Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Fuchs o identitetu Hrvata Boke Kotorske: Nadam se preporukama koje možemo uvrstiti u kurikulum

Znanstveni skup Identitet Hrvata Boke kotorske okupio je krucijalne znanstvene institucije na čelu s Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar
06. svibnja 2021. u 17:56 0 komentara 562 prikaza
Foto: PR
Pogledajte galeriju 1/15

Otvoren je znanstveni skup Identitet Hrvata Boke kotorske u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu. Brojni su uglednici predvođeni, izaslanikom predsjednika Vlade RH, ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom istaknuli važnost očuvanja identiteta i kulturne baštine bokeljskih Hrvata. 

'nije sigurna' V. Škare Ožbolt: Stalno se pojavljuju problemi sa žičarom, zapela je kod testa na prvoj postaji

- Ministarstvo znanosti i obrazovanja će svakako kao i do sada davati potporu obrazovanju djece i naravno svih ostalih stvari u smislu projektnih i drugih aktivnosti kako bi Hrvati u Boki očuvali svoj identitet te nastavili živjeti po jednakim pravnim osnovama, najmanje u obimu i pravima koje pruža Hrvatska nacionalnim manjinama, a isto očekujemo i od zemalja u kojima žive hrvatske nacionalne manjine. Vjerujem da će ova konferencija dati čitav niz preporuka što bismo mogli uvrstiti u kurikulume povijesti i eventualno kurikulume iz  umjetničkih predmeta, kazao je Fuchs. 
 
Znanstveni skup Identitet Hrvata Boke kotorske okupio je krucijalne znanstvene institucije na čelu s Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar (HKS, HS, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Zavod za povijesne znanosti HAZU), a održava se uz pokroviteljstva nadležnih Ministarstava vanjskih i europskih poslova, znanosti i obrazovanja, kulture i medija te Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. 

Coronavirus - Kita in Lower Saxony NEZADOVOLJSTVO STRATEGIJOM Sindikalci predškolskog odgoja ministarstvu poslali preko 300 mailova: 'Ministre, i mi postojimo!'

- Veliko je zadovoljstvo vidjeti podršku pokrovitelja koji su od početka uz nas. Nakon pozdravnih riječi ministra znanosti i predstavnika Vlade gospodina Radovana Fuchsa imamo jamstvo da ćemo zajedničkim snagama kurikul obogatiti hrvatskom baštinom Boke kotorske. Sretni smo i zadovoljni te idemo dalje do ostvarenja cilja – govorila je jedna od pokretačica inicijative, prof. dr.Vanda Babić.
 
Drugi dio znanstvenog skupa održat će se u subotu, 8. svibnja u Tivtu u  Crnoj Gori. Zaključke u Tivtu potpisat će ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Goran Grlić Radman i prof. dr. Željko Holjevac

Tomislav Sokol VEČERNJI TV EU zastupnik Tomislav Sokol: COVID potvrda nije preduvjet, ali je garancija za slobodu kretanja
 

- Skup se nakon Zagreba nastavlja u Tivtu s 26 tema pomoću kojih će vrhunski stručnjaci predstaviti kulturu Boke kotorske, a sve s ciljem da temeljna znanja o Hrvatima Boke kotorske uđu u nacionalni kurikulum, pogotovo u predmete povijesti, hrvatskog jezika i slično kako bi mladi naraštaji u školama usvojili temeljne činjenice do kojih mi ovdje kao znanstvenici dolazimo istraživanjem te ta znanja imali kao dio svoje osobne kulture – istaknuo je prof. dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

Burno sučeljavanje - Tomašević zaprijetio Filipoviću tužbom, Škoro prozvao HDZ, a Klisović gradsku upravu


 
Hrvatski ured za osiguranje
OSIGURAJ SE
Kako biti spreman za nepredvidive i neizvjesne životne situacije?
Briga za okoliš
Što predstavljaju znakovi na ambalaži i zašto su važni?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.