Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJADVENT

Ovo goransko mjestašce ima poseban običaj: Sada pripremaju i iznenađenje koje svi nestrpljivo iščekuju

Advent u Fužinama
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/7
07.12.2023.
u 10:58

- U ovom našem povijesnom parku Gorica pripremili smo puno priredbi za djecu, gastro ponudu imamo na više punktova u mjestu, a glazbeni program ove je godine stvarno odličan.

Ljubiteljima iskonske prirode Fužine su uvijek jednako atraktivne i lijepe, no kad ovo goransko mjestašce navuče snježni ogrtač, iz blagdanskim svjetlima ukrašene Šume vilenjaka provire ta vesela stvorenja, a iz Zimskog vrta Djeda Božićnjaka odjekne glazba, čini vam se kao da ste stvarno kročili u bajku.

– Imamo najbolji i najljepši advent u Hrvatskoj – govori općinski načelnik David Bregovac stojeći kod klizališta, gdje je jedan od punktova adventskog veselja.

Glazbeni program

Istodobno, kod pozornice koja dijeli klizalište od rezidencije djeci omiljenog djedice, u kojoj se održavaju raznovrsne radionice, najmlađi su strpljivo čekali dolazak vilenjaka s kojima su zaplesali dok smo mi pogledali tko iz Zimskog vrta pušta glazbu. DJ je u Fužinama, doslovno glavom i bradom, upravo Djed Božićnjak.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

– U ovom našem povijesnom parku Gorica pripremili smo puno priredbi za djecu, gastro ponudu imamo na više punktova u mjestu, a glazbeni program ove je godine stvarno odličan. Songkillersi su bili prošli, Opća opasnost je ovaj vikend, bit će tu još izvođača, sve do 6. siječnja kada advent završava koncertom Damira Kedže – izgovara Bregovac zaputivši se iz čarobne šume, u kojoj se možete i okrijepiti, prema nekoliko minuta hoda udaljenom središtu mjesta gdje je uređen Jingle&Mingle Corner s raznim slanim i slatkim delicijama te raznovrsnom eno ponudom, od neizostavnog aromatičnog kuhanog vina (2,5 eura) do kuhanog gina, teranina, rum punča...

U REZIDENCIJI djeci omiljenog djedice, tik uz pozornicu uz koju je i klizalište, održavaju seraznovrsne radionice, a odjekuje i glazba DJ-a, glavom Djeda Božićnjaka
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Da ugođaj bude potpun, kod ulaza u ovaj za odrasle “rezervirani” kutak naložena je vatra oko koje su skupili posjetitelji veselo čavrljajući. Toplina tu nikako nije naodmet jer zima je u Gorskom kotaru uistinu ona prava, pa zato i koncerti počinju u 17 i 18 sati, da se ne smrznu i publika i izvođači. U jednoj od adventskih kućica, ispred koje se natiskalo ljudi, za štednjakom vidimo chefa Davora Capana koji niz godina kali mlade kulinarske talente. Osim standardnog menija kakav je u adventskim kućicama, Capan priprema i moderne verzije goranskih gastro kreacija poput trgane svinjetine sa slatko-kiselim zeljem koju pravi na svinjskoj masti:

– Kad je sve gotovo, jelo poslužujemo u pecivu – kaže Capan na brzinu nam diktirajući recept svoje delicije dok nam pogled skreće ka njegovim mirisnim palačinkama punjenima jabukama i cimetom.

Šetnja pod bakljama

Iza adventskih kućica uređeno je mjesto na kojem možete fotografijom ovjekovječiti svoj boravak na adventu pa zatim šetnicom krenuti u obilazak. Osim po idiličnoj ljepoti, jezeru Bajer gdje će se i ove godine održati harmonikašima praćena tradicionalna šetnja pod bakljama, Fužine su posebne i po ispraćaju Stare i dočeku Nove godine 31. prosinca u podne, običaju koji njeguju već tridesetak godina. Iz godine u godinu okuplja se na ovome dočeku sve više i više gostiju, kako domaćih tako i onih iz inozemstva.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Planirate li doći i ostati prenoćiti, osigurajte smještaj na vrijeme jer se kapaciteti brzo pune. Okupljene će ovoga puta na dočeku u podne zabaviti Vigor i Insula, a organizatori su pripremili i jedan nesvakidašnji doživljaj. Naime, direktno iz Laponije videolinkom u Fužine će se javiti Djed Božićnjak i svima poželjeti sretnu i uspješnu 2024. godinu. Bit će to sjajna uvertira u važnu obljetnicu koju Fužine nagodinu obilježavaju – velikih 150 godina turizma u malome goranskom mjestu.

Ključne riječi

Komentara 4

MI
miliša
19:26 17.12.2023.

Vilenjaci nemaju nikakve veze sa Adventom i Božićem. Prestanimo kvariti stare i dobre hrvatske običaje za Božić.

PA
PavelHršak
11:56 17.12.2023.

Tko je Djed Božičnjak tj. ŠTO je to? Koliko mi je poznato, prema tradiciji Božić je rođendan ... no, koga? A što ima nekakav djed s njim?

MA
marijanaana
08:08 18.12.2023.

Ljudi će prihvatiti razne utvare i bajke, željeti bili Božić, ne posviješćujući si da se uz Božić veže surova stvarnost i ... naš Gospodin Isus im je prezahtjevan

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije