Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Grabar-Kitarović: Volim gledati filmove sa svojom djecom na kauču

11.01.2019.
u 00:02

Tuđmanovi su tako još za službovanja Franje Tuđmana u Beogradu kupovali slike poznatih umjetnika

Umjetnost, politika, kulturne politike, umjetnost biti političarom... pojmovi su koji oduvijek koračaju paralelno. Slobodnom umjetniku gotovo je nemoguće opstati bez potpore politike, kultura je pak neraskidiv dio međunarodne politike i diplomacije.

Političari prisustvom na kulturnim događajima daju im dodatnu vidljivost i težinu, biti dio kulturne elite političaru donosi prestiž. I tako u krug. Ali kad se uklone svi ti odnosi uzajamnih koristi, činjenica je da je dobar dio bivšeg i aktualnog političkog vrha istinski ljubitelj umjetnosti.

Tuđmanovi su tako još za službovanja Franje Tuđmana u Beogradu kupovali slike poznatih umjetnika, a 1961., po povratku u Zagreb, njihov je dom bio mjesto okupljanja kulturne i znanstvene elite. Stipe Mesić pak obožavao je balet, a njegov nasljednik Ivo Josipović, ujedno i skladatelj, lako je mogao ponijeti naslov umjetnika-predsjednika. Što, recimo, vole čitati ili koje slikare preferiraju? Nisu nam otkrili. No iznimno otvoreno o tome nam je odgovorila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Nova nada za Hrvatsku u arbitražnim sporovima

>>Analiza: Kako su skromno izašli na ulice za Gabrijela, neka to učine i za doktoricu Kaleb

>>HDZ nedodirljiv: S rejtingom kao na početku na mandata

>>Ministar Horvat: Radimo listu ulagača i industrija koje želimo u Hrvatskoj

 

 

Ključne riječi

Komentara 3

NE
Neutralac
04:15 11.01.2019.

Hmm.... na kacuu??

GO
GOD
10:55 11.01.2019.

ha ha ha ha ....na svim portalima , podsmijeh i sprdnja sa kraljicom..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije