Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okupljaju strančice

HDZ i s marginalcem koji na izborima ne dobiva ni 1 posto

Tomislav Karamarko (1)
Ivana Ivanovic/PIXSELL
06.04.2013.
u 17:25

Jedini moto kojim se u HDZ-u vode jest taj da ne žele dopustiti rasipanje glasova na desnici.

HDZ nastavlja okupljati marginalne strančice. Nakon koalicije s HSP-om dr. Ante Starčević i BUZ-om, jučer je u Splitu sklopio koaliciju s Hrvatskom demokršćanskom strankom psihijatra dr. Gorana Dodiga. I tu neće stati. Do idućih parlamentarnih izbora HDZ oko sebe namjerava okupiti sve stranke od centra nadesno, bez obzira na to koliko su male i beznačajne.

Hoće i HSS i HSLS

Jedini moto kojim se u HDZ-u vode jest taj da ne žele dopustiti rasipanje glasova na desnici. Nakon lokalnih izbora počinju razgovore, s jednako tako devastiranim, ali ipak respektabilnijim strankama – HSS-om i HSLS-om – a nastojat će privući i HSP koji predvodi Daniel Srb. U toj se stranci ne zabrinjavaju što bi im savezi s raznim strančicama mogli donijeti i političku štetu, poput nekontroliranih izjava Ruže Tomašić, nego odgovaraju da svatko od njih ima svoju publiku, odnosno svoje obožavatelje. HDS Gorana Dodiga u stavovima protiv EU još je radikalniji od Ruže Tomašić, a na prošlim parlamentarnim izborima ta je stranka u X., njihovoj domicilnoj izbornoj jedinici, osvojila samo 0,85 posto glasova.

– Stvorit ćemo blok za parlamentarne izbore sa svim strankama koje misle hrvatski. Bitno je da glasovi ne idu u vjetar – na sve to odgovara Tomislav Čuljak, politički tajnik HDZ-a. Riječ je o svojevrsnoj "antikukuriku koaliciji", iako u HDZ-u ne vole da se ona tako naziva. Bili su je nazvali i koalicijom za bolju Hrvatsku.

Politički analitičari već su tumačili da je jedina jaka stranka među svim strančicama na desnici HDSSB i da bi HDZ u koaliciji s njima postigao učinak bez obzira na to što su regionalci. HDSSB, naime, u Slavoniji nosi po šest mandata (s prebjeglim Salapićem imaju ih sedam). No, HDSSB za koaliciju s HDZ-om, barem zasad, ne želi niti čuti jer Karamarka i HDZ smatraju odgovornima za "montirani proces protiv Branimira Glavaša". Čuljak HDSSB-u predviđa loš prolaz na lokalnim izborima i gubitak njihovih tradicionalnih uporišta u Slavoniji.

– Domovina traži udruživanje svih koji joj žele dobro. Gospodarska situacija je kritična. Hrvatska traži tradicionalnost, odricanje i žrtvovanje. Mi smo iz HDZ-a izbacili korupciju i kriminal, a ušli su nazad ponos, poštenje i domoljublje – u svom je stilu na potpisivanju koalicije rekao šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

Bezglava politika

Sporazum je potpisan na poziv HDZ-a, koji se vraća domoljublju i vrijednostima iz 90-ih, kako je rekao Karamarko, ističući da su im prijatelji oni koji žele mijenjati "bezglavu" gospodarsku politiku.

– Vlada ne daje šansu hrvatskom narodu, treba je mijenjati! – poručio je Karamarko. Dodig je bio iznenađen HDZ-ovim pozivom, ali njime je, uopće ne krije, oduševljen.

– Ne odazvati se bilo bi ravno nacionalnoj izdaji – pretjeruje Dodig, pozivajući na udruživanje svih koji misle domoljubno. 

>> Božidar Kalmeta kandidat za gradonačelnika Zadra

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije