Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLAS:

Hrvatska je najneuspješnija zemlja EU po iskorištenosti sredstava iz kohezijskih europskih fondova

Jozo Radoš i Anka Mrak Taritaš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
11.04.2019.
u 13:04

Hrvatska je u prošloj godini dovršila projekte vrijedne tek 2,1 milijardu eura od raspoloživih ukupno 12,6 milijardi eura

Hrvatska je najneuspješnija zemlja Europske unije po iskorištenosti sredstava iz kohezijskih europskih fondova sa samo 17 posto isplaćenih sredstava, ustvrdio je danas u Saboru na konferenciji za medije zastupnik GLAS-a u Europskom parlamentu i kandidat na predstojećim izborima Jozo Radoš. Hrvatska je u prošloj godini dovršila projekte vrijedne tek 2,1 milijardu eura od raspoloživih ukupno 12,6 milijardi eura.

- Poseban je problem neujednačenosti podataka o raspoloživim fondovima kao i njihovoj potrošnji, to se sad posebno vidjelo na sučeljavanjima. Zato treba uvesti sustavno praćenje alociranih i isplaćenih sredstava na dnevnoj bazi, za to treba samo imati urednu internetsku stranicu. To nije skupo, samo trebate informatički alat i organizaciju javne uprave koja će redovito unositi svježe podatke – rekao je Radoš naglasivši kako bi tada i premijer i ministri napokon mogli u svakom trenutku znati u kojoj smo fazi korištenja fondova.

Imamo problem u realizaciji velikih projekata, odnosno u povlačenju sredstava za njih, tvrdi Radoš naglasivši kako se već sada najavljuje da postoji rizik da se ti projekti neće stići završiti u predviđenom roku niti će se planirana sredstva iskoristiti.

- Dodatni problem je problem javne uprave, što se posebno vidi na provedbi programa energetske obnove zgrada javnog sektora, tu je problem slabe kreditne sposobnosti pružatelja energetske usluge, kao i nedostatak upravnih i financijskih kapaciteta javnog sektora, te problem planiranja – ocjenjuje Radoš na konferenciji za medije pod nazivom "EU fondovi u RH – mitovi i migovi".
Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš dodaje kako je, na žalost, Hrvatska na samom dnu po korištenju fondova EU, kao što je uostalom Hrvatska u niz stvari na dnu europske ljestvice.

- Za uspješno povlačenje treba se dobro pripremiti, imati dobar program i puno toga odraditi – zaključila je.

Komentara 10

PA
pax5
13:35 11.04.2019.

Da gospođa kojim slučajem prođe bar nam neće nedostajati wc četki svih boja i dezena..

MA
Markos
13:16 11.04.2019.

Guja bi sigurno biti uspjesnija u povlacenju iz fondova. Cim bi dosla na vlast bi u 24sata uspjesno povukla 100 milijardi...WC scetki.

I1
ing-12345
15:48 11.04.2019.

Mrak Taritaš i Radoš su isto prilično "pomogli" da Hrvatska ne povlači novac iz EU fondova jer su i oni aktivno sudjelovali u stvaranju uhljebničke nesposobnu javnu upravu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije