Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u srbiji zabrinuti

Blic: 'Što se događa s Hrvatskom'

marš protiv
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
01.12.2013.
u 12:22

U tekstu se spominje i prikupljanje potpisa za referendum o ćirilici kojim bi se "ljestvica" popela s 33 na 50 posto udjela manjine da bi imali pravo na dvojezičnost, ali "za sada će izgleda ostati samo želja desničara u Hrvatskoj".

'Što se događa s Hrvatskom', naslov je teksta u današnjem beogradskom dnevniku Blic u kojemu se promiče teza istaknuta i u nadnaslovu, kako "ne prestaju izgredi od ulaska u EU".

- Građani Hrvatske danas glasaju na referendumu kojim bi istospolni brakovi u toj državi mogli biti zakonom zabranjeni. Kao mogućnost spominje se i izjašnjavanje o uporabi ćirilice, što je mnogo više uznemirilo Bruxelles. Od ulaska Hrvatske u EU prošlo je jedva pet mjeseci, a u tom vremenu Hrvati su se istakli u nekoliko "neeuropskih poteza" - piše Blic dodajući kako su na današnjem referendumu podijeljene snage pa su na jednoj strani vladajući lijevog i liberalnog usmjerenja koji se protive da u Ustav uđe
odredba kako je brak zajednica muškarca i žene a "na drugoj strani je desno orijentirana javnost i stranke koje žele referendumom stati na put uvođenju homoseksualnih bračnih zajednica kakve su već priznate u devet država EU, a u barem još toliko zakoni omogućavaju neke forme istospolnog partnerstva".

U tekstu se spominje i prikupljanje potpisa za referendum o ćirilici kojim bi se "ljestvica" popela s 33 na 50 posto udjela manjine da bi imali pravo na dvojezičnost, ali "za sada će izgleda ostati samo želja desničara u Hrvatskoj".

- Buđenje desničarskog duha počelo je ljetos razbijanjem ćiriličnih ploča na institucijama u Vukovaru i širom Hrvatske i grafitima mržnje protiv Srba u Dubrovniku i Zadru. Vulgarni SMS dobio je čak i Nedžad Hodžić, bošnjački zastupnik u Saboru, koji je branio pravo Srba na ćirilicu. Kao finale uslijedilo je skandiranje s publikom ustaškog pozdrava "za dom spremni" koje je na zagrebačkom Maksimiru priredio hrvatski nogometaš Josip Šimunić - piše Blic.

>> BBC: 'Otvorena glasačka mjesta za referendum koji predlaže zabranu gay brakova'

Komentara 46

Avatar razocarani
razocarani
15:23 01.12.2013.

kako to u Kinu svi ulazu a tamo nitko ne postuje ljudska prava koje su ovo nebuloze ............plasiti ljude ovakvim sadrzajem mislim da nije u redu.....nego neka se vlastodrzci potrude i pocnu raditi ....di su im projekti ....nego se tu kamufliraju sa tamo nekom cirilicom koja je Hrvatima razumljivo mrska je im je to sinonim za represiju ,ubijanje ,totalitarizam uglavnom u podsvjesti Hrvata cirilica budi samo negativne osjecaje........a Srbi neka kazne svoje mesare koji su divljali na opvom prostoru pa bi ih Hrvati mozda bolje prihvacali jer kritizirati zrtvu je kontraefektivno tako da je to pura namijera sa njihove srane......

Avatar whitesox
whitesox
13:11 01.12.2013.

zašto citirate blic?!da ga želim čitati našao bi ga bez problema!

MI
Mirkela74
15:30 01.12.2013.

Ajde što srpski mediji seru po nama, očekivano, ali što " naši" prenose takve gluposti- neprocjenjivo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije