvu bila je jednako smrtonosna, prema iskazima muškaraca. "Nismo se mogli povući bez zapovijedi, jer ako ne poslušamo zapovijed, bit ćemo ubijeni”, rekao je jedan od zarobljenika.

"Jedan čovjek je ostao na položaju, bio je jako uplašen, to mu je bio prvi napad. Dobili smo zapovijed da trčimo naprijed. Ali čovjek se sakrio pod drvo i odbio. To je dojavljeno zapovjedništvu i to je to. Odveli su ga 50 metara od baze. Kopao je sebi grob, a onda je strijeljan", kazali su za CNN

Dvojica muškaraca opisala su kako ih je Wagner regrutirao. U kolovozu i rujnu prošle godine, šef skupine Jevgenij Prigožin stigao je helikopterom u zatvore u kojima su držani, nudeći šestomjesečne ugovore u zamjenu za pomilovanje. Jednog od muškaraca čekalo je još 10 godina zatvora nakon presude za ubojstvo iz nehaja. "Vagao sam da je šest mjeseci bolje od 10 ili 11 godina koje još mogu provesti u zatvoru... Samo sam želio novi početak života", rekao je.

U to je vrijeme Prigožinova kampanja vrbovanja u ruskim zatvorima bila u punom jeku. Dužnosnici zapadnih obavještajnih službi i zatvorske skupine procjenjuju da je unovačeno između 40.000 i 50.000 muškaraca. Prigožin je prije par dana, podsjetimo, rekao da je novačenje u zatvoru završeno, ali nije naveo razlog.

"Samo šačica u mojoj jedinici došla je po novac, većina je došla jer su imali duge kazne”, rekao je jedan od boraca. "Ali bilo je i onih kojima je ostalo samo 12 dana kazne, pa su ipak otišli", dodao je jedan od njih. "Sve su postrojili u dvorištu i Prigožin je počeo vrbovati ljude”, rekao je, dodajući da je šef Wagnera rekao da ima ovlasti od višeg tijela.

Za zatvorenike kojima je ostalo puno godina ponuda je bila primamljiva. "Za našu slobodu smo se morali boriti šest mjeseci u Ukrajini, boriti se protiv nacista. Pritom nam je obećao plaće, otplatu kredita", kazao je bivši borac Wagnera.

Ubrzo nakon Prigožinovih posjeta, stotine zatvorenika su autobusima i avionima odvezene na poligon u Rostovskoj oblasti u Rusiji, kažu dvojica muškaraca. Obuka je bila kratka i osnovna.

Sada su ogorčeni zbog prijevara. "Nije spomenuo ništa o opasnosti", rekao je jedan. Kaže da je Prigožin govorio o brisanju svih osuda. "Odslužit ćemo šest mjeseci, sve će biti brisane, predujam od 240.000 rubalja (oko 3300 dolara) i također da je naš zadatak da držimo obranu na drugoj liniji”, kažu. 

Dvojica muškaraca također se osjećaju prevarenima u pogledu prirode sukoba. "Mislili smo da ćemo se boriti protiv raznih plaćenika. Nismo mislili da je tamo itko ostao u ukrajinskoj vojsci. Mislili smo da su napustili zemlju”, rekao je jedan.

"Tako je postalo jasno da samo vrte laži kako bi nas naveli da uđemo u bitku s Ukrajincima. Nitko zapravo nije mislio da će se Oružane snage Ukrajine zapravo boriti za vlastitu zemlju, za svoje voljene. To smo naučili tek nakon što smo ušli tamo", kazali su.

Na pitanje bi li ponovno donijeli istu odluku, zatvorenici su na trenutak zastali. "Mislim da je to bio pogrešan izbor… Doveli su nas ovdje pod pogrešnim izgovorom", rekao je jedan. “Mislim da nije bilo vrijedno toga. Sada se nadam da mogu okrenuti novi list.”, kazao je drugi.  Rekao je da je uspio doći do svoje obitelji otkako je zarobljen. “Mislili su da sam mrtav, dok im se nisam javio. Plakali su i čudili se što sam živ", dodaje.

Obojica su rekla da se žele vratiti u Rusiju. Jedan je rekao: "Nije me briga za Rusiju, ali samo želim ići kući."

Komentara 7

DU
Deleted user
14:55 12.02.2023.

Alternativno im ostalo da i dalje godinama i godinama "trunu" u ruskom zatvoru, utipkajte Crni delfin, primjerice...

Avatar uputnik
uputnik
07:56 13.02.2023.

Objavljen još jedan video s "ubojstvom maljem" plaćenika PMC "Wagner"

SA
saudinus
20:06 12.02.2023.

Ovo je lagano izmišljeno. Jedino Krešimir Kuršum vjeruje u to. Ili iz prve ruke zna sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije