Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivona Milinović

HDZ-ovka nakon izjave o Srbima dala ostavku na mjesto predsjednice Odbora za manjine

Ivona Milinović
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
24.10.2019.
u 14:22

"Napravila sam gaf, trebala sam biti opreznija i zato sam dala ostavku," kazala je Milinović, naglašavajući da ne želi da Odbor za nacionalne manjine bude opterećen onime što se događalo

Gradska vijećnica HDZ-a Ivona Milinović podnijela je u četvrtak neopozivu ostavku na mjesto predsjednice Odbora za nacionalne manjine riječkog Gradskog vijeća iako je za svoje izjave tijekom gostovanja u emisiji "Podcast Velebit", koje su ocijenjene kao govor mržnje, rekla da su izvučene iz konteksta.

"Napravila sam gaf, trebala sam biti opreznija i zato sam dala ostavku," kazala je Milinović, naglašavajući da ne želi da Odbor za nacionalne manjine bude opterećen onime što se događalo. "Kontekst ne može biti izgovor za izgovorene riječi, pa preuzimam političku odgovornost i podnosim ostavku", izjavila je Hini.

Sjednica Odbora za nacionalne manjine, na kojoj je taj odbor trebao raspravljati o prijedlogu njezina razrješenja na mjesto predsjednice odbora, trebala je biti održana danas, ali nije održana jer nije bilo kvoruma.

Inače, Milinović je u "Podcastu Velebit" iznijela niz kontroverznih izjava vezanih uz srpsku nacionalnu manjinu. Za pjesmu Hajdukovih navijača Torcide "Rijeko puna si Srba/Ne brini, Rijeko, ima još vrba" rekla je kako je neprimjereno pjevati takve pjesme "i davati Pupovcu argument da sutradan plače, evo Hrvati su fašisti".

"Međutim, evo, ako ćemo biti baš bezobrazni, ljudi trebaju znati da u Rijeci postoji 6,5 posto Srba. Dakle, nama ne trebaju nikakve vrbe. Možda po nekim drugim selima u Dalmaciji gdje ih ima 30 do 40", izjavila je u emisiji.

Hini je rekla da je neopozivu ostavku podnijela jer su za nju u poslovnom i privatnom životu važnija djela nego riječi. Dodala je kako je ponosna što su njenu mandatu u odboru nakon deset godina prvi put povećana sredstva za rad Vijeća za nacionalne manjine za 50 posto.

Moje riječi izvučene su iz konteksta, htjela sam osuditi šovinističke istupe 

"Onaj tko je gledao emisiju i htio shvatiti, shvatio je da su moje riječi izvučene iz konteksta, jer je moja namjera bila suprotna, osuditi šovinističke istupe dijela Torcide, na utakmici Rijeke i Hajduka, kada su iz Torcide vrijeđali sve građane Rijeke neovisno o nacionalnosti. Žao mi je što i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel nije stao u obranu našega grada i osudio ponašanje Torcide," kazala je.

Očekuje, kaže, da će zbog neprimjerenog ponašanja ostavke podnijeti i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, "koji se nama vijećnicima obraćao nazivajući nas kretenima i luđacima, a nedavno nam i pokazivao srednji prst", ali i predsjednik gradskog Odbora za kulturu Zvonimir Peranić te predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat.

Odbor za izbor, imenovanja i razrješenja Gradskog vijeća Rijeke sa sjednice 4. listopada u proceduru Vijeća uputio je zahtjev za razrješenjem Ivone Milinović navodeći da "ovako huškačkom govoru nema mjesta u javnom prostoru i bez obzira na naknadnu ispriku i relativizaciju onog što je izgovorila" te da vijećnica mora odgovarati za svoje postupke, "pogotovo iz razloga što joj to nije prvi put".

Ivona Milinović ispričala se preko društvenih mreža hrvatskoj javnosti zbog izjava tijekom gostovanja u emisiji "Podcast Velebit", a predsjednik riječkoga Gradskog vijeća Andrej Poropat rekao je kako od nje očekuje ostavku.

O njezinim izjavama tada se očitovao i riječki HDZ, navodeći da predsjedništvo riječkoga Gradskog odbora HDZ-a oštro osuđuje svaku izjavu nesnošljivosti i netolerancije gradske vijećnice Ivone Milinović. "Navedeno medijsko gostovanje nije bilo koordinirano s HDZ-om te se ograđujemo od svake izjave vijećnice Milinović. Na stranačkim tijelima raspravit ćemo o navedenome te donijeti odluku o daljnjem tijeku pokretanja stegovne mjere", naveli su iz HDZ-a.

 

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar messerschmidt
messerschmidt
14:45 24.10.2019.

Ništa, sad odi kod Ruže, ona takve rado prima. Gluplje od nje, tako da joj nisu konkurencija, a istog razmišljanja.

Avatar lokalpatriot ri
lokalpatriot ri
18:41 24.10.2019.

Da, dala je ostavku jer je znala da će biti smijenjena za par dana. No, u svakom slučaju, neka je otišla. Takve osobe sramota su za iole civilizirano društvo. Gospođi preporučujem stručnu pomoć.

DI
Direkt
16:14 24.10.2019.

Trebalo je dorh reagirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije