Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEDOSTAJE IM OBITELJ

Napustili Filipine pa došli u Zagreb, a ovdje im se rodio sin: 'Mali Hrvat'

Abigail i Alexandere Chas-Lumanta
Kod nas doma/HRT/Screenshot
21.02.2024.
u 20:44

Loša iskustva, kako su istaknuli, nemaju te ih još nitko nije ružno pogledao

Abigail i Alexandere Chas-Lumanta prije osam godina napustili su rodne Filipine, a sada žive u Zagrebu. U Hrvatsku su stigli u listopadu 2021. godine, a dovela ih je agencija za zapošljavanje stranih radnika. Oboje su zaposleni u slastičarnici gdje rade kao konobari, a gosti ih, kako kažu, baš vole. 

"Najprije im je bilo neobično to što njih, lokalce, poslužujemo mi Azijati. Korak po korak i naviknuli su se, pogotovo zato što sad već znamo osnove hrvatskog jezika", rekao je Alexandere za emisiju HTV-a "Kod nas doma"

Abigail je trenutno na porodiljnom dopustu. Naime, sin Zachary prošli je tjedan napunio godinu dana i uskoro kreće u jaslice. "Mali Hrvat", kaže Alexandere.

VEZANI ČLANCI:

"Ja se uskoro vraćam na posao, moj suprug također radi, pa trebamo nekog tko će njega čuvati. Da smo na Filipinima, imali bi roditelje da nas podržavaju i savjetuju i ako smo jako umorni, oni bi mogli pričuvati našu bebu. Ali ovdje moramo sve sami. Da, teško je jer smo daleko od svojih obitelji, ali to je dio naših života, ta žrtva. Većina Filipinaca odlazi raditi u inozemstvo kako bi uzdržavala svoje obitelji koje žive na Filipinima", istaknula je Abigail.

Osim obitelji, najviše im nedostaje hrana, no pronalaze namirnice s kojima mogu kuhati. "Najviše mi nedostaju morski plodovi jer ovdje je morska hrana jako skupa", kaže Abigail.

Loša iskustva, kako su istaknuli, nemaju te ih još nitko nije ružno pogledao. "Zahvalni smo i blagoslovljeni što smo ovdje. Ovo je naš drugi dom. Hrvati su dobri ljudi, a i klima je super. Bio nam je san uživo vidjeti snijeg, a sad smo, hvala Bogu, to već iskusili", kazao je Alexandere te dodao: "Svaki put kad dođemo na posao, mi sa sobom nosimo samo pozitivnu energiju. I smijemo se. Osmijeh ne košta ništa, a donosi puno".

GALERIJA Tko ima najnižu, a tko najvišu plaću u Hrvatskoj: Za ovo zanimanje plaća je čak 3120 eura

Abigail i Alexandere Chas-Lumanta
1/10
Ključne riječi

Komentara 16

Avatar Graničar
Graničar
07:51 22.02.2024.

On nije Hrvat. Filipinac koji se rodi u Hrvatskoj je Filipinac.

Avatar Bolsonaro
Bolsonaro
07:52 22.02.2024.

Filipinac nije Hrvat. Hrvat koji se rodi na Filipinima nije Filipinac.

Avatar Uskok
Uskok
07:54 22.02.2024.

Hrvata ima 7-8 milijuna. Svi znamo kako izgledamo. Ako se netko od 8 milijardi ostalih ljudi rodi sasvim slučajno u Hrvatskoj ne postaje magijom Hrvat. Ostaje to što je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije