Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcije iz svijeta

Evo kako strani mediji komentiraju hrvatski referendum o braku

referendum mediji
Foto: Screenshoot
1/2
01.12.2013.
u 23:15

"U Hrvatskoj je seks – točnije, homoseksualni seks – godinama glavna tema, što uključuje i prijepore oko zdravstvenog odgoja", kaže Norbert Mappes-Niediek, dopisnik lista Frankfurter Rundschau

Izlaznost nije bila velika, ali je rezultat jasan, oko 65 posto hrvatskih građana izjasnilo se da se protivi gay brakovima na referendumu koji su oštro kritizirale organizacije za zaštitu ljudskih prava, piše talijanski list La Repubblica.

– Pobjedu su, uz iznimnu pomoć Katoličke crkve, odnijeli konzervativci – kažu Talijani, a slične ocjene ponavljaju u britanskim i
američkim medijima.

– U Hrvatskoj je seks – točnije, homoseksualni seks – godinama glavna tema, što uključuje i prijepore oko zdravstvenog odgoja – kaže Norbert Mappes-Niediek, dopisnik lista Frankfurter Rundschau u tekstu pod nazivom Moderniji, homofobniji Balkan. Ističe kako u Hrvatskoj, najmlađoj članici EU, postoji specifična nevladina scena, koju vode katolički laici.

– Za razliku od Francuske, gdje su crkvene skupine prosvjedovale protiv najavljenih planova za ozakonjenje homoseksualnih brakova, u Hrvatskoj je inicijativa katoličkih skupina bila napad bez povoda – kaže.

Do sada je katolički identitet služio kao granica prema pravoslavnom i muslimanskom Balkanu. No, ovim novim aktivistima za borbu protiv istospolnih brakova nimalo ne smeta što će se njihova država naći u društvu Moldavije, Bugarske, Poljske, Crne Gore, Mađarske, Rusije i Ukrajine. Što se to događa u Hrvatskoj otkad je postala članica EU, pita se beogradski Blic, govoreći o današnjem, ali i mogućem referendumu o ćirilici.

– Prošlo je jedva pet mjeseci, a u su se tom razdoblju Hrvati istakli u nekoliko "neeuropskih poteza" – pišu. Slovenski list Večer bavi se niskom izlaznošću birača te napominje da se Zakon o referendumu mijenjao netom prije referenduma o ulasku u EU te je njime referendum valjan bez obzira koliko birača na njega iziđe.

>>Obrađeno 99 posto mjesta: ZA 65 posto, PROTIV 33 posto!

Komentara 81

DU
Deleted user
07:19 02.12.2013.

Novinarka je mogla barem googlati da vidi što se piše malim a što velikim početnim slovom. Što se tiće reakcija i čuđenja na ono što se događa u Hrvatskoj, možda je ovo znak kako se narod polako počeo buditi iz uspavanosti i nezainteresiranosti za vlastitu sudbinu.

KO
Križ od suza
07:07 02.12.2013.

Strana piskarala kontaminirana bludom i bestidom uostalom kao i većina naših niti jednom riječju ne progovoriše o "demo" ponašanju svojih kolega u HR kao i o ponašanju cijele rotaritrojanske elite na vlasti. Sramotno bestidno i razočaravajuće.

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
08:04 02.12.2013.

Hrvatska je ovim činom počela put koji je prošla Poljska, koja je izvršila temeljitu lustraciju i danas je zemlja koja nezaustavljivo grabi naprijed. Naša srpska vlast opet okreće pilu naopako: kažu da smo ovim činim došli u društvo Srbije i Bjelorusije. A upravo nas oni svojim aktivnostima silno žele tamo dovesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije