Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDLAŽE IZMJENE ZAKONA

Hrg traži zabranu rada nedjeljom: O tome bi mogla ovisiti njegova podrška predsjedničkim kandidatima

Branko Hrg
Foto: Patrik Maček/ PIXSELL
1/4
13.11.2019.
u 12:17

Saborski zastupnik predlaže Ministarstvu gospodarstva da izmijeni ili Zakon o trgovini ili Pravilnik o radnom vremenu prodavaonica i drugih oblika trgovine.

Branko Hrg, zamjenik predsjednika Hrvatske demokršćanske stranke i saborski zastupnik ponovno se danas založio za zabranu rada nedjeljom, na što ga je potaknula najava jednog trgovačkog lanca da od 1. siječnja iduće godine uvodi neradnu nedjelju u trgovinu i ugostiteljske objekte. 

Ministarstvu gospodarstva tako predlaže da izmijeni ili Zakon o trgovini ili Pravilnik o radnom vremenu prodavaonica i drugih oblika trgovine tako da trgovine rade radnim danom od ponedjeljka do petka od 6 do 20 sati, subotom od 6 do 18 sati, a nedjeljom ne rade, uz mogućnost da se po izboru samog poslodavca odredi najviše pet nedjelja godišnje kojima bi ipak radile. 

Ministarstvu rada i mirovinskog sustava pak predlaže izmjene Zakona o radu, točnije članka 94. u kojem bi stajalo kako radnik ima pravo na povećanu plaću za otežane uvjete rada, prekovremeni i noćni rad, dok za rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi, radnik ima pravo na povećanu plaću u iznosu od 100 posto.

- Vjerujem da će se za primjerom trgovačkog lanca koji više neće raditi nedjeljom povesti i drugi, uz mjere koje je do sada poduzela Vlada, to bi bio dodatak boljem odnosu prema radnicima i njihovom ostanku u Hrvatskoj. U Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj nedjeljom se ne mogu naći otvorene trgovine, no trgovački lanci koji tamo ne rade, ovdje su otvoreni. Lokalna samouprava, koja može odlučiti o neradnoj nedjelji u trgovinama, od toga bježi, pa smatram da se bez izmjene zakona i pravilnika to pitanje neće moći riješiti na nacionalnoj razini – rekao je Hrg te pozvao resorna ministarstva da prihvate njegove prijedloge. Ne vidi problem u činjenici da je Hrvatska turistička zemlja.

- I Švicarska i Austrija su turističke, pa kod njih to funkcionira – ustvrdio je Hrg koji od predsjedničkih kandidata očekuje da pitanje neradne nedjelje stave u svoje programe, o čemu će ovisiti i eventualna potpora njegove stranke.

Komentara 7

TI
Tigar60
13:10 13.11.2019.

To bi bilo pošteno. Službe koje nemoraju raditi neka ne rade.

ZO
Zooltan
23:59 13.11.2019.

rad nedjeljom treba platiti i nema problema. ovo je jeftino skupljanje bodova od neznalica

Avatar Sandinista
Sandinista
14:10 13.11.2019.

Najjače mi je gledati licemjere kako izlaze s nedjeljne mise pa idu ravno u prvi kafić a poslije toga trgovina, plac ili šoping centar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije