Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska je najneuspješnija zemlja EU po iskorištenosti sredstava iz kohezijskih europskih fondova

Hrvatska je u prošloj godini dovršila projekte vrijedne tek 2,1 milijardu eura od raspoloživih ukupno 12,6 milijardi eura
11. travnja 2019. u 13:04 10 komentara 230 prikaza
Jozo Radoš i Anka Mrak Taritaš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatska je najneuspješnija zemlja Europske unije po iskorištenosti sredstava iz kohezijskih europskih fondova sa samo 17 posto isplaćenih sredstava, ustvrdio je danas u Saboru na konferenciji za medije zastupnik GLAS-a u Europskom parlamentu i kandidat na predstojećim izborima Jozo Radoš. Hrvatska je u prošloj godini dovršila projekte vrijedne tek 2,1 milijardu eura od raspoloživih ukupno 12,6 milijardi eura.

Amsterdamska koalicija izbori za Europski parlament Amsterdamska koalicija započela programsku turneju

- Poseban je problem neujednačenosti podataka o raspoloživim fondovima kao i njihovoj potrošnji, to se sad posebno vidjelo na sučeljavanjima. Zato treba uvesti sustavno praćenje alociranih i isplaćenih sredstava na dnevnoj bazi, za to treba samo imati urednu internetsku stranicu. To nije skupo, samo trebate informatički alat i organizaciju javne uprave koja će redovito unositi svježe podatke – rekao je Radoš naglasivši kako bi tada i premijer i ministri napokon mogli u svakom trenutku znati u kojoj smo fazi korištenja fondova.

Imamo problem u realizaciji velikih projekata, odnosno u povlačenju sredstava za njih, tvrdi Radoš naglasivši kako se već sada najavljuje da postoji rizik da se ti projekti neće stići završiti u predviđenom roku niti će se planirana sredstva iskoristiti.

Anka Mrak Taritaš i Giovanni Sponza Amsterdamska kolaicija u Splitu pozvala na europske izbore Anka Mrak Taritaš: Suverenizam je drugo ime za nacionalizam

- Dodatni problem je problem javne uprave, što se posebno vidi na provedbi programa energetske obnove zgrada javnog sektora, tu je problem slabe kreditne sposobnosti pružatelja energetske usluge, kao i nedostatak upravnih i financijskih kapaciteta javnog sektora, te problem planiranja – ocjenjuje Radoš na konferenciji za medije pod nazivom "EU fondovi u RH – mitovi i migovi".
Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš dodaje kako je, na žalost, Hrvatska na samom dnu po korištenju fondova EU, kao što je uostalom Hrvatska u niz stvari na dnu europske ljestvice.

- Za uspješno povlačenje treba se dobro pripremiti, imati dobar program i puno toga odraditi – zaključila je.

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
  • pax5:

    Da gospođa kojim slučajem prođe bar nam neće nedostajati wc četki svih boja i dezena..

  • Markos:

    Guja bi sigurno biti uspjesnija u povlacenju iz fondova. Cim bi dosla na vlast bi u 24sata uspjesno povukla 100 milijardi...WC scetki.

  • ing-12345:

    Mrak Taritaš i Radoš su isto prilično "pomogli" da Hrvatska ne povlači novac iz EU fondova jer su i oni aktivno sudjelovali u stvaranju uhljebničke nesposobnu javnu upravu.