Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nizozemski sud

Dvojica Rusa i jedan Ukrajinac osuđeni na doživotnu kaznu zatvora zbog rušenja aviona nad Ukrajinom 2014.

Foto: Reuters/PIXSELL
17.11.2022.
u 16:00

Sud je proglasio krivima ruske državljane Igora Girkina i Sergeja Dubinskog te Ukrajinca Leonida Harčenka

Trojica muškaraca proglašeni su krivima na nizozemskom sudu za ubojstvo 298 ljudi na letu MH17, koji je oboren ruskim projektilom zemlja-zrak dok je letio iznad istočne Ukrajine 2014. godine.

Sud je proglasio krivima ruske državljane Igora Girkina i Sergeja Dubinskog te Ukrajinca Leonida Harčenka. Treći Rus, Oleg Pulatov, oslobođen je optužbi, prenosi CNN.

Nizozemski sud osudio je dvojicu ruskih i jednog ukrajinskog separatista na doživotnu zatvorsku kaznu

Ruski državljani Igor Girkin, bivši pukovnik ruske Federalne sigurnosne službe (FSB), i Sergej Dubinski, koji je bio zaposlen u ruskoj vojno-obavještajnoj agenciji GRU, osuđeni su zajedno s ukrajinskim separatistom Leonidom Harčenkom, koji nije imao vojno iskustvo, ali se vjeruje da jest vodio je borbenu jedinicu u Donjecku u srpnju 2014.

Četvrti osumnjičenik, ruski državljanin Oleg Pulatov, bivši vojnik ruskih specijalnih snaga Spetsnaz-GRU, oslobođen je optužbi. Zrakoplov je letio iznad regije u epicentru borbi između proruskih separatista i ukrajinskih snaga -- preteče sadašnjeg rata.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oglasio se na Twitteru te odluku nazvao "važnom". 

- Pozivanje na odgovornost nalogodavaca također je ključno jer osjećaj nekažnjivosti dovodi do novih zločina. Moramo odagnati ovu iluziju. Kazna za sva zlodjela RF-a tada i sada je neizbježna - poručio je. 

VIDEO: Apsurd u Srbiji: Šef klinike za odvikavanje od droga uhićen s heroinom u donjem rublju

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
19:54 17.11.2022.

Taj sud je osudio pogešne ljude . Treba osuditi one koje poslao avion kroz ratnu zonu. Treba osuditi ukrajinsko rukovodstvo . Jer su oni zaslužni za pad avionaaslužni za pad aviona

Avatar Sidewinder
Sidewinder
20:40 17.11.2022.

Osuđen treba biti ratni zločinac Vladimir Putin.

Avatar uputnik
uputnik
17:54 17.11.2022.

Državljanin BiH,bosanski hrvat Dražen Erdemović jedan od egzekutora genocida u Srebrenici osuđen je na pet godina zatvora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije