Naslovnica Vijesti Svijet

Venezuela odbacila ultimatum Europljana: 'Nitko nam neće određivati rokove'

Njemačka, Francuska i Španjolska pozvale su u subotu predsjednika Nicolasa Madura da u roku osam dana raspiše izbore, inače će oporbenog vođu Juana Guaida priznati za privremenog šefa države
26. siječnja 2019. u 21:25 47 komentara 1894 prikaza
Venezuela
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Venezuela je danas u sjedištu Ujedinjenih naroda kategorički odbacila ultimatum europskih zemalja koje su joj dale osmodnevni rok za raspisivanje izbora pod prijetnjom da će u protivnom priznati vladu oporbenog čelnika Juana Guaida.

Venezuela Venezuela između dvije vatre 'Amnestija za Madura?' Oporba: Što god samo da ode

"Nitko nam neće određivati rokove, niti nam govoriti moramo li raspisati izbore ili ne", rekao je venezuelski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza u sjedištu UN-a.

"Tko ste vi da postavljate ultimatum jednoj suverenoj vladi? To je uplitanje", zapitao je Arreaza na sjednici Vijeća sigurnosti.

Pogledajte video prosvjeda u Venezueli:

Njemačka, Francuska i Španjolska pozvale su u subotu predsjednika Nicolasa Madura da u roku osam dana raspiše izbore, inače će oporbenog vođu Juana Guaida priznati za privremenog šefa države.

Maduro se ne želi povući se s vlasti nakon spornih izbora prošle godine, unatoč jačanju pritiska venezuelske oporbe i međunarodne zajednice. Dužnosnici Europske unije nisu otvoreno priznali Guaida, nego su također pozvali da se održe demokratski izbori, slobodni, transparentni i vjerodostojni izbore kako bi narod izabrao vladu koja će doista predstavljati volju građana.

Nicholas Maduro problemi SAD traži izvanrednu sjednicu UN-a zbog krize u Venezueli

"Ako se idućih dana ne najavi organizacija novih izbora s potrebnim jamstvima, EU će poduzeti daljnje korake, uključujući u vezi pitanja priznanja vodstva zemlje u skladu s člankom 233 venezuelskog ustava", navela je u priopćenju Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Stanje u Venezueli bilo je tema sjednice Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj su Sjedinjene Države pozvale sve članice UN-a da "stanu uz slobodarske snage Juana Guaida" u Venezueli, ohrabrene sve snažnijom potporom Europe i činjenicom da je Rusija koja podupire Madura, u manjini. 

Venezuela
1 / 7
Velike štete nakon prosvjeda u Bolivaru

Potporu Maduru izrazili su osim Rusije još i drugi njegovi saveznici Iran, Turska, Kuba, Bolivija i Nikaragva.

Rusija je pokušala spriječiti današnju sjednicu Vijeća sigurnosti i rekla da se radi o "golemoj zloporabi ovlasti" vijeća, no protiv njezina prijedloga bilo je devet od petnaest članica.

ŽESTOKI PROSVJEDI VIDEO Kaos u Venezueli: Uništeni objekti i opljačkani dućani

Ipak, Rusija, Kina, Južnoafrička Republika i Ekvatorijalna Gvineja blokirale su prije sjednice prijedlog SAD-a da Vijeće sigurnosti donese izjavu u kojoj izražava punu potporu venezuelskoj Narodnoj skupštini kao "jedinoj demokratski izabranoj instituciji".

Obraćajući se skupu, američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da je vrijeme da se "odmah podrži venezuelski narod".

"Nema više odgađanja, nema više igara. Ili ste uz snage slobode ili ste u savezu s Madurom i njegovim kaosom", rekao je.

No ruski veleposlanik pri UN-u, Vasilij Nebenzia, optužio je Washington da kuje državni udar protiv Madura. Pompea je upitao je li SAD spreman upotrijebiti silu u Venezueli. "Ne želim nagađati i hipotetizirati o tome što će SAD iduće učiniti", odgovorio mu je Pompeo. Moskva je optužila Washington da Vijeće sigurnosti koristi kao dio "neetičnog trika" kako bi izazvao promjenu režima u Venezueli. Nebenzia je podsjetio na ranije američke intervencije u Latinskoj Americi, poput one u Nikaragvi, i rekao da SAD taj dio svijeta još uvijek smatra svojim "dvorištem". SAD i nekoliko zemalja Latinske Amerike te Albanija već su dali potporu venezuelskoj oporbi. U međuvremenu, Guaido je najavio da ima plan u "tri točke" za okončanje Madurova režima. 

Venezuela POPRIŠTE SUKOBA BLOKOVA Venezuela na rubu građanskog rata. Trump zaprijetio invazijom

"Kraj uzurpatorske vlade, uspostava prijelazne vlade i sazivanje novih izbora", rekao je 35-godišnji Guaido, dosadašnji predsjednik parlamenta, u razgovoru za La Stampu od subote.

Guaido je pozvao vojsku da promijeni stranu i okrene leđa Maduru, dodajući da će vojni časnici koji su sudjelovali u represiji dobiti amnestiju.

Što je najbolje jesti nakon dugačkih šetnji i planinarenja
SITI U PLANINI
Nutricionisti savjetuju: Što je najbolje jesti nakon dugačkih šetnji i planinarenja

A1 izdvaja za Vas

  • TEUTA:

    Hvala USA. GOD BLESS YOU ! Da nijesu bile SAD sada na vlast bi bio Milosevic, Causesku, Enver Hodza, Honecker, Sin Mao Ce Tunga, Sadam Husein, Gadafi, Pol Pot.... Sloboda jugoslavenskih naroda bi bio Slobodan Milosevic. Bli bismo dio Sovjetskog ... prikaži još!og Saveza ili netko slicno Stalinu. Kina bi bila siromasna zemlja kao za vrijeme Mao Ce Tunga. USA nemojte se mijesati u unutarnje poslove svjetskih diktatora. U Venezueli narod umire od gladi a zemlja je jedna od bogatijih zemalja svijeta sa prirodnim resursima. Prije Chaveza narod Venezuela zivio kao narodi iz Zapadne Europe. Narod Irana zivio je bolje za vrijemw Pahlavija nego sada za vrijeme Homeinija Tako je slucaj sa Poljacima, Cesima, Madharima, Rumunima, Albancima . Njemcima Istocne Njemacke itd.. Imao bih milion primjera. Poslije Austrougarske, SAD imaju najdemokratskiju vanjsku politiku u povjesti covjecanstva.

  • beitsche:

    EU ne postoji..To je 4 Reich..zahvaljujuci koruptnim gmazovima

  • ronyday:

    Komunistički diktatorski režimi rusije i kine podržavaju zločinca Madura, jer bi se i njihov narod mogao probuditi i dići glavu i u njihovim diktatorskim režimima. Prije 30 godina sam bio u toj divnoj zemlji, bogatoj, zelenoj, sa idealnim zemljopisnim položajem. ... prikaži još!. Da čovjek ne povjeruje da je moguće da je netko gladan u toj zemlji.