Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog Ministarstva obrane

Iako nisu generali, 39 časnika moći će se zvati generalima!

Krstičević
Foto: Petar Glebov/Pixsell
10.01.2018.
u 11:45

MORH: Ispravljamo nepravdu koja je učinjena 2002. godine

Prihvati li Sabor izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, koje je Vlada u proceduru poslala prošli tjedan, Hrvatska vojska dobit će čak 39 novih generala. I to umirovljenih!

Zvuči neobično, ali riječ je o prijedlogu Ministarstva obrane prema kojemu svi oni koji su do 31. prosinca 2003. umirovljeni u činu stožernog brigadira “imaju pravo na oslovljavanje činom brigadnog generala i nošenje oznake toga čina”. Tako će se generalima moći nazivati Stjepan Adanić, Božo Kožul, Ante Kotromanović, Đuro Matuzović, Miroslav Međimorec, Renato Romić i njih još 33, no zanimljivo je da tim rješenjem nitko od njih ne dobiva veća materijalna prava. Zašto se onda predlažu izmjene?

Stožerni brigadir nije general

“Time se ispravlja nepravda koja je učinjena Zakonom o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske iz 2002. godine. Naime, zakonodavac tada nije predvidio što s onim osobama koje su imale čin stožernog brigadira, a koje su otišle iz obrambenog sustava do 1. siječnja 2004. te su time bile degradirane”, odgovorili su nam iz MORH-a.

Da bi se razumjelo o čemu je riječ, za objašnjenje smo zamolili umirovljenog general-bojnika Krešimira Kašpara, dugogodišnjeg pobočnika predsjednika Tuđmana i pročelnika Vojnog kabineta trojice predsjednika Republike, koji je odlično upućen u ovu problematiku.

– Najprije treba istaknuti da u Oružanim snagama RH stožerni brigadir nikada nije bio general niti je komodor bio admiral. Stožerni brigadir bio je najviši viši časnik u kopnenoj vojsci i zrakoplovstvu, a komodor najviši viši časnik u mornarici – kaže Kašpar i objašnjava da je čin stožernog brigadira uveden 1995., a ukinut 1999. godine. U tom trenutku bilo je 114 časnika s činom stožernog brigadira, i to njih 78 u djelatnoj službi, a njih 36 bilo je ili već prije umirovljeno ili su bili izvan sustava Oružanih snaga. Čin komodora imala su tri časnika. Njihov status ostao je nejasan sve do Zakona o službi u Oružanim snagama donesenog u ožujku 2002. godine. U skladu s odredbama toga zakona, do 31. prosinca 2003. od 78 djelatnih stožernih brigadira njih 23 promaknuta su u čin brigadnoga generala, njih 39 umirovljeno je u činu stožernog brigadira, 16 ih je prevedeno u čin brigadira i poslije umirovljeno s tim činom, a njih 36 ostalo je s činom stožernog brigadira. Trojicu komodora, koji su ostali djelatni u mornarici, prešutno se prihvatilo kao osobe s prvim admiralskim činom!

– Zbog nespretnosti zakonodavca – kaže Kašpar – ostala je određena gorčina pa je bilo inicijativa da se status stožernog brigadira izjednači s činom brigadnoga generala. No, sve je ostajalo na prijedlozima, djelomice i zato što bi se automatskim prevođenjem generalski zbor povećao za još 91 osobu, što nitko ozbiljan nije htio provesti. Sada se napokon i konkretno rješava problem, ali predložena zakonska odredba nije dobra. Prvo, nije mi poznato postoji li igdje u svijetu takvo rješenje: stvaraju se čudni, “administrativni” generali koji neće biti generali, ali će steći pravo da ih se tako oslovljava i nosit će generalske oznake. I drugo, sve to bez odluke predsjednice države, jedine osobe koja može nekoga promovirati u generala. To vam je kao da zakonski omogućite da nekoga oslovljavate titulom doktora, a on to nije! – slikovit je Kašpar.

Nadajući se da će Hrvatski sabor odbiti tu “smiješnu zakonsku inovaciju”, general Kašpar upozorava na još jednu manjkavost i nekorektnost predloženog rješenja: generalima će se moći oslovljavati samo 39 stožernih brigadira, a njih 52 to pravo ne dobiva!

– Pod firmom ispravljanja nepravde ispada da se zapravo rješava status nekih pojedinaca koji ne mogu preboljeti što nisu generali pa ako već to nisu i ne mogu biti normalno promaknuti, neka ih se bar tako oslovljava! Kao da je sramota biti brigadir, stožerni brigadir ili kapetan bojnog broda – oštar je Kašpar.

Nova nepravda

I umirovljeni brigadir Mladen Vragotuk, koji je do 31. prosinca 2003. bio stožerni brigadir, smatra da se zakonskim prijedlogom ne ispravlja, nego stvara nova nepravda: – Ovo je rješenje čudno i nekorektno. Što znači formulacija da se osobe imaju pravo koristiti nazivom i oznakama čina brigadnoga generala? Ili jeste brigadni general ili niste. Ako jeste, onda vam je taj čin dodijelila osoba ili institucija koja ima to zakonsko pravo, u ovom slučaju vrhovni zapovjednik. Opet se među navodno jednakima prave razlike – kaže Vragotuk, jedan od 52 časnika koji neće imati pravo na titulu generala. U toj su skupini i Mile Dedaković Jastreb, Zdravko Andabak, Petar Bajan, Damir Tomljanović, Rudolf Perešin, Marjan Biškić, Rajko Dumančić, Stanislav Krulić...

Postoji li pravednije rješenje? General Kašpar tvrdi da bi kudikamo logičnije bilo da se nepravda prema stožernim brigadirima ispravi tako da im se omogući stjecanje počasnog čina generala, osobito zato što se vraćanje počasnog čina predlaže i najnovijim izmjenama zakona.

Pogledajte i galeriju: Ako nas pogodi treći svjetski rat, ovih 10 zemalja imat će ključnu ulogu!

Krstičević
1/12

Komentara 141

DU
Deleted user
12:21 10.01.2018.

Znači, Dedaković Jasteb i Rudolf Perešin ne, Štef Adanić da!

Avatar Grunf
Grunf
12:31 10.01.2018.

ja koliko se sjećam činova iz vojske stožerni brigadir ne postoji, već samo brigadir kao najveći časnički čin,nakon njega je brigadni general kao najmanji generalski čin. Novinar ili je pogriješio ili je vojsku služio u nekoj drugoj državi,a s obzirom da je bilo moderno vojsku služiti civilno kao tetkica onda je bit će to. Postoji stožerni general,ali stožerni brigadir nikako

Avatar tituš
tituš
12:26 10.01.2018.

Kotromanović unutra, ne valja prijedlog .. on ne zna niti govoriti, kako bi generalom bio ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije