Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
željko kardum

Ekonomski komentator o tome zašto je Putin morao napasti Ukrajinu: 'Ona Rusiji postaje konkurent'

Foto: HRT
1/4
27.03.2022.
u 16:38

Kardum ima tezu o tome zašto je Putin morao napasti Ukrajinu. Kako Kaže, Rusiji 60 posto proračuna pune energenti.

Ekonomski komentator HRT-a Željko Kardum gostovao je u emisiji 'Nedjeljom u 2' gdje je iznio nekoliko teza, među njima i to da vjerojatno neće biti ni svjetske gospodarske krize, a da je Rusija ušla u rat i zato jer joj Ukrajina sve više postaje energetski konkurentna. 

Kardum je naglasio kako ga je začudilo kada je razgovarao s financijskim analitičarima pa je rekao kako inflacija od 7-8 posto nije tako strašna. Vidjeli smo mi i veće, no oni su ga ispravili i rekli, kako mladi nismo vidjeli veće i od tuda proizlazi njihov strah. Kako kaže, to je za njih nešto novo, piše HRT.

- Nadam se da ova inflacija će biti ona tranzicijska inflacija. No, mora se reći da se svjetsko gospodarstvo od COVID-a relativno dobro oporavlja, rekao je.

Na pitanje ima li naznaka da će se kamate na štednju povećavati, Kardum je rekao kako nema šanse za to - pogotovo u EU-u, jer ona to sebi ne može priuštiti. Kamatne stope držat će nisko, a sukladno s tim banke koje će nuditi depozite - nudit će ih nisko, smatra.

Kardum ima tezu o tome zašto je Putin morao napasti Ukrajinu. Kako Kaže, Rusiji 60 posto proračuna pune energenti.

- Sve je više Europa postajala ovisna o ruskim energentima, ali ono što ih je smetalo je svjetska cijena nafte koja je zadnjih 10 godina niska, no dogodila se u Europi dekarbonizacija, idu se maknuti fosilna goriva. Ljudi sve manje kupuju, ali pojavljuje se i Ukrajina koja ima velike rezerve plina, a s obzirom na to da je ona bliža EU, EU će njima omogućiti da iskorištavaju kapacitete, rekao je Kardum i dodao kako malo po malo imate Ukrajinu koja je i geografski bliža EU i bliža EU integracijama te ona postaje Rusiji konkurent.

Na pitanje je li se Putin preračunao što se tiče gospodarstva, Kardum govori kako će se to tek vidjeti, zato što Europa još uvije uvozi energente i najčvršći zagovornik toga je Njemačka. S jedne će strane netko reći da Njemačka minira sankcije EU glede Rusije jer šalje pomoć od 100 milijuna eura u Ukrajinu, a s druge strane šalje milijardu eura Putinu i ne želi se toga odreći, govori.

Smatra kako nije istina da se Njemačka ne može odreći opskrbe energenata iz Rusije. A radi se, dodaje - o zemlji koja će činiti sve za svoje gospodarstvo.

Komentara 31

ST
stefj
20:15 27.03.2022.

Uvijek interesantan pogled, malo drugačiji od medijskog mainstreama i potkrepljen podacima... Da, Njemačka je zapravo ta koja održava Rusiju s Putinom, najveći je kupac Ruskih energenata (i drugih stvari) i veliki investitor u Rusiju. Istovremeno, Njemačka je i ta koja je u EU zagovarala "zelenu revoluciju", koja je forsirala odustajanje od ulaganja u istraživanja nafte i plina u EU. Interesantno... Istovremeno, medijski fokus je na Orbanu kao glavnom koji ne želi uvesti sankcije. Tako je bilo i prije rata, Poljska je bila glavni krivac, uglavnom jer je bila protiv zbližavanja EU i Rusije, prvenstveno Njemačke i Rusije... Nije to bez vraga, svaki put u povijesti kada se tako nešto dogodilo, Poljska je nestala...

RE
RedTree
19:11 27.03.2022.

Izgleda da su velike količine plina otkrivene oko Krima, Donjecka i Zapadnih Karpata i da su Ukrajinci 2014. potpisali ugovore s stranim tvrtkama za eksploataciju, jer nemaju tu tehnologiju i zanimljivo tada Rusija napada i baš ta područja. Podrška Ukrajini i njenom narodu u obrani svoje domovine i borbi za slobodu!🇺🇦

DL
Dvanaest__legija
21:05 27.03.2022.

Nijemci će za marku-dvije prodati i majku, a kamoli ne Ukrajinu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije