Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza u Venezueli

EU stao uz Guaidóa

Juan Guaido
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
05.02.2019.
u 06:30

Jučer navečer je i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reklo da se Hrvatska pridružuje zemljama koje su priznale Juan Guaidóa

Venezuelski predsjednik Nicolás Maduro doživio je jučer novi udar jer je u zajedničkoj akciji više europskih zemalja, uključujući i sve najutjecajnije članice Europske unije, priznalo Juana Guaidóa kao vršitelja dužnosti šefa države. Tako je mladi 35-godišnji simbol pobune protiv socijalističke vlasti dobio dodatan vjetar u leđa jer se latinoameričkim zemljama u priznavanju oporbe na čelu zemlje koje su regionalni saveznici Sjedinjenih Država pridružio novi blok demokratskih država.

“Ne zanima nas što kažete”

Socijaldemokratskog su oporbenog čelnika Guaidóa, koji se nedavno proglasio šefom države jer Madura vidi kao “uzurpatora”, kao privremenog predsjednika priznale Francuska, Njemačka, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Portugal, Austrija, Švedska, Danska i Nizozemska.

Pretprošlog su vikenda europske zemlje pozvale Madura da raspiše slobodne izbore u sljedećih osam dana. Kako to nije napravio do nedjelje u ponoć, europske su zemlje priznale Guaidóa kao vršitelja dužnosti predsjednika do raspisivanja novih izbora. Maduro je pak te zahtjeve članica EU protumačio kao ultimatum koji podsjeća na prošla, kolonijalna vremena.

– Odbijam raspisati izbore, oni će se održati 2024. Ne zanima nas što kažu Europljani. To je kao da mi kažemo: “Dajemo vam sedam dana da priznate Republiku Kataloniju, a ako to ne učinite, poduzet ćemo mjere” – oštar je i slikovit Maduro. Jučer je pred vojnim skupom ponovio da odbija zapadnjačke intervencije, a posebno je osudio miješanje španjolskog premijera Pedra Sancheza.

Jučer je Maduro u jednom intervjuu rekao da je pozvao papu Franju na posredovanje kako bi Venezuela pregrmjela krizu.

No nisu se sve zemlje Europske unije složile s tom mjerom pa blok sam po sebi nije priznao Guaidóa jer je to blokirala talijanska vlada.

U tamošnjoj vladajućoj koaliciji, koju čine antiestablišmentski Pokret pet zvijezda (M5S) i krajnje desna Liga, nastao je rascjep jer Liga se zalaže za priznavanje Guaidóa, a M5S je žustro protiv. Sam je Guaidó zatim pozvao Italiju da se predomisli i omogući EU da djeluje kao blok.

Podrška skupštini

Jučer navečer je i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reklo da se Hrvatska pridružuje zemljama koje su priznale Juan Guaidóa.

“Hrvatska podupire demokratski izabrana legitimna tijela Venezuele, Nacionalnu skupštinu i njezinog predsjednika, da u skladu s Ustavom u svojstvu privremenog predsjednika provede slobodne, pravedne i demokratske predsjedničke izbore i osigura legitimitet institucija. U tom se pogledu Hrvatska u zajedničkoj izjavi pridružila drugim državama članicama EU-a”, dodali su.

“Hrvatska je posebno zabrinuta za brojnu hrvatsku zajednicu koja živi u Venezueli”, zaključili su u ministarstvu.

Pogledajte video: Prosvjedi u Venezueli

Komentara 8

AD
adrian24
08:54 05.02.2019.

Sjećam se kako je Hrvatska priznavala sirijsku vladu u izbjeglištvu. Kako li je to završilo....

NI
NikoCro
07:50 05.02.2019.

Cuj covjek se na ulici proglasi predsjednikom i EU stane iza njega, e moja demokracijo

PL
@ploto@
07:08 05.02.2019.

RH je u WW2 bila na strani NWO i III Reicha..Sada je opet na strani IV Reicha i NWO.U Siriji smo dali podršku vehabijama i hrvatsko je oružje preko tadašnje SDP koalicijske vlade uz posredstvo CIA završilo u rukama krvavihvehabijskihih koljača koji su zaklali i našeg Tomislava Salopeka.I ovaj Reich će pasti jer zlo nema budućnost.Što će onda poguznici Brisela i Washingtona ? Ljudi bez morala i karaktera koji su pod sdvaku cijenu spremni podržati novo zlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije