Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi čovjek MOL-a jači od države

Interpol je tražio i novčanu garanciju da uhiti Hernadija

Zsolt Hernadi je rekao da sve dok MOL nije u mogućnosti održavati smislene konzultacije s hrvatskom Vladom o budućem razvoju neće biti nikakvog napretka na tom području
Foto: LASZLO BALOGH/REUTERS/PIXSELL
1/5
24.11.2016.
u 08:30

Hrvatska traži Hernadija zbog sumnji da je bivšem premijeru Sanaderu dao 10 milijuna eura za upravljačka prava nad Inom

Pred zakonom smo, barem nominalno, svi jednaki, no sudeći po primjeru Zsolta Tamasa Hernadija, neki od nas su ipak jednakiji. Jer prvi čovjek MOL-a, kojeg Hrvatska traži jer je u našoj zemlji optužen da je bivšem premijeru Ivi Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi MOL preuzeo upravljačka prava nad Inom, iako na to nije imao pravo, našem pravosuđu postaje sve nedohvatljiviji.

Mađarska ga je odavno proglasila svojim nacionalnim interesom, tvrdeći da bi i samo njegovo ispitivanje u bilo kojem svojstvu ugrozilo financijsku i energetsku sigurnost te zemlje!?

Istodobno, mađarski diplomati lobiraju za Hernadija gdje stignu, a iz diplomatskih izvora neslužbeno se čuje da je mađarska nota odaslana Interpolu mogući razlog što je ta međunarodna policijska agencija nedavno suspendirala Interpolovu tjeralicu za Hernadijem.

Takvu odluku na konferenciji na Baliju donijelo je Glavno tajništvo Interpola, koje je odbilo ukinuti suspenziju međunarodne potrage za Hernadijem iako je prethodno Komisija za kontrolu Interpolovih datoteka zainteresiranim stranama dostavila podatke iz kojih proizlazi da objavljivanje međunarodne potrage ne bi bilo u suprotnosti s pravilima Interpola.

Koliko je slučaj Hernadi očito poseban svjedoči i podatak da je riječ o presedanskoj odluci jer se nikada prije nije dogodilo da Izvršni odbor i Glavno tajništvo Interpola ne poslušaju preporuku Komisije za kontrolu Interpolovih datoteka.

Da stvar bude bolja, prije ove odluke Interpol je čak tražio i financijsku garanciju od Hrvatske, koja bi pokrila eventualnu štetu koju bi Interpol pretrpio ako bi raspisao tjeralicu protiv Hernadija te ako bi Hernadi na koncu bio oslobođen!?

Iako je gotovo nevjerojatno da međunarodna policijska agencija traži financijsku garanciju od države koja potražuje osobu optuženu za ozbiljan kriminal, Hrvatska je bila voljna dati takvu garanciju, no od toga na kraju nije bilo ništa, jer je Interpol, može se pretpostaviti nakon političke intervencije iz Mađarske, od takvog zahtjeva odustao.

Inače, ovom odlukom Hrvatskoj je zabranjeno da se u slučaju Hernadi koristi Interpolovim potražnim sustavom, a tjeralica raspisana za njim vrijedi na teritoriju Hrvatske. Za njim je raspisan i europski uhidbeni nalog (EUN), no od toga je slaba vajda jer iako je Hernadi od trenutka kada je Hrvatska za njim raspisala EUN putovao u Austriju i Njemačku, one po njemu nisu postupile.

Što je još gore, tamošnji sudovi o hrvatskom EUN-u nisu ni odlučivali, pa je Hrvatskoj izbijena mogućnost da s tom problematikom eventualno ode pred Europski sud pravde u Luxembourg. Istovremeno, Mađari se na sve moguće načine trude opstruirati postupak koji se protiv Hernadija vodi u Hrvatskoj, pa su tako, iako njihovi političari i tužitelji u javnim istupima tvrde drukčije, u čak pet navrata odbili Hernadiju uručiti USKOK-ove pozive.

Odbili su Hernadija ispitati, a nisu mu, također zbog nacionalnih interesa, dopustili ni da svjedoči u aferi Spice. Nadalje, Hrvatska Mađarskoj nikada nije ustupila Hernadijev spis, a ni Mađari od Hrvatske nikada ništa iz spisa koji broji tisuće stranica nisu tražili.

Uz to su blokirali i konvenciju o uzajamnoj pravnoj pomoći kojoj je Hrvatska trebala pristupiti ulaskom u EU. Napravili su i rade sve što mogu kako bi zaštitili čovjeka optuženog za ozbiljan kriminal.  

>> Interpol odbio obnoviti tjeralicu protiv Zsolta Hernadija

Komentara 31

AB
abendblatt
08:55 24.11.2016.

Kad ce Cvitan zatraziti od Jezica da uplati onih 5 milijuna Eura, za koje se sudi Sanaderu??? To "novinare" ne zanima???.

CR
crocro
08:52 24.11.2016.

Jednostavno Hrvatsku ne doživljavaju kao ozbiljnu državu. Da se radilo o nekoj drugoj državi npr. Njemačkoj, Italiji, Belgiji, Francuskoj i sl. da li bi takav presedan napravio Interpol? Vjerojatno ne. A kada bi rekli da ne želimo biti član takvog Interpola, svi bi se digli na noge. Hrvatska kao suverena država, članica NATO saveza i Europske unije ne zaslužuje da jedna organizacija s njom briše pod i baca je na koljena. Optužbe su toliko ozbiljne da ne mogu biti ozbiljnije i ako se slučaj treba razriješiti onda nam Interpol treba omogućiti da Hrvatska ispita osumnjičenog i da postupi po međunarodnoj tjeralici koju je izdala država Hrvatska a ne da takvca organozacija prosuđuje da li je ili nije optužnica politički montirana. To je strašno. Ovdje se Hrvatska treba ozbiljno postaviti i bez obzira na sve ponovo raspisati međunarodnu tjeralicu bez obzira da li je utemeljena ili ne ili je priznaju ili ne samo kako bi smo pokazali da smo u pravu i da ne odustajemo od kaznenog progona osumnjičenih. Ako nam međunarodna zajednica i svjetska policijska organizacija u tome ne želi pomoći, onda ne vidim svrhu članstva u takvoj organizaciji. Naravno da se ne trebamo isključiti iz takve organizacije ali moramo nastojati dokazati da su odluke ove organizacije potpuno krive i moramo biti uporni sve dok se naši argumenti ne prihvate i na kraju uhiti osumnjičena osoba i dostavi pravosudnim tijelima države koja ga potražuje i protiv njega vodi kazneni postupak.

SA
sadsamtu
09:30 24.11.2016.

Hernadija ćemo uhititi samo ako stupi na hrvatski teritorij, što on neće učiniti. No postoji način na koji se može "kazniti" neprijateljsko preuzimanje Ine od strane Mađara. Točno se zna što sve od uvjeta postavljenih za kupnju dionica Ine Mađari nisu ispunili, što je legalan i legitiman razlog za raskidanje ugovora o prodaji. Za to treba politički čvrst stav i spremnost na gospodarski i politički rat s Mađarskom koji bi sigurno uslijedio, ali smatramo li da nam treba naftna kompanija i kakva-takva energetska neovisnost, to je put kojim treba krenuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije