Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Profesor Dragičević nakon odluke da neće dobiti otkaz: Nisam ushićen i nisam ponižen

Franjo Dragičević, koji je napao učenike jer su ga provocirali, neće dobiti otkaz, ministrica najavila akcijski plan protiv nasilja u školama
10. prosinca 2018. u 20:19 12 komentara 3270 prikaza
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

– Nisam ushićen i nisam ponižen. Primio sam odluku na znanje – rekao nam je profesor strojarstva u Tehničkoj školi Čakovec Franjo Dragičević (64) koji neće dobiti otkaz zbog toga što je nasrnuo na dvojicu učenika drugih razreda koja su ga gađala kredom i provocirala. Nakon inspekcijskog nadzora dobio je opomenu.

škola Tehnička škola Čakovec Profesor fizički nasrnuo na učenike jer su ga gađali kredom?

– Škola nije do kraja iskoristila sve mogućnosti koje su joj dane da ih provede u okviru ovlasti i nije kontinuirano provodila mjere koje su propisane zakonom i ostalim propisima Ministarstva. Ravnatelj je iz ovlasti poslodavca donio odluku o upozorenju nastavniku iz obaveze radnog odnosa, što znači da, kad bi se takav incident ponavljao, nastavnik bi mogao dobiti otkaz – rekla je Marijana Korazić Ciković, načelnica samostalnog sektora za inspekcijski nadzor. Inspekcija će, dodala je, izreći mjere iz svojih ovlasti. Prof. Dragičević ističe da stručne službe škole nisu ništa krive.

Škola APSURD U ŠKOLI Otac intervenirao: Učenik (19) bacio stolac na kolegu, ali ništa od ukora

Pooštriti zakone?

– Zakonska infrastruktura i pravilnici koji iz nje proizlaze mojim kolegicama i kolegama, pedagozima, psiholozima i ravnateljima vežu ruke. Ne drži vodu da su stručne službe loše odradile posao – tvrdi. Ministrica Blaženka Divjak poručila je da nasilje nije bilo niti će ikad biti dobar odgovor na nasilje, niti se njime išta rješava.

Najavila je državni akcijski plan o prevenciji nasilja u školama. Razmotrit će treba li pooštriti zakone i pravilnike, no važnija je, smatra, prevencija, od kurikuluma u školama do sustava podrške nastavnicima, učiteljima i roditeljima.

– Ova situacija nije samo rezultat onoga što se događa u školama, nego daleko više i jače zadire i u situaciju koja dolazi iz roditeljskog doma. Roditelji ne mogu pobjeći od toga da su oni ti koji odgajaju djecu – upozorila je. Za komentar smo upitali i sociologa Renata Matića.

razred ODMAH SUSPENDIRANA VIDEO Popela se na stol i maltretirala profesora, reakcija razreda je žalosna

Nije smio doći u tu situaciju

– Ovaj konkretan slučaj imao je i funkciju alarma. Javnost se zapravo i nije podijelila jer svi koji nešto znaju o školi i obrazovanju u najvećoj mjeri na strani su profesora. Sigurno ne zato što je možda neprimjereno reagirao, nego zato što razumiju u kakvoj se nemogućoj situaciji našao. Što je mogao? On da je imao jasnu preporuku što u konkretnom trenutku treba učiniti, on bi to sigurno i učinio, kao i mnogi drugi u sličnim situacijama.

Čini se da je ovaj slučaj doveo do točke pucanja, do točke kad se više ne može očekivati da će se sustav obrazovanja održavati na ovoj razini nepostojanja ikakvog protokola i konkretnih preporuka nastavnom osoblju što učiniti kad su obrazovni proces i svi sudionici ugroženi zbog jednog ili nekolicine problematičnih učenika.

Profesor Franjo Dragičević #Ijasamfranjo Profesor koji je ujedinio Hrvatsku nakon sukoba s učenicima neće dobiti otkaz

Nastavnik nikad nema pravo uzvratiti, ali puno je važnije, a to je ovdje potpuno izostalo, da svi drugi moraju učiniti da on ni ne smije doći u situaciju da mu ne ostane ništa u smislu “spašavanja vlastite kože”. Mogao je sjediti i dopustiti da nekoliko učenika terorizira i njega i cijeli razred, kako bi birokratski umovi bili mirni – kaže R. Matić.

– Kako ne bi napravili korak više koji ne smiju, oni su zapravo osuđeni, sa svim dosadašnjim zakonima i aktivnostima, trpjeti nasilje. Nasilje koje čini jedna ili dvije maloljetne osobe trpi i preostalih 20 ili 30 učenika u razredu – ističe. – U Finskoj nakon jednog ispada ili pokušaja zazvoni crveni alarm i uključuje se cijeli sustav! – zaključuje Matić.

Uhićena VIDEO Profesorica iz noćne more: Pjevala himnu i nasilno rezala kosu učeniku

Ravnatelj škole Dražen Blažeka kaže da su postojale tri mogućnosti – da se ništa ne dogodi, opomena pred otkaz i otkaz. – Odlučili smo pružiti profesoru još jednu priliku – kaže.

Pogledajte izjavu profesora Franje Dragičevića:

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
Znanjem do financijskog oporavka
NOVI POČETAK
Uz prave savjete riješite se financijskih problema i pripremite se za svježi start
 • Avatar komentatorx
  komentatorx:

  Podrška profesoru. Klošara nasilnika koji ometaju nastavu su pune škole, a sustav se pravi i gluh i slijep dok ne dođe do incidenta. Potom se formiraju komisije koje ništa ne urade već se samo svi prave kao da nešto rade. ... prikaži još! Svi problemi se metu pod tepih. Imam saznanja iz prve ruke od sestre nastavnice. Roditelji, često i ugledni znaju biti krajnje nasilni i vulgarni prema nastavnicima. Školski sustav naprosto nitko ne štiti.

 • Avatar bozze69
  bozze69:

  čudna su vremena došla. autoriteti se ne poštuju.prosvjetari su izloženi zlostavljanju i pritiscima od roditelja i učenika. učitelji da bi se na neki način zaštitili idu linijom slabijeg otpora te su tako stvorili hiperinflaciju odlikaša. doda li se ovome prostituiranje ... prikaži još!e struke, dilanjem ispita i diploma na visokoškolskim ustanovama, sistem očito vapi za resetiranjem.

 • Deleted user:

  Očito da je profesor satjeran u kut , sistem koji daje učenicima više zaštite i prava od njemu namijenjenog , osobni integritet koji je duboko povrijedjen odnosom učenika i njihovih roditelja do njegove profesije jednostavno je prešlo u samoobrambenu refleksnu ... prikaži još!u radnju . Gospodin je toliko frustriran stanjem da ne žali za učinjenim što je i razumljivo . Netko u odgoju dijece ne ispunjava svoje obaveze nisu to škole , vrtiči to je problem obitelji , roditelja , države jer kao što je poznato lanac je toliko jak kao njegova najslabija karika . U našem društvu toliko je stvari koje se ne riješavaju več se jednostavno pometu pod tepih da to postaje problem za sve .