Naslovnica Vijesti Hrvatska

Slučaj Zsolta Hernadija stvar je pravosuđa, a ne politike

Odnosi dviju država su od velike podrške Mađarske za vrijeme Domovinskog rata i posebno pri kraju pregovora za članstvo u EU, kad je i tamošnji premijer Viktor Orbán odigrao jednu od ključnih uloga, posljednjih bili godina u silaznoj putanji.
22. studenoga 2016. u 19:17 1 komentara 211 prikaza
Zsolt Hernadi
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatska inzistira na nastavku arbitraže u slučaju Ine i MOL-a, no odnosi Hrvatske i Mađarske moraju se razvijati i uz taj spor. Također, slučaj predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija je stvar pravosuđa, a ne politike. Tako glase glavne teze iznesene koje je hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier iznio nakon sastanka s mađarskim kolegom Péterom Szijjártóm u Budimpešti.

– Ne treba zatvarati oči: postoji spor između hrvatske države i MOL-a i on je negativno utjecao na odnose država. Stav je hrvatske Vlade da se taj spor rješava nastavkom arbitraže. No mi želimo promijeniti tu logiku i razvijati odnose Hrvatske i Mađarske jer postoji i život nakon arbitraže – kazao je Stier.

Odnosi dviju država su od velike podrške Mađarske za vrijeme Domovinskog rata i posebno pri kraju pregovora za članstvo u EU, kad je i tamošnji premijer Viktor Orbán odigrao jednu od ključnih uloga, posljednjih bili godina u silaznoj putanji. Spor oko Ine, optužnica protiv Hernadija kojim ga se tereti za davanje mita Ivi Sanaderu, a potom i odnosi s Vladom Zorana Milanovića te su odnose gurnuli na dno.

Prvi susret dvojice ministara rezultirao je ambicioznim planovima.

Početkom 2017. održat će se sjednica mješovitog vladina odbora, prva od 2014. godine. Već su ustanovili veliki broj tema, a među njima je i projekt hrvatske vlade o gradnji plutajućeg terminala za ukapljeni plin.

– Nama je važna energetska sigurnost i diversifikacija izvora energija – kazao je Stier te u to, kontekstu spomenuo interkonekciju plinovoda. Naime, Mađari inzistiraju da se na plinovodu omogući protok plina u oba smjera. – Za to se trebaju postići tehnički uvjeti, a cijena je jedan od elemenata. No politička volja postoji – dodao je Stier.

Dvojica ministara dogovorila su se da će zajedno posjetiti BiH i zajedno raditi da BiH ispuni sve kriterije i ostane na putu euroatlantskih integracija. Što se tiče migrantske krize, postoji zajedničko razumijevanje da se vanjske granice EU moraju štititi.

>> Hernadijev odvjetnik: Na Interpolovu odluku nije moguća žalba

>> Interpol odbio obnoviti tjeralicu protiv Zsolta Hernadija

Filmushka
PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar istina007
    istina007:

    Pa da u domovinsku ratu mađarska je puno pomagao hrvatsku hrvatska je od mađarske dobio i oružje i municiju. Kada su mađari postavili ogradu hrvatski političari svi pljuli na mađarsku jel bio tako??? Mađarska je oštro kritikovao Sloveniju kada nije ... prikaži još! dao zeleno svetlo Hrvatsku za ulazak u EU, a odnosi su pogoršovali kada je oštro kritikovao Hrvatsku što je blokirao Srbiju za članstvo u EU. Srbija i Mađarska sada ima bolje odnose nego ikad i nema ni problem ovde da imaš dvojno državjanstvo. Ja slušam i mađarski vest na tv pa i one govire nikad slabije odnose sa Hrvatskom nisu imali mađari nego sad.