Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogađate li?

Evo zašto je kirurška odjeća baš zelene boje

Organi
Foto: Thinkstock
1/4
14.02.2017.
u 09:00

Bijela boja zbog svog intenziteta može dekoncentrirati kirurge koji se fokusiraju na pacijenta

Nekad su uniforme za medicinsko osoblje bile bijele boje. Međutim, početkom 20. stoljeća utjecajni doktor zaključio je da bi zelena boja uniformi uvelike pomogla kirurzima. 

Naime, bijela boja zbog svog intenziteta može dekoncentrirati kirurge koji se zapravo fokusiraju na crvenu boju krvi. Sličan efekt pojavljuje se pri izlasku osobe na sunce kad je vani napadao snijeg. Našim očima treba vremena da se priviknu na toliku razliku u kontrastu boja, navodi Live Science.

Budući da su zelena ili plava boja suprotne crvenoj na spektru boja, one pomažu kirurzima koji se tijekom zahvata koncentriraju na pacijenta i crvenu boju organa i sl. 

Upravo stoga zelena ili plava boja kirurške odjeće, ne samo da pomaže liječnicima već njihov vid čini osjetljivijim na različite nijanse crvene boje. U konačnici, to im pomaže da bolje paze na sve potankosti ljudske anatomije čime se smanjuje mogućnost nastajanja pogrešaka tijekom operacija. 

>> Pronađena 150 godina stara vjenčanica izgubljena u kemijskoj čistionici

Ključne riječi

Komentara 3

AU
austrougarskigeneral
09:55 14.02.2017.

super uvijek sam se pitao zašto

DU
Deleted user
10:07 14.02.2017.

A kirurzi nose rukavice da ne ostavljaju za sobom otiske prstiju!?

Avatar maxist
maxist
09:59 14.02.2017.

Zanimljiva teorija......jedino neznamo kako operiraju naše mudonje "plave krvi"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije