Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZGOVOR Goran Mihaljević, hrvatski časnik iz BiH za vezu s ICTY-jem

Haaški istražitelji obavili su 16 razgovora s hrvatskim ratnim dužnosnicima

bih-haag-txt.jpg
import
07.11.2005.
u 18:58

Priznanje Ivice Rajića pred Haaškim sudom i prihvaćanje odgovornosti za ratne zločine koji su počinili hrvatski vojnici pod njegovim zapovijedanjem iznenadili su mnoge, uključujući i hrvatskog časnika iz BiH za vezu s ICTY-jem Gorana Mihaljevića. On je, kako kaže, s Rajićem kontaktirao neposredno uoči postizanja sporazuma s Tužiteljstvom i tada ništa nije ukazivalo na to da će Rajić priznati krivnju za zločine.
 Naprotiv, on je od mene tada tražio pomoć za pribavljanje određene dokumentacije i svjedoka i ja sam mu obećao pomoć  kaže Mihaljević, dodajući da je nakon toga neočekivano uslijedilo priznanje.  

VL: Kakve su zapravo reperkusije Rajićeva priznanja zločina pred Haaškim sudom?  
MIHALJEVIĆ: Rajić je potpuno preuzeo odgovornost za ratni zločin počinjen u Stupnom Dolu, i tu nema nikakve dvojbe. On izravno priznaje da je bio lokalni šerif, gospodar života i smrti na određenom mikropodručju, i to više nije sporno. Međutim, sporne su daljnje reakcije koje su se pojavile u medijima, kako u BiH, tako i u Hrvatskoj. Prvo pitanje koje se postavlja je hoće li njegovo priznanje otežati poziciju Jadranka Prlića i ostalih hrvatskih optuženika u Haagu. Sigurno je da njihov položaj nakon toga svjedočenja neće biti bolji, ali isto tako ne vjerujem da će to i otežati njihov položaj. Prvi dokument koji je Rajić predočio, bez obzira na to tko se u njemu spominje, Tužiteljstvo posjeduje već nekoliko godina.

VL: Mnogo se prašine podiglo i oko Rajićeve ratne izjave o topovskim cijevima uperenim prema Sarajevu. Kako komentirate tu izjavu i kakve su njezine posljedice?  
MIHALJEVIĆ: Mislim da je taj televizijski insert koji se zadnjih dana pojavio u medijima dio jedne propagandne mašinerije i siguran sam da srpska televizija u prvim godinama rata nije imala većih "bisera". O kakvoj propagandnoj školi je riječ svjedoči i ratna "vijest" da Bošnjaci u sarajevskom zoološkom vrtu hrane lavove srpskom djecom. Isto tako tvrditi da je Ivica Rajić granatirao Sarajevo potpuna je glupost. Kako može granatirati Sarajevo netko tko se i sâm nalazio u okruženju sa svih strana.  

VL: Međutim, očito je i sama Rajićeva izjava išla u prilog iskonstruiranom zaključku da su hrvatske postrojbe sudjelovale u granatiranju Sarajeva?  
MIHALJEVIĆ: On je dao tu izjavu, ali ja sumnjam u vjerodostojnost cijelog tog priloga i dobronamjernost Ivice Rajića, kad se zna kakva je on osoba. Cijelo njegovo ponašanje tijekom rata na području Kiseljaka više je nego problematično, što uostalom potvrđuje i njegovo priznanje u Haagu.

VL: Koliko su realne ocjene da će Rajićevo priznanje kompromitirati ratnu ulogu Republike Hrvatske u BiH?
MIHALJEVIĆ: O tome se u medijima doista mnogo nagađa. Međutim, moram kazati da u svemu tome nema ništa novo. Tužiteljstvo je i u svojim dosadašnjim optužnicama, kao i sud u presudama, imalo elemente umiješanosti Hrvatske vojske u ratna događanja na području BiH. Formalno-pravno gledano, mislim da Rajićev iskaz tu neće ništa promijeniti, bez obzira na to što ostaje teoretska mogućnost da BiH pokrene tužbu ili zatraži ratnu odštetu od Hrvatske. Šanse za takvo što su vrlo male, posebno ako se ima u vidu činjenica da je Hrvatska početkom srpske agresije udomila oko 700.000 Bošnjaka, te vojno i logistički pomogla borbu Armije RBiH.  

VL: U kojoj mjeri sve to mijenja ukupnu sliku o ratnim događanjima na području središnje Bosne?  
MIHALJEVIĆ: Bošnjačka strana kontinuirano i vrlo agresivno prati sve što se odnosi na procesuiranje zločina u Stupnom Dolu i naravno, nema dvojbe da je riječ o stravičnom zločinu. Međutim, da bi se sklopila cjelovita slika ne treba zaboravljati ono što se neposredno prije toga zločina događalo na širem području Vareša. Nad Hrvatima su počinjena barem dva takva zločina tih kritičnih dana 1993. godine. Na žalost, niti međunarodni čimbenici nisu dali značaja tim zločinima niti izbliza u onoj mjeri u kojoj su to napravili kad je u pitanju Stupni Do. Posjedujem pismo majora H. Birgera, zapovjednika 8. čete Nordijskog bataljuna UN-a, koja je bila smještena na području Vareša. On je 12. prosinca 1993. godine, opisujući zločine u hrvatskom selu Borovica, napisao da je "šteta što Borovici nije posvećena pozornost na isti način kao i Stupnom Dolu, iako su pripadnici moje vojne policije zabilježili uništavanje".  

VL: Što je sa suđenjima i žalbenim postupcima ostalim hrvatskim optuženicima?  
MIHALJEVIĆ: Kad su u pitanju Naletilić i Martinović, oni čekaju konačnu presudu, koja bi trebala biti objavljena do kraja godine. Mislim da bi Žalbeno vijeće u njihovim slučajevima moglo djelomično smanjiti kazne. Za Paška Ljubičića Tužiteljstvo je predložilo da se njegov predmet prebaci bh pravosuđu i sada traje pravna bitka, jer njegov odvjetnik traži da se taj predmet dodijeli hrvatskom pravosuđu na procesuiranje. Suđenje Prliću i ostaloj petorici optuženika iz njegove skupine trebalo bi, po mojim očekivanjima, početi na proljeće slejdeće godine, potkraj veljače ili početkom ožujka.

VL: Što je točno kad su u pitanju nove istrage haaških istražitelja na području BiH?  
MIHALJEVIĆ: Istražitelji iz Haaga intenzivno rade ovih dana na širem terenu Bugojna. Sve te aktivnosti koordinirane su s mojim uredom i radimo sve da bi se ratni zločini s ovog područja odgovarajuće procesuirali pred državnim sudom BiH.

VL: Imate li i kakve informacije o haaškim istragama u Hercegovini u vezi s nekim časnicima HVO-a?  
MIHALJEVIĆ: Tu nije riječ o istragama, već o razgovorima haaških istražitelja s bivšim vojnim, policijskim ili civilnim službenicima. Preko moga ureda je tijekom srpnja, kolovoza i rujna obavljeno 16 razgovora. Radi zaštite tih osoba ne mogu vam otkriti operativne podatke o tim razgovorima. Uglavnom su razgovori obavljani u svojstvu svjedoka, a samo s nekima je razgovarano u svojstvu osumnjičenika. Po mojim informacijama, nema bojazni od novih optužnica u Haagu, kao ni od procesuiranja u BiH. Cilj tih razgovora bio je doći do novih dokaza tužiteljstva u slučaju "Prlić i ostali", a ne podizati nove optužnice.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije